gerard

Noordwijk – Rijnsburgse Boys 1-3 (1-0) n.v.- VERSLAG

Penaltykoning Tillema regeert op de Duinwetering

Noordwijk leek op de eigen Duinwetering heel lang op weg naar de volgende speelronde van de KNVB-beker. Een voorsprong in de 23e minuut, na een rake kopbal van Emiel Wendt, bleef op het scorebord staan tot de 90e minuut. Rijnsburgse Boys, dat na een matige eerste helft groeide in de wedstrijd, dwong in de 90e minuut met een benutte penalty van Joël Tillema een verlenging af. Diezelfde Tillema ontpopte zich met een penaltyhattrick (een nog niet heel vaak genoteerde term) als de koning van de Duinwetering. In de tweede helft van de verlenging volgden nog twee strafschoppen, die allemaal in dezelfde hoek verdwenen, achter keeper Mike van Vliet. Uiteindelijk stapten de Uien triomfantelijk van het veld, een knappe teamprestatie waarbij Tillema de puntjes op de i plaatste.

Foto: Hans Heemskerk


Acht tegen twee
Rijnsburg begon in de eerste helft met vrijwel dezelfde basisopstelling als afgelopen zaterdag tegen Jong Volendam, alleen doelman Richard van Nieuwkoop nam conform afspraak het stokje over van Bradly van der Meer. Rijnsburg was in de eerste minuten even zichtbaar, met een gestuitte rush van Schet en een schot van Ros hoog over. Die pogingen konden nog niet als echte kansen genoteerd worden. Maar daarna ontvouwde de eerste helft zich volledig in het voordeel van de Noordwijkers. Via een strak georganiseerde verdediging en dito aanvalswerk kon aan het einde van de eerste helft een achttal grote kansen van Noordwijk worden genoteerd, tegen een schamele twee kansen voor de Rijnsburgers. Geelzwart had de flanken niet onder controle en was in het centrum en het eigen strafschopgebied veelvuldig niet de baas. Dat leidde tot schietkansen voor James, van Staveren en Reynaers, waarbij de lat of keeper van Nieuwkoop redding boden. Behalve in de 23e minuut, waar een scherpe voorzet van rechts in het Rijnsburgse strafschopgebied ingekopt kon worden door Emiel Wendt. De lange aanvoerder, die overigens net zo lang is als centrale verdediger Zeijlmans, torende hoog boven Bakker en diezelfde Zeijlmans uit en liet Richard van Nieuwkoop kansloos.
Aan de Rijnsburgse kant was er in de 15e minuut een kans voor van der Moot, die een rebound uit een vrije trap net onder de lat prikte. Maar het was keeper van Vliet die de bal wist over te tikken. Pas in de 45e minuut konden Tillema en van der Moot een nieuwe poging wagen, maar beiden stuitten in eerste en tweede instantie op diezelfde van Vliet.
In de rust was de verzamelde pers eensgezind. Noordwijk had verreweg het beste van het spel en had een ruime voorsprong moeten afdwingen. Rijnsburg moest duidelijk uit een ander vaatje gaan tappen.

Foto: Hans Heemskerk


Gestage ommekeer
In eerste instantie werd het beeld in de tweede helft niet beter. Direct vanuit de kleedkamer kwam Rijnsburg weer onder druk te staan met een vrije trap en een hoekschop. Maar vanaf de 50e minuut voetbalde Rijnsburg onder de Noordwijkse druk uit. Dat leidde gedurende een minuut of 10 tot vooral veel gedoe op het middenveld, zonder kansen voor beide kanten. Pas in de 61e minuut was er plotseling een strak schot van Anthony van Dongen, dat vanaf de rand van de zestien maar nét naast ging. De Noordwijkse supporters op de tribune kregen voor het eerst wat schrik te verwerken. Rijnsburg bleef drukken, waardoor Tillema in de 64e minuut de beste kans aan Rijnsburgse kant kreeg. Een vrije kopkans op 5 meter van de goal, mooi tegendraads ingekopt, maar keeper van Vliet kon er nog net bij. “Die had er echt in gemoeten”, zei Tillema daarover na de wedstrijd.
Het spel golfde vanaf dat moment op en neer, maar onzorgvuldigheid voor beide goals leidde niet tot afgetekende kansen. Die onzorgvuldigheid leidde wel tot diverse gele kaarten aan beide kansen, omdat Noordwijk koste wat kost de voorsprong wilde verdedigen en Rijnsburg op dito wijze de gelijkmaker wilde afdwingen. Wisman bracht Magan voor de moegestreden Schet en Opoku als pinchhitter, om de late gelijkmaker van afgelopen zaterdag tegen Jong Volendam nogmaals af te dwingen. Die gelijkmaker kwam er ook, maar op een andere wijze. In de 89e minuut probeerde Anthony van Dongen tussen twee verdedigers door de Noordwijkse zestien binnen te dringen. Hij werd daarbij volgens scheidsrechter Joey Kooij onreglementair gestuit en versierde daarmee een strafschop. Alle ogen waren gericht op Joël Tillema. Zou hij dan een verlenging afdwingen? Of door de spanning van het moment falen in de laatste minuut? Het werd dat eerste. Een afgemeten trap in de linkerhoek, rechts naast keeper van Vliet maakte een eind aan die spanning en gaf de supporters nog een bonus van 30 extra minuten. Dat wil zeggen, een bonus voor de Uien en een domper voor de Noortukkers. De zes minuten blessuretijd deden daar niets meer aan af.

Foto: Hans Heemskerk


Verlengde spanning
In de eerste 15 minuten verlenging was er genoeg te beleven en kregen beide ploegen grote kansen. Het was eerst Spruijt, die alle Rijnsburgers op de tribune deed opveren. Hij leek te scoren, maar zijn keiharde schot ging maar net naast. Van Staveren mikte daarna van dichtbij hoog over, wat bij de Noordwijkers tot verzuchting leidde. Ook de ingevallen Achefay kreeg een schietkans, maar die ging hoog over. “Honderd van zulke”, riepen de Rijnsburgers. Een vrije trap van de geelzwarten werd hard op doel geschoten, maar van Vliet kon stoppen. In de daarop volgende uitbraak van Noordwijk schoot Reynaers maar nét voorlangs. In die eerste verlenging was het spannend en kon het zomaar twee kanten op vallen.
Maar toen waren daar, gesteund door hun hardwerkende en sleurende ploeggenoten, van Dongen en Tillema. Tot twee keer toe wist van Dongen een strafschop te versieren. Eerst door onderuitgehaald te worden door Oversloot, wat die laatste een tweede gele kaart opleverde en daarna door een bal tegen de hand van een Noordwijker aan te schieten in de zestien. In beide gevallen was het Tillema, die tegenover keeper van Vliet meedogenloos en gedecideerd was en de bal steeds strak in dezelfde hoek schoot. Daarmee bracht Rijnsburg de eindscore op 1-3 en dwong een volgende bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven af.

Foto: Hans Heemskerk


Reacties
Na de wedstrijd was het trainer Henk Wisman die als eerste zijn mening gaf over de wedstrijd. “In de eerste helft liepen we teveel achter de feiten aan. We zetten te laat druk, schoven niet snel genoeg door en kwamen daardoor steeds een stapje te laat. Verdedigend waren we daardoor niet goed. Dat zag je bij de tegengoal. Er was geen druk op de voorzet en Wendt kon zo inkoppen door goed gebruik te maken van zijn lengte. In de tweede helft hebben we het anders neergezet en konden we onder de druk uit voetballen. Wij hadden het naar mijn inzicht ook conditioneel beter voor elkaar, dat zag je zeker in de verlenging. Ik vond ons in de tweede helft en in de verlenging effectief en daardoor is de uitslag wat mij betreft terecht”. Henk sloot af: “Ik ben tevreden over de tweede helft en de verlenging. Het hele team werkte er hard voor, met veel inzet, dat geeft mij een positieve indruk”.
Ook Tillema kwam zijn verhaal vertellen. “Achteraf voelt dit natuurlijk lekker, maar de eerste helft was niet leuk. Zij speelden het goed uit. Hun middenveld zakte in en de centrale verdedigers speelden vrij ver uit elkaar. Hierdoor kwam ik steeds drie tegen een te staan, wij stapten niet goed door om druk te zetten. In de rust hebben we dit doorgesproken en de druk opgevoerd. Mijn kopbal in de tweede helft moest er natuurlijk in. Toen begon ik wel ongerust te worden. Afgelopen zaterdag ging een grote kans er ook niet in, dus ik dacht: “Gaat dat wel goed komen?”. Maar toen kwamen die strafschoppen. Bij de eerste wist ik zeker wat ik ging doen. Gewoon strak rechts naast de keeper, die zat er lekker in. Bij de tweede begon ik met mezelf te overleggen. Wat ga ik doen? Nog een keer dezelfde hoek? Wat denkt de keeper? Rekent hij nu op de andere hoek of dezelfde hoek? Ik dacht: “Weet je wat, Joël, gewoon dezelfde hoek”. En dat was de juiste keus. En bij de derde strafschop heb ik precies hetzelfde nagedacht als bij de tweede, met hetzelfde resultaat. Ik had dus twee keer precies dezelfde gedachte”.
Het laatste woord was aan Richard van Nieuwkoop, met zijn eerste basisplaats in een officiële wedstrijd in dit seizoen. “Ik zag ons worstelen in de eerste helft. Zij zetten hoog druk, waardoor de eerste helft voor hen was. Maar in de tweede helft hebben we onze rug gerecht en karakter getoond. Ik vind dat ik zelf goed gespeeld heb, geen gekke dingen gedaan”. Ik vroeg Richard of dat niet een wat te magere analyse van zijn kant was, hij was in de eerste helft op een aantal schoten van Noordwijk belangrijk met zijn reddingen. Richard besloot: “Ik heb er voor mezelf een goed gevoel aan over gehouden, gewoon een goede pot gespeeld”.
Op dinsdag 29 oktober krijgt het Rijnsburgse bekeravontuur een nieuwe aflevering, thuis tegen FC Eindhoven. Met hard werken dik verdiend!

Foto: Hans Heemskerk


Noordwijk – Rijnsburgse Boys 1-3 (1-0)
Scheidsrechter: J. Kooij
Assistenten: Y. Weterings, S. de Groot
Toeschouwers: ca. 1000
Gele Kaarten:
Noordwijk: Denzel James, Brayen Bröker, Huib Oversloot (2x), Rob Overvliet, Sander Bosma
Rijnsburgse Boys:Thomas Bakker, Jeroen Spruijt, Jordy Strooker
Scoreverloop:
23’   1-0  Emiel Wendt
90’   1-1  Joël Tillema (Penalty)
112’ 1-2  Joël Tillema (Penalty)
116’ 1-3  Joël Tillema (Penalty)
Opstelling Noordwijk: Mike van Vliet, Brayen Bröcker, Huib Oversloot, Martijn le Congé (90’ Axel Wendt), Thomas Reynaers (114’ Fanny Waandels), Nick van Staveren (109’ Tjeerd Westdijk), Rob Overvliet, Sander Bosma, Emiel Wendt@, Denzel James (73’ Sabir Achefay) , Dylan Rietveld
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Thomas Bakker@, Jordy Strooker, Bram Ros (117’ Masies Artien), Jeroen Spruijt, Nick Zeijlmans (83’ Carlos Opoku), Bert Koomen, Joël Tillema, Dani van der Moot (98’ Roderick Gielisse), Anthony van Dongen, Jaïro Schet (74’ Marc Magan)