Bram van Egmond

Nieuwe fysiotherapeut: “Goed om terug te zijn”

Een kleine week voor de start van de competitie is fysiotherapeut Patrick Lagendijk (25 jaar) toegevoegd aan de medische staf van Rijnsburgse Boys, die verder bestaat uit Henk Jan den Haan en Henk Bakker. Oud-jeugdspelers kennen de Leidenaar wellicht nog van de tijd dat hij verzorger was bij de B1 en de A1. Een hernieuwde kennismaking.
patricklagendijk1
Je bent geen onbekende bij Rijnsburg. Hoe ben je bij Rijnsburgse Boys terechtgekomen?
Patrick Lagendijk: “Tot mijn zestiende heb ik gevoetbald bij DoCoS tot ik door blessures noodgedwongen moest stoppen. Acht jaar geleden ben ik bij Rijnsburgse Boys terechtgekomen, eerst als verzorger van de B1 en daarna van de A1, in totaal zes jaar. In die periode ondersteunde ik Henk Jan den Haan bij de verzorging van de jeugd. Van hem heb ik het nodige geleerd. Daardoor en doordat ik zelf behandeld werd voor mijn blessures, is mijn passie voor het medische vak ontstaan. Ik wilde eigenlijk sportarts worden, maar doordat ik werd uitgeloot, werd het fysiotherapie. In juli ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. De afgelopen twee jaar heb ik bij AZ gewerkt, in eerste instantie als stagiair maar daarna kon ik blijven. In die twee jaar ben ik Rijnsburg blijven volgen. Dan ging ik bijvoorbeeld kijken naar jongens die ik kende van de jeugd, zoals Dirk Jan van den Oever en Robbin van Dijk.”
patricklagendijk2
Wat doe je nu je bent afgestudeerd?
“Ik ben in dienst bij BeFootball, een fysiotherapiepraktijk in Den Haag die zich richt op de revalidatie van spelers uit het betaalde voetbal tot aan de jongste amateurvoetballers. Verder werk ik op maandagavond, donderdagavond en zondag bij hoofdklasser RKAVV en nu dus ook bij Rijnsburgse Boys. Ik werd gebeld door Henk Jan den Haan vanwege de afwezigheid van Henk Bakker en heb vervolgens met Ad Hendriksen gesproken. Het resultaat is dat ik dit seizoen op dinsdagavond bij Rijnsburg ben, en in elk geval de komende maanden ook op zaterdag zolang Henk Bakker tijd nodig heeft om volledig te herstellen. Een volle agenda, maar dat moet ook als je je verder wilt ontwikkelen.”
Hoe vind je het om bij Rijnsburgse Boys 1 aan de slag te gaan?
“Het is een fantastische kans om bij de club waar het allemaal begonnen is, aan de slag te mogen gaan als fysiotherapeut van het eerste elftal. Daarnaast vind ik het geweldig om kennis te maken met de top van het amateurvoetbal, voor zover je daar nog van kunt spreken, want ook bij amateurclubs gaat het er professioneel aan toe.
De voorbereiding heb ik in zijn  geheel meegemaakt vanwege de vakantie van Henk Jan den Haan. Ik ondersteun Henk Jan, onder andere met revalidatietrainingen voor geblesseerde spelers en met tapen en verbinden. Het is onze taak om spelers fit te krijgen en fit te houden en daar hoort ook innovatief en preventief bezig zijn bij, bijvoorbeeld extra krachttraining, het tijdig opsporen van klachten middels een bodycheck en het aanbieden van passende voeding en drankjes. Want voorkomen is beter dan genezen.”
patricklagendijk3
Hoe is het gesteld met de fitheid van de spelers?
“Iedereen is fit op de gebruikelijke pijntjes en stijfheid na, die je altijd ziet in de voorbereiding. Dat heeft onder andere te maken met de manier van trainen die nieuw is voor velen, ook omdat Pieter Mulders nieuw is. We hebben op dit moment geen ernstige blessures; de trainer beschikt over een fitte groep.”
Tot slot: wat verwacht je van Rijnsburgse Boys op sportief gebied?
“Voor mij is de top van het amateurvoetbal nieuw, dus het is lastig om daar iets over te zeggen. In elk geval zullen we op medisch gebied alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de trainer het beste team op kan stellen, waarmee hij kan strijden om promotie naar de tweede divisie, wat de doelstelling is. Voor mij persoonlijk voelt het goed om weer terug te zijn bij Rijnsburgse Boys.”