karly

O17 en O19: Helden van de toekomst

Alweer 2 jaar ben ik trainer van deze mooie amateurclub. Het kan snel gaan……. 2 jaar geleden las ik op de trainerssite dat Rijnsburgse Boys een trainer zocht voor O17-1. Ik was net kampioen van Nederland geworden met AZ O16, verzorgde techniektrainingen voor de hele jeugdafdeling van AZ, maar om mij verder te kunnen ontwikkelen als zelfstandig trainer moest ik op mijn eigen benen gaan staan. En het verhaal van Rijnsburgse Boys sprak mij aan. Het eerste contact was met Jaco Hogewoning (de alleskunner binnen de jeugd van Rijnsburgse Boys) en daarna kwam ik al snel in gesprek met de overige leden van de TC. Via hen (H. den Hollander en A. van Noort) kreeg ik mee dat deze groep jongens ‘een bepaalde benadering nodig’ hebben; jongens met een instructieboekje en/of een beschrijving. Laat ik nou net een trainer zijn die graag met verschillende karakters wil werken en het liefste met de vervelendste en de moeilijkste! Ik hou van mensen die net een tikkeltje anders zijn.
Ik ging aan de slag met de jongens en ik liet al mijn ideeën, over hoe het spel gespeeld moet worden, op die gasten los; technisch, tactisch, conditioneel en (ook buiten het veld) discipline. Dat wierp z’n vruchten af met als resultaat; goed aanvallend voetbal met als gevolg 8 wedstrijden ongeslagen en dus periodekampioen! Het allerbelangrijkste is denk dat Rijnsburgse Boys zeker weer talenten voor de toekomst heeft. Daar zijn we altijd deels van afhankelijk ‘welke lichting eraan komt’ en nu komen er dus echte Rijnsburgers aan en krijgen de mensen uit het dorp weer helden uit eigen kweek! Dat laatste stapje moeten ze nog wel zetten, maar daar proberen we met de trainers, coördinatoren en TC van de jeugd alles aan te doen: Van den Hoek, Hogewoning, De Haas, Van Noort, Anholts, Lesger. En dan heb ik de helft van de overige namen nog niet eens opgenoemd! Maar het begin is gemaakt……..
Door het periodekampioenschap kwamen we in het seizoen 2018-2019 in de promotiewedstrijden terecht en die liepen we met 2 vingers in de neus door tot aan de finale. Tegen Elinkwijk verloren we die finale om promotie helaas (onnodig) met 1-0. De teleurstelling was erg groot in de groep en ook bij mij zelf. Maar het gevolg was wel dat ik dit seizoen een geoliede machine van talenten tot mijn beschikking had!
O19-1 nieuwe ronde, nieuwe kansen
In augustus ging het seizoen 2019-2020 met Rijnsburgse Boys O19-1 van start. De al genoemde geoliede machine stond klaar om te strijden voor slechts 1 doel: promotie naar de 4de divisie!
Van de O17-1 is Coen Hogewoning direct door geschoven naar Rijnsburgse Boys 2 omdat zijn ontwikkeling is opgevallen en waardoor hij meetraint met 2 en speelt in O19-1. Het is duidelijk geworden dat er nu een lichting snel tegen het 2de of zelfs 1ste aan zit! Al eerder stond hier het verhaal van Chiel van den Hoek (17 jaar) te lezen, die wordt uit genodigd om met het eerste elftal naar Madrid mee te reizen vanwege o.a. zijn goede optredens bij Rijnsburgse Boys O23. En dat is uiteindelijk wat we willen als jeugdopleiding; dat spelers zich aandienen voor het eerste elftal. Met het gevolg dat de hoofdtrainer(s) de jeugdspelers ook het gevoel geven dat, als je je goed ontwikkelt, er een kans van doorstromen bestaat bij Rijnsburgse Boys.
De competitie verloopt voorspoedig voor O19-1. We wonnen de wedstrijden voor de winterstop makkelijk en plaatsten ons dan ook voor de Kampioenpoule. Maar het blijft ontwikkelen, op alle gebieden van voetbal en buiten het voetbal! Deze groep heeft stuk voor stuk gemotiveerde spelers, die er het beste uit willen halen. Ze komen met plezier naar de trainingen en gaan voldaan weer naar huis. Dat maakt het vak trainer zijn heerlijk! Maar ook de jongens zelf moeten blijven willen en blijven investeren in zichzelf!
De eerste wedstrijd in de kampioenpoule was afgelopen zaterdag tegen Oliveo uit Pijnacker. Uiteindelijk 1-0 winst, waarin vooral de eerste helft heel goed gespeeld, maar te weinig doelpunten gemaakt. De tweede helft puur op resultaat gespeeld; zakelijk en saai. Eigenlijk tegen mijn principes in, ik wil altijd domineren met totaalvoetbal, maar in het voetbal heb je nooit 90 minuten de bal. We zijn realistischer geworden in die wedstrijden, waar we soms door onze aanvallende stijl in het mes liepen. Dat is nu wel voorbij; 1-0 is 3 punten en daar draait het spelletje uiteindelijk om! Die gasten hebben een gezamenlijk doel en nu is het zaak om dat elke week te laten zien. Dit was pas de eerste wedstrijd, maar er komen top-amateurspelers aan voor Rijnsburgse Boys 1. Alleen is het de truc om het te herkennen en te erkennen, maar daar heb ik alle vertrouwen in: deze talenten hebben een gouden toekomst bij Rijnsburgse Boys.
Zaterdag 25 januari spelen wij om 14.30uur uit tegen VVSB JO19-1 en u bent van harte welkom op sportpark De Boekhorst