Moeizame overwinning levert ook gewoon drie punten op

De wedstrijd kan van start (foto Gerard van der Meij)

Een ongeslagen koploper nodigt altijd uit om alle extra’s uit de kast te halen om als ploeg zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ter Leede, dat een uitstekend seizoen draait, had ook deze intentie maar begon wel gehavend aan de wedstrijd. Routiniers Seger Oudshoorn, Jamal Ahaddouch en Raydell Kewal waren alle drie geblesseerd waardoor trainer Erik Assink, net als een week eerder, met een nieuw verdedigingskoppel moest starten. Rijnsburgse Boys startte in dezelfde basiself als tegen DOTO en had ook nu weer een ijzersterke bank met louter sterspelers achter de hand. De bedoeling van Ter Leede was om de eerste tien minuten te overleven om vervolgens zelf aan voetballen toe te komen. Rijnsburgse Boys heeft er namelijk dit seizoen patent op om de tegenstander vanaf de aftrap te overrompelen en dit met een doelpunt te bekronen. Ondanks dat Rijnsburgse Boys in de beginfase het overwicht had was er echter deze middag geen serieus gevaar. Alleen Danny van der Vijver kreeg in de eerste tien minuten twee mogelijkheden. De eerste keer werd zijn inzet geblokt, de tweede keer kwam hij net tekort om uit te halen.

Tim Orlowski op de juiste plek (foto Gerard van der Meij)

Het plan van Ter Leede om meer en meer uit haar schulp te gaan kruipen ging inderdaad vorm krijgen. Raymond Kolder moest na een kwartier spelen aan de noodrem trekken om Houssin Bezzai een doelpoging te ontnemen. De bewegelijke Sassenheimer nam zelf de vrije trap en deze ging maar net naast het doel. Vijf minuten later werd, geheel onnodig, de eerste corner weggeven aan Ter Leede welke door (opnieuw) Houssin Bezzai werd overgekopt. Ook aan Rijnsburgse zijde was de scherpte niet optimaal. Joost Kuhlmann schoot na een goed opgezette aanval hoog over en Djuric Ascension had teveel tijd nodig om te schieten zodat keeper Thomas Waasdorp de bal voor zijn voeten kon wegkapen. Naast goede acties was Rijnsburgse Boys in de eerste helft regelmatig slordig in de passing waar natuurlijk ook weer Sassenheims gevaar uit kon ontstaan. Commotie ontstond nadat een voorzet van Houssin Bezzai op Pim Spaargaren, die op zijn beurt de geheel
vrij staande Sergio Ommel bediende, wegens buitenspel werd afgefloten. Volkomen onterecht volgens de Sassenheimers. Niet veel later bereikte een voorzet van Pim Spaargaren opnieuw Sergio Ommel. Heel knap wist de topscoorder van de Zaterdag Hoofdklasse, die ingeklemd stond tussen Jelle Bouma en Bennie van Noord, zich vrij te spelen maar zag Tim Orlowski uitstekend redden.

Collega Thomas Waasdorp moest ook alert reageren om een schot van Bart Freke, na een fraaie steekpass van Joost Kuhlmann, te stoppen. Na de kort genomen corner gaf Djuric Ascencion een voorzet die uiteindelijk bij Peter Freke terecht kwam. Zijn voorzet richting het drukke strafschopgebied kwam bij Bennie van Noord terecht die gebruikelijk bij deze standaard situaties mee naar voren was gekomen. De leider van de speler van het jaar competitie kon tweemaal met rechts uithalen en zag dit na zijn tweede poging beloond worden met een doelpunt: 0-1.

Bennie van Noord zorgt op slag van rust voor de 0-1 (foto Gerard van der Meij)

De tweede helft leek Rijnsburgse Boys snel orde op zaken te willen stellen. Rodney Cairo probeerde het via een omhaal en Joost Kuhlmann liep zich, na een mooie lichaamsbeweging, vast in het strafschopgebied. Ter Leede bleef echter geconcentreerd voetballen en loerde op haar mogelijkheden. Door een dekkingsfout van Jelle Bouma kreeg Houssin Bezzai de vrije doortocht richting Tim Orlowski maar ondanks alle ruimte schoot hij naast. Net als bij Ter Leede in de eerste helft was er nu bij Rijnsburgse Boys commotie over een wegens buitenspel afgefloten actie. Nu was het Rodney Cairo die niet door mocht gaan na een wel zeer fraaie dieptepass van Bennie van Noord. Niet veel later werd er voor een vermeende Sassenheimse handsbal, na een vrije trap van Djuric Ascencion, niet gefloten….

Door de minimale voorsprong bleef de spanning groot in de, wat voetbaltechnisch betreft, niet hoogstaande wedstrijd. Teveel Rijnsburgers haalden hun gebruikelijke niveau niet en doordat het organisatorisch goed in elkaar stak bij Ter Leede voelde de wedstrijd als uiterst moeizaam aan. De Rijnsburgers hadden ook niet te klagen over de manier hoe Ter Leede met haar (spaarzame) kansen om sprong. Michan Verbeek kreeg na een uur spelen een unieke mogelijkheid om de gelijkmaker binnen te schieten maar opnieuw was er uitstekend keeperswerk van Tim Orlowski.

Thomas Waasdorp op tijd bij Richal Leitoe (foto Gerard van der Meij)

Tweemaal was er nog alle aandacht voor acties van keeper Thomas Waasdorp. Allereerst liet hij de bal los waarna, zonder resultaat, Joost Kuhlmann een halve omhaal kon produceren. Vervolgens wist hij koppend, op de rand van de zestien, een actie van invaller Richal Leitoe te voorkomen. In de slotminuten van de reguliere speeltijd was de kans op een ruimere uitslag weldegelijk aanwezig. Richal Leitoe zag de doelman op zijn weg en Dick Zwarthoed, natuurlijk weer ingevallen voor Peter Freke, schoot voorlangs. Aan de andere kant leek een schot van Robin Stolp gevaar op te leveren maar zijn schot spatte uiteen op het lichaam van Dennis Groot.

De ruim acht minuten blessuretijd leverde geen overtuigend slotoffensief van Ter Leede opdat zodat na de winterstop al weer drie wedstrijden op rij zonder tegengoal werd gewonnen. Van de veertien overwinningen dit seizoen zijn er nu al zeven zonder tegengoal. Een uitstekende prestatie van de keeper en de verdediging! Maar dat geldt natuurlijk ook voor de spitsen en middenvelders (!) die verantwoordelijk zijn voor de status van meest productieve Zaterdag Hoofdklasser van dit moment.
Grote winstpunt was natuurlijk de psychologische tik die uitgedeeld werd aan Capelle. Het (gapende) gat is inmiddels 11 punten waarbij Capelle nog wel een (lastige) inhaalwedstrijd thuis tegen FC Lisse tegoed heeft.

Ter Leede – Rijnsburgse Boys: 0-1 (0-1)
42: Bennie van Noord: 0-1

Scheidsrechter: Sinke
Toeschouwers: 1.500

Gele kaart Ter Leede: Ryan Holman
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Dennis Groot

Opstelling Ter Leede: Waasdorp, Van der Heijden, De Groot, Van Vuuren, Holman, Verbeek (85: Stolp), Zoet, Lagendijk, Bezzai, Ommel en Spaargaren (85: Alhassan)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (87: Zwarthoed), Van der Vijver, Kolder, Cairo (66: Leitoe), Kuhlmann en Ascencion (82: Van Roosmalen)