Nieuw clubrecord na effectieve wedstrijd

De aandacht voor het clubrecord is een prettige bijkomstigheid na een matige wedstrijd. Omdat ook Barendrecht absoluut niet in haar sterkste vorm stak hadden de Rijnsburgers voldoende aan een snelle goal in de tweede helft om met een driepunter naar Rijnsburg terug te keren. Het was ook de wedstrijd met een lijst aan afwezigen. Dennis Groot, Peter Freke en Raymond Kolder zaten op de bank omdat zij (wat gele kaarten betreft) op scherp staan. Joost Kuhlmann nam wijselijk plaats aan de kant om zijn heup, met de al langer spelende klachten, rust te geven. Pijnlijk en triest was de afwezigheid van Martijn Gootjes. Geblesseerd geraakt aan zijn knie op de training van donderdag wacht hem komende maandag een mri-scan waarna snel duidelijk zal worden wat de ernst van de kwetsuur is. Indien het echt mis is met de kruisband in zijn knie dan wordt het een (zeer) lange termijn verhaal. In het meest gunstigste geval hoopt Martijn binnen zes weken weer op het veld te kunnen staan. Tenslotte was ook Ted Verdonkschot niet aanwezig. Niet vanwege een schorsing na zijn rode kaart tegen Capelle (komt deze eigenlijk nog wel binnen?) maar om, als aandachtig analyticus, Harkemase Boys te zien spelen (en ook kampioen te zien worden) in de uitwedstrijd tegen WHC.

De geblesseerde Martijn Gootjes moet vanaf de kant toekijken (foto Hans Oudwater)

Barendrecht bracht op indrukwekkende wijze haar waardering en respect voor de kampioen tot uitdrukking. Geheel volgens Engelse stijl vormden de spelers een erehaag voor de uien en gaven vervolgens bij het handen schudden een bos(je) bloemen af. Ook de technische staf werd niet vergeten! Na deze attente geste bleken de Barendrechters in het veld de kampioen snel te willen overrompelen. Na 35 seconden kreeg Jeroen van Wetten een bijna niet te missen kopkans maar dat deed hij dus wel. Zijn kopbal ging voorlangs. Drie minuten later schoot verdediger Pacho Makaya, vanuit een riante scoringspositie, over. Tenslotte zag Michael van Dommelen, na een voorzet van broer Alex, zijn voorzet naast gaan. De eerste zeven minuten speeltijd waren voorbij en de kampioen had gewoon met 3-0 achter kunnen staan… Barendrecht bleef druk zetten naar voren maar zag ook dat Alex van Dommelen (goed keeperswerk van Tim Orlowski) en John de Ronde (schot over) de ban niet wisten te breken. Rijnsburgse Boys speelde onwennig en rommelig vanwege de niet vertrouwde opstelling. Er was veel onrust en veelvuldig balverlies en de ploeg kwam niet aan opbouwen toe. De eerste (en enige) 100%- kans voor Rijnsburgse Boys kwam ook met hulp van Barendrecht tot stand. Na een verdedigingsfout van aanvoerder Richard Lodder kwam de bal zomaar in de voeten van Rodney Cairo. Waarschijnlijk nog zo beduusd van dit cadeautje schoot de sympathieke aanvaller naast. Wellicht gesterkt door de gedachte dat Barendrecht haar kansen niet afmaakte en zelf ook (bijna cruciale) fouten kon maken in de verdediging, wisten de mannen van Dick Heemskerk zich steeds meer te herpakken. Er ontstond een evenwicht in de wedstrijd tussen de nummers één en twee uit de Hoofdklasse A. Tim Orlowski moest met een uiterste krachtinspanning een inzet van Jeroen van Wetten tot corner verwerken. Aan de andere kant was er een schotkans voor Rodney Cairo na een goede combinatie tussen Menno van Roosmalen, Djuric Ascencion en Dick Zwarthoed.

Joey Zandbergen in actie (foto Hans Oudwater)

Het verbeterde veldspel leek zich in de tweede helft voort te zetten. Danny van der Vijver was de vervanger van Bennie van Noord die, na zes wedstrijden aan de kant te hebben gezeten, op een verdienstelijke wijze het nodige spelritme had opgedaan. Na vijf minuten spelen wist Richal Leitoe een diepe bal vanaf de achterlijn voor te trekken op Rodney Cairo die van dichtbij de 0-1 binnen kon schieten. Twee minuten later kwam Rodney Cairo opnieuw in het boekje van scheidsrechter Richard van de Rest terecht. Niet als doelpuntenmaker maar nu als ontvanger van de eerste gele kaart wegens doorspelen nadat er gefloten was. Tien minuten later viel de tweede gele kaart en ook deze was absoluut niet nodig. Richal Leitoe had commentaar op de leidsman en dat pikt deze man niet… Opnieuw tien minuten later trapte Michael van Dommelen in dezelfde val en zag ook hij, na commentaar op de arbiter, het even geel voor de ogen. De verklaring waarom de scheidsrechter dit seizoen twee maal in een wedstrijd twaalf kaarten moest trekken laat zich raden….

Rodney Cairo kan van dichtbij de 0-1 binnen schieten (foto Hans Oudwater)

Op een zakelijke wijze probeerde Rijnsburgse Boys de voorsprong vast te houden. Dick Heemskerk zei achteraf vooral genoten te hebben van de positieve instelling van de niet-basisspelers Niels Hogewoning en Joey Zandbergen. Beide wisten, na een aarzelende start, op een gemakkelijke wijze het niveau van de wedstrijd aan te kunnen. De kansen voor Barendrecht om de gelijkmaker te scoren bleven beperkt maar kwamen er wel. Een kwartier voor tijd moest Jelle Bouma de bal van lijn werken. Niet veel later liet Tim Orlowski zien waarom hij de minst gepasseerde doelman van de Hoofdklasse is. Op fabuleuze wijze pareerde hij een poeier van Michael van Dommelen. Rijnsburgse mogelijkheden om de score uit te breiden waren schaars en kwamen uit standaardsituaties. Tweemaal wist Bart Freke een schot te lossen na evenzoveel corners en Niels Hogewoning mocht, na een overtreding op Richal Leitoe, het vanuit een vrije trap proberen. Echt gevaar leverde dit allemaal niet op. Dit leek wel te komen uit de vrije trap die Barendrecht in de blessuretijd kreeg. Invaller Mark van Zanten was echter onbesuisd en schoot in de muur. Na het laatste fluitsignaal gingen de Rijnsburgse armen voor de tweede maal deze middag omhoog: een belangrijke overwinning in de jacht op het record competitiepunten was binnen.

Barendrecht – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-0)

51: Rodney Cairo

Scheidsrechter: Van de Rest
Toeschouwers: 1.000

Gele kaart Barendrecht: Michael van Dommelen
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Rodney Cairo en Richal Leitoe

Opstelling Barendrecht: Van Zwieteren, Makaya, Lodder, Stolk, De Borst, Tabbers, De Ronde (66: Spoel), Sandvliet, Michael van Dommelen, Alex van Dommelen en Van Wetten (66: Van Zanten)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Joey Zandbergen, Van Noord (46: Van der Vijver), Bart Freke, Bouma, Zwarthoed, Hogewoning, Van Roosmalen, Cairo, Ascencion, Leitoe