outhands

Nieuwe opzet bekercompetitie amateurs

BRON: KNVB.nl

Verenigingen uit de hoofdklassen en eerste klassen van het amateurvoetbal spelen met ingang van het seizoen 2009/’10 in poulewedstrijden tegen elkaar in de eerste fase van de bekercompetitie. Het bestuur amateurvoetbal stemde maandagavond in met een voorstel de opzet van de bekercompetitie in het amateurvoetbal te wijzigen.

De belangrijkste verandering is dat de 84 hoofdklassers en 132 eersteklassers centraal worden ingedeeld in 54 poules van vier teams. Van deze 54 poules gaan de nummers één en twee door naar de knock-outfase van het eigen district. In de nieuwe opzet kunnen hoofd- en eersteklassers uit verschillende districten bij elkaar worden ingedeeld in een poule. Het streven is clubs die bij elkaar in de competitie zijn ingedeeld niet tegen elkaar te laten uitkomen in de bekercompetitie.

Gelijkwaardige tegenstanders
De belangrijkste overweging om tot deze wijziging te komen is dat veel clubs de bekerwedstrijden in augustus gebruiken als oefenwedstrijden en dan graag willen worden ingedeeld bij gelijkwaardige tegenstanders. Bovendien sneuvelden in voorgaande jaren veel sterk geachte verenigingen, terwijl in de nieuwe opzet de helft van de hoofd- en eersteklassers doorstroomt daar de knock-outfase.
De districten zijn vrij bij het maken van de poule-indeling voor de lagere klassen. In deze poules gaat uitsluitend de winnaar door naar de knock-outfase Het streven is wel om zo veel mogelijk clubs van hetzelfde niveau bij elkaar in te delen.

Start 22/23 augustus
Komend seizoen gaat de bekercompetitie voor hoofd- en eersteklassers van start in het weekeinde van zaterdag 22 en zondag 23 augustus. De tweede poulewedstrijd staat gepland voor dinsdag 25 augustus. De laatste speeldag voor de poules valt in het weekeinde van zaterdag 29 en zondag 30 augustus. Het staat de districten vrij voor de poulewedstrijden in het district andere data vast te stellen.