Nog een verslag van Babberich – Rijnsburgse Boys

Hans Oudwater schreef een verslag voor de Rijnsburger en mailde deze ook naar de redactie van de site.

Orlowski penaltykiller voor Rijnsburgse Boys

Wie op zaterdagavond de uitslagen van de 1e ronde K.N.V.B. beker bekeek zag bij maar liefst drie Bollenclubs w.n.s. staan. Alleen bij Rijnsburgse Boys stond het ‘wnsje’ aan de goede kant. Het had er net zo goed niet kunnen staan, want de Rijnsburgers hadden ook na ruim 90 minuten de thuisreis met een 1-0 einduitslag kunnen aanvaarden. Echter invaller Joost Kuhlmann schoot ver in blessuretijd de gelijkmaker op het bord. Omdat de verlenging geen doelpunten bracht volgde een strafschoppenserie, waarbij Rijnsburgse Boysdoelman Tim Orlowski zich onderscheidde en de boys de tweede ronde bereikten. Hier komen zij op 19 september a.s. in actie tegen Fortuna Sittard.

De echte supporters (ruim 150)  hadden er 160 kilometer voor over om hun geelzwarte brigade te zien spelen tegen zondaghoofdklasser Babberich. Beide clubs kenden een aantal aardige overeenkomsten. Zo eindigen beiden al jaren in de bovenste helft van hun competities en speelden beide clubs in hun voorbereiding tegen een gerenommeerde tegenstander. Waar de Rijnsburgers uitstekend partij boden aan FC Porto verloor Babberich maar met 0-2 tegen Feyenoord. Ook wonnen beide clubs hun eerste twee poulewedstrijden in de regionale beker en is Babberich ook gezegend met een prachtig nieuw sponsorhome.

Over de eerste helft van de wedstrijd kunnen we kort zijn. Beide teams probeerden het wel, maar van echte doelkansen viel nauwelijks te genieten. Rijnsburgse Boys startte in een opstelling zonder nieuwe gezichten met als opvallende afwezige Joost Kuhlmann die, terugkomend van een liesblessure, op de reservebank had plaatgenomen. Opvallen afwezig was Brayton Biekman die de afgelopen dagen gesprekken voerde met een Betaald Voetbal Organisatie.
Het eerste deel van de eerste helft gebeurde er vrijwel niets. Een schot van Peter Freke belandde in handen van Babberich doelman Besselink en een schot van Danny v.d. Vijver ging net naast. Na ruim 25 minuten was de eerste kans voor Gootjes en Van der Vijver na een voorzet van Zinhagel, maar deze bal werd net voor de doellijn opgeraapt door Besselink. Babberich bediende zich vaak van lange halen naar voren en deze waren vaak een prooi voor Van der Lugt en Simons. Wel onderscheidde Babberich speler Hupkes (ex De Graafschap) zich met een aantal knappe acties. Verreweg het gevaarlijkste moment leek het wat ongelukkig uitkomen van Tim Orlowski die op de rand van het 16 meter gebied in botsing kwam met een speler van Babberich en zich hierbij blesseerde. Gelukkig voor hem en zijn teamgenoten kon hij verder spelen. Op slag van rust ten slotte schoot Bart Freke net naast op aangeven van Djuric Ascension.

Na de rust leken de Rijnsburgers iets sterker uit de kleedkamer gekomen. Twee kansen voor Gootjes waarbij één van zijn schoten ternauwernood corner getikt werd door Besseling. Maar zoals dat vaak gebeurd scoorde de tegenstander. Ditmaal uit een spelhervatting. Een goedgenomen vrije trap van de rechterkant van het veld werd perfect ingekopt door Jesse Pastoors. Hierna wat kansen voor, met name, Danny van der Vijver. Deze had zijn vizier niet scherp had staan, want zijn schoten belandden naast het doel. Babberich onderscheidde zich vooral in (lange) blessurebehandelingen die de ploeg, wat later bleek ‘de kop kostte’. Scheidsrechter Fikkert had zijn administratie op orde en telde minimaal 6 minuten extra speeltijd bij. Dit was precies genoeg om invaller Joost Kuhlmann de ruimte te geven om ver in blessuretijd de gelijkmaker te scoren. Ondanks protesten van Babberich werd en bleef het 1-1 en was een verlenging het logische vervolg. Babberich moest deze noodgedwongen met 10 man spelen, vanwege een rode kaart van de eerder genoemde Hupkes. Hij liep scheidsrechter Fikkert bijkans omver na het claimen van een overtreding van Rijnsburgse Boys.

Ook in de verlenging stond het niet echt bol van kansen. Een vrije trap van Pastoors belandde in de Rijnsburgse muur en een mogelijkheid van Kuhlmann na een vrijde trap van Ascension werd net uit het doel gewerkt. Vlak voor tijd was de beste mogelijkheid voor Raymond Kolder die een schot voorlangs van Danny v.d. Vijver net niet op waarde wist te schatten. Het was en het bleef 1-1 en een penaltyserie was onafwendbaar. Omdat gewaardeerde penaltynemers (Peter en Bart Freke) al waren gewisseld mochten andere Rijnsburg spelers zich op dit gebied eens onderscheiden. Van der Lugt, Van Breukelen, Kuhlmann, Ascension en aanvoerder Groot toonden zich trefzeker waar Van der Vijver en Gootjes misten.
Tim Orlowski werd matchwinner want hij stopte penalty nummer 14 die genomen werd door Björn Aaldering. Geelzwart juichte waar de roodwitten zich een slechte verliezer toonden en verbaal scheidsrechter Fikkert te lijf gingen. Een enkele ‘supporter’ maakte het nog bonter, maar dit werd al snel in de kiem gesmoord. Rijnsburgse Boys bereikte, zoals zij dit vaker deed, de tweede ronde van de ‘grote’ K.N.V.B. beker en wacht op het bezoek van Fortuna Sittard op 19 september a.s. Op welk veld deze (avond)wedstrijd wordt gespeeld wordt binnenkort bekend gemaakt.