Ondanks puntendeling doet Rijnsburg goede zaken

Op sportpark De Duinwetering moest Rijnsburgse Boys tot het gaatje gaan. Een overwinning zat er deze middag niet in, maar met een 2-2 gelijkspel moesten beide ploegen uiteindelijk wel genoegen nemen. Rijnsburg begon redelijk goed aan de wedstrijd en kreeg in de eerste tien minuten al drie corners te nemen. In minuut drie was er al een kans voor Joost Kuhlmann na voorbereidend werk van de in de basis teruggekeerde Martijn Gootjes. Daarnaast was er nog een afstandsschot van Danny van der Vijver die over de goal van Noordwijk-doelman Kuipers zeilde. Een schot van Joost Kuhlmann werd ook nog eens geblokt in de zestien van de thuisploeg. Van Noordwijkse zijde zorgde de razendsnelle Celcius Grant voor het nodige gevaar, maar hij kon nog worden gestuit door Tim Orlowski.

Rodney Cairo in actie (foto Hans Heemskerk)

Daarna zakte het niveau van de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. Wellicht speelde de relatief hoge temperatuur de ploegen parten. Scheidsrechter Prooi laste zelfs een korte drinkpauze in. Rijnsburg leed te snel balverlies en hielp een opvallend gretig Noordwijk in het zadel. Nadat keeper Tim Orlowski bij een op het oog eenvoudige bal volledig mis trapte, kwam de bal op links bij de beste man van Noordwijk, nummer 11 Maik van Zanten. Uit zijn voorzet kopte routinier Joost Leonard in de 19e minuut de 1-0 voor Noordwijk binnen. Tot dan toe eigenlijk de eerste kans voor Noordwijk en hoewel de het scorebord de hele wedstrijd op nul bleef staan, was de voorsprong voor Noordwijk een feit.

Rijnsburg probeerde na de openingsgoal de draad weer op te pakken, maar verder dan een geblokt schot van Danny van der Vijver en een wild schot van Peter Freke kwam Rijnsburg niet. Hier tussendoor kwam de Noordwijk-goalie nog een keer attent uit op de doorgestoomde Dick Zwarthoed. Sterker nog: het was Noordwijk dat op een 2-0 voorsprong kwam. Na een vrije trap op eigen helft, ontsnapte Maik Van Zanten aan de aandacht van de Rijnsburgse verdediging en kon zo doorlopen naar het doel van Rijnsburg. Zijn witte kicksen faalden niet en in de 38e minuut verschalkte hij Orlowski in de verre hoek: 2-0.

Danny van der Vijver zit van Wordragen op zijn nek (foto Hans Heemskerk)

Wederom probeerde Rijnsburg op zoek te gaan naar een doelpunt, maar omdat combineren niet lukte, bleef dit bij wat schoten van afstand van Bart Freke en Danny van der Vijver. In de blessuretijd van de eerste helft, die wat langer duurde dan gebruikelijk wegens de drinkpauze, kreeg Rijnsburgse Boys toch loon naar werken. Uit een voorzet van de absolute uitblinker van Rijnburg, Raymond Kolder, kopte Martijn Gootjes in de 3e minuut van de blessuretijd hard de aansluitingstreffer binnen: 2-1. Het was een typische Gootjes-goal, die na het nodige blessureleed gelukkig weer van de waarde kan zijn voor het elftal.

Ted Verdonkschot bracht na rust Richal Leitoe voor Djuric Ascencion binnen de lijnen en had wellicht ook wat in de thee gedaan, want de fase vlak na rust was eigenlijk de beste fase voor de geel-zwarten. De spelers zaten er fel en kort bovenop en Noordwijk kwam even onder druk te staan. Uit een vrije trap van zijn broer kon Bart Freke de bal net niet lekker koppen en na een voorzet van Richal Leitoe kreeg ook Martijn Gootjes een goede kans. De doelman van Noordwijk keepte echter een goede wedstrijd. Toch lukte het Celcius Grant nog een keer om als een hazewindhond door te stoten. Gelukkig voor Rijnsburg schoot hij de bal naast. Ongeveer tien minuten na rust had Rijnsburg twee keer een penalty kunnen krijgen. De eerste keer werd Leitoe tegen de grond gewerkt en de tweede keer werd een op het doel afgaande bal door een op de grond liggende Noordwijkse verdediger per ongeluk met de hand gestopt. Beide keren besloot de overigens prima fluitende scheidsrechter om geen strafschop toe te kennen. Voor Noordwijk was er nog kans via Nixon Dias, maar zijn poging kon door Tim Orlowski onschadelijk worden gemaakt.

In de laatste twintig minuten stond Noordwijk met de rug tegen de muur en was Rijnsburgse Boys naarstig op zoek naar de verdiende gelijkmaker. Zowel Joost Kuhlmann als Martijn Gootjes waren dicht bij de gelijkmaker, maar weer was Raymon Kuipers een sta-in-de-weg. Vlak voordat hij werd gewisseld voor Niels Hogewoning, had Peter Freke ook nog een goede kans. Na een, deze middag zeldzame, goede steekpass kwam hij oog in oog met de Noordwijkse doelman die de poging van Peter nog net kon pareren. Inmiddels was ook Rodney Cairo Dick Zwarthoed komen aflossen.

De laatste fase van de wedstrijd gebeurde er niet zo veel meer. Aan de lichaamstaal was te zien dat er met krachten was gesmeten en de vele blessuregevallen van Noordwijk deed het tempo ook geen goed. Zuur voor Noordwijk, en met name voor hemzelf, was de, naar het schijnt, ernstige blessure van Maik Van Zanten. De beste speler van Noordwijk leek zich in een duel om de bal te verstappen en moest zelfs op een brancard van het veld worden gedragen. Een andere speler van Noordwijk, nummer 8 Nixon Dias, was even daarvoor door trainer Andries Wendt gewisseld en was daar op z’n zachtst gezegd niet blij mee. Al scheldend en foeterend beende hij gepikeerd naar de kleedkamer. Na afloop kwam het zelfs bijna tot een handgemeen met de trainer. Die staat dus volgende keer niet in de basis.

Dennis Groot scoort ver in blessuretijd de verdiende gelijkmaker (foto Hans Heemskerk)

Omdat ook in de tweede helft een drinkpauze was ingelast en ook nog eens de nodige Noordwijkse blessuregevallen, duurde de blessuretijd een kleine tien minuten. Dit was voor Rijnsburg maar goed ook, want in de 98e minuut was het Raymond Kolder die vanaf links de bal voorpompte. Keeper Kuipers kreeg de bal dit keer niet klemvast, waardoor de bal doorschoot voor het doel. Verdediger Dennis Groot stond zo’n beetje op de doellijn en met de nodige inspanning en diverse lichaamsdelen kreeg hij de bal in het doel: 2-2. Voor de aanvoerder alweer zijn tweede doelpunt.

Rijnsburg houdt dus één punt over aan deze wedstrijd en loopt er dus ook één uit op Capelle. Maandag in Heerjansdam kan Rijnsburg in ieder geval (nog) geen kampioen worden. Deze wedstrijd zal nog moeilijk genoeg blijken, want hoewel het de staartploeg betreft, is dit elftal de laatste weken uitermate goed bezig. Vorige week won Heerjansdam in Katwijk met 1-3 van Quick Boys en vandaag op het veld van VV Katwijk met 2-4. Rijnsburg zal dus nog even bij de les moeten blijven. De spelers hebben, bij hoge uitzondering, de trainer dan ook beloofd de alcoholische versnaperingen een avondje te laten staan.

( Geluidsfragment van het doelpunt van Dennis Groot bij RTV Katwijk [MP3] )

VV Noordwijk – Rijnsburgse Boys: 2-2 (2-1)
19)  Joost Leonard   1-0
38)  Maik van Zanten   2-0
45+3)  Martijn Gootjes  2-1
90+8)  Dennis Groot    2-2

Gele kaarten VV Noordwijk: Nick van Wordragen