Marylène Hogewoning

OFC – Rijnsburgse Boys: 2-3 (2-1) – VERSLAG

Een wedstrijd met twee gezichten

Net als vorige week was de wedstrijd van Rijnsburgse Boys, nu uit tegen OFC, weer een heuse emotionele rollercoaster voor het team en de supporters. Vorige week ging Rijnsburg van juichen naar schelden, deze week ging het andersom: van schelden naar juichen. Na een matige eerste helft wist geel-zwart de wedstrijd alsnog naar de hand te zetten en won het met 2-3 in Oostzaan.

Niet scherp en onzorgvuldig
OFC begon de wedstrijd erg explosief door gelijk een gevaarlijke aanval op te zetten. Maar dat was niet genoeg om vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen. Na die scherpe start van OFC zou je zeggen dat Rijnsburg gelijk wakker geschud werd, maar dat viel best tegen. De wedstrijd ging over en weer. Zowel OFC als RBB had verschillende pogingen die dicht bij een goal kwamen. Bijvoorbeeld een kopkans voor Rob Overvliet in de 19e minuut. Maar niemand was doortastend genoeg om de score te openen.
Ongeveer halverwege de eerste helft was OFC wel doortastend. In de 24ste minuut werd de zoveelste prima aanval opgezet door de ploeg van trainer Pieter Mulders. Het schot van Rano Burger wist keeper Wesley Zonneveld in tegenstelling tot ervoor niet tegen te houden en dus ging OFC aan de leiding.
Na de goal probeerde Rijnsburg het wel, maar het was te slordig om echt dreigend te worden. OFC bleef doorgaan met kansen creëren, maar deze keer nog gevaarlijker dan voorheen. In de 36ste minuut wist OFC zelfs na een tweede doelpoging de bal weer in de touwen te jagen, maar dit bleek achteraf buitenspel. Drie minuten later was het dan wel echt raak voor de ploeg uit Oostzaan. Balverlies voorin zorgde voor opnieuw een goede aanval van OFC. Onzorgvuldigheden als te laat instappen, tegenstander laten lopen en een verkeerd getimede tackle zorgden ervoor dat Rano Burger nog een goal achter zijn naam kon zetten: 2-0.

Ommekeer
De eerste helft bleek te gaan eindigen met als tussenstand 2-0. Maar vlak voor het ingaan van de blessuretijd werd Zeldenrust neergehaald in het zestienmetergebied en kreeg Rijnsburgse Boys een penalty. Dit was de eerste stafschop van dit seizoen, en ook meteen de eerste benutte penalty van dit seizoen. Jeroen Spruijt koos de goede hoek en de ruststand was 2-1.
Ook al maakte Rijnsburg de aansluitingstreffer, het was duidelijk dat er na rust wat veranderd moest worden in het spel van Rijnsburgse Boys. Uitspraken als: ‘Zo word je natuurlijk nooit kampioen’, klonken alweer over de tribune na het rustsignaal. Ook Henk Wisman besefte dit en bracht maar liefst drie nieuwe krachten in voor de tweede helft: Strooker, Koomen en De Bruin vervingen Overvliet, Zandbergen en Gielisse. De driedubbele wissel had een duidelijk doel: via de snelheid van de drie verse krachten gevaarlijk worden en meer kansen creëren in vooral de omschakeling. En tegelijk ook het opvallend snel handelende OFC de kop indrukken.

Een comeback
En dat was meteen te zien na rust. Nog steeds kregen beide ploegen allebei wat kansen, maar Rijnsburgse Boys wist beter om te gaan met het snelle OFC en werd steeds scherper met aanvallen opzetten. Zo konden Zeldenrust en Klaver bijvoorbeeld al de gelijkmaker binnenwerken, maar deze kansen werden nog niet benut. In de 77ste minuut was het wel raak. De langverwachte gelijkmaker werd binnengetikt door Dani van der Moot na een vrije trap van Furhgill Zeldenrust. Opmerkelijk, want de spits stond al een tijd droog als het om doelpunten maken gaat. En toen ging Rijnsburg er helemaal weer in geloven. Met nog ruim tien minuten te gaan kon er vast nog wel gewonnen worden in Oostzaan. De Boys waren na de goal meteen weer gevaarlijk met opnieuw een grote mogelijkheid voor Van der Moot. Toch liet de voorsprong op zich wachten, tot in de 86ste minuut. Een rush van Bram de Bruin, die zijn tegenstander wist te lossen en de keeper omspeelde, zorgde voor een voorsprong voor de Uien: 2-3. Zijn eerste goal van dit seizoen en direct een hele belangrijke! Rijnsburg wist tot in blessuretijd de voorsprong vast te houden en won met 2-3.

Comeback
Op karakter wist Rijnsburg knap een comeback te maken in Oostzaan, na een mislukte eerste helft. En dus zet Rijnsburg nog steeds koers richting de koppositie waar AFC, tevens de tegenstander van volgende week, nu staat. Na afloop van de wedstrijd maakte matchwinner Bram de Bruin met een grote glimlach nog een slimme opmerking in een interview met RTV Katwijk, waar ik graag dit wedstrijdverslag mee wil afsluiten. Hij zei dat Rijnsburgse Boys vaak punten laat liggen als er gespeeld wordt tegen clubs die vrij onderaan de ranglijst staan, denk aan het 0-1 verlies tegen TEC thuis. Dat Rijnsburg vandaag wist te winnen van de hekkensluiter van de tweede divisie, zegt misschien iets over de successen die de Uien deze tweede seizoenshelft zomaar kunnen gaan boeken de komende maanden…