outhands

Moeizame maar terechte overwinning Rijnsburg

Jaap Jan Zandbergen in duel (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys kwam erg goed uit de startblokken. Het leek wel dat de ploeg na de nederlagen in de laatste drie wedstrijden tegen SHO (competitie), WKE (oefen) en Noordwijk (beker) revanche wilde nemen voor de mindere serie wedstrijden. Na 25 seconden kon de eerste corner genomen worden, Frank Zinhagel kreeg in de tweede minuut een kopkans en in de vierde minuut werd de openingsgoal gescoord. Na een overtreding op Jaap Jan Zandbergen plaatste Djuric Ascencion uit de toegekende vrije trap de bal precies op het hoofd van de vrijlopende Martijn Gootjes: 1-0.
Rijnsburgse Boys wist in de beginfase van de wedstrijd Vitesse Delft vroeg vast te zetten, de opbouw van de tegenstander vroeg te stoppen en wist dat elke tweede bal in Rijnsburgs voordeel was.
Bryan Simons wilde zichzelf een passend verjaardagsgeschenk aanbieden (met zijn 32 jaar is en blijft hij de oudste Rijnsburgse selectiespeler) door met een knappe solo  de complete Delftse verdediging op het verkeerde been te zetten. Zijn actie stuitte echter op doelman Jesper Leerdam en werd dus niet met een goal beloond. Ook Leon Braat van Vitesse Delft liet zien dat hij het vermogen heeft om met een solo indruk te maken.

In de 14e minuut nam Rijnsburgse Boys verder afstand van de tegenstander. Een schot van Danny van der Vijver werd geblokt en kwam uiteindelijk voor de voeten van Martijn Gootjes die heel beheerst met een strak schot de 2-0 maakte. Door dit doelpunt is Martijn Gootjes nu topscoorder in de Hoofdklasse A met 11 goals.
Na een periode waarin Rijnsburgse Boys corner op corner kreeg (uiteindelijk kregen de Rijnsburgers er negen in de eerste helft) maar er niet veel gevaar mee wist te stichten, kwam Vitesse Delft toch langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Na een solo actie (nu van Daniel da Cruz) en een buitenspelactie was het een foute terugspeelbal van Joost Kuhlmann die aan de basis stond van een Delfts doelpunt. De Delftenaren wisten dit buitenkansje slim uit te spelen en lieten na een half uur wedstrijd Maarten Boek de aansluitingstreffer scoren: 2-1. Het is dat de kopbal van Daniel de Cruz te weinig kracht had anders was er luttele minuten na deze treffer een gelijke stand op het scorebord verschenen. De enige kans die Rijnsburgse Boys in de eerste helft nog kreeg was een kopbal van Martijn Gootjes in de handen van de keeper.

Frank Zinhagel (foto Hans Heemskerk)

In de tweede helft probeerde Rijnsburgse Boys snel op zoek te gaan naar de derde treffer waarmee de wedstrijd op slot had kunnen worden gegooid. Peter Freke, vier minuten voor rust ingevallen voor de aan de hamstrings geblesseerd geraakte Jaap Jan Zandbergen, kreeg daartoe een ideale mogelijkheid. De terugkopbal van Martijn Gootjes werd echter door hem ruim over geschoten. Vitesse Delft moest ook flink aan de bak om de Rijnsburgse aanvallers te stoppen. Binnen 10 minuten kregen de Rijnsburgsers vier vrije trappen te nemen na net zoveel overtredingen. Alleen Danny van de Vijver wist in een actie uit één van deze vrije trappen de toeschouwers doen laten geloven dat er een treffer werd gemaakt. Zijn inzet ging echter net naast de verkeerde kant van de paal. Omdat de derde Rijnsburgse goal maar niet viel bleven de uitvallen van Vitesse Delft gevaarlijk. Een tot stil stand gebrachte actie van Vitesse Delft in de zestien bij Rijnsburgse Boys moest volgens de Delftse ploeg met een penalty worden beloond. Na zware protesten leverde dit echter Aldo Carta een gele kaart op. Dit kon je verwachten bij een scheidsrechter (Sjaak Uiterhoeve uit ’s Gravenpolder) die in zijn laatste wedstrijd voor de winterstop maar liefst 10 kaarten had getrokken….
Ook een actie van Joost Kuhlmann eindigde op de grond in het strafschopgebied maar ook hij kreeg, ondanks zijn verontwaardiging, geen penalty. Direct hierop werd hij gewisseld voor Brayton Biekman.
De laatste fase van de wedstrijd bleef erg spannend. Vitesse Delft kreeg een aantal vrije trappen te nemen zonder dat er echt veel gevaar uit ontstond. Het is beter om te zeggen dat Vitesse Delft een aantal mogelijkheden kreeg dan dat het echte gevaarlijke kansen waren. Maar toch… De bal hoeft maar één keer wel goed te vallen…  Bovendien, Vitesse Delft is dit seizoen in de uitwedstrijden op haar best. Maar liefst 13 van de tot nu toe 16 vergaarde punten zijn in uitwedstrijden bij elkaar gespeeld!

De echte kansen waren voor Rijnsburgse Boys. Zo stond Martijn Gootjes een keer volledig vrij voor het doel maar schoot naast. Ook Frank Zinhagel zag zijn schot net over gaan. Brayton Biekman kreeg de handen van de toeschouwers op elkaar toe hij,  na te hebben meeverdedigd, een prachtige pass op zichzelf gaf….
Nadat de trainer van Vitesse Delft Wim Schaap (de voorganger van Ted Verdonkschot die in zijn twee seizoenen bij Rijnsburgse Boys twee maal zesde werd) wegens commentaar op de leiding vanwege het tijdrekken van Rijnsburgse Boys geel had gekregen, trok de scheidsrechter nog bijna vier minuten blessuretijd bij.
In deze blessuretijd leek dan uiteindelijk wel de bevrijdende derde goal te vallen. Na een mooie actie van Peter Freke hoefde Frank Zinhagel de bal maar in te tikken maar doelman Jesper Leerdam wist ook dit schot te blokken.

Man of the match is Martijn Gootjes (met 11 competitiegoals
topscorer bij Rijnsburg) met pupil van de week Robin (foto Hans Heemskerk)

Na een wedstrijd, die meer spannend dan goed was, was de tevredenheid over de drie punten erg groot. In ieder geval staat Rijnsburgse Boys nu bovenaan in de tweede periode. De doelstelling is om in de komende twee weken (met net zoveel thuiswedstrijden) voldoende punten bij elkaar te vergaren om een goede uitgangspositie te hebben voor de rest van de competitie. Opmerkelijk is wel het competitieschema dat door een aantal oorzaken aardig verstoord is geraakt. Al eerder dit seizoen heeft Rijnsburgse Boys drie thuiswedstrijden achter elkaar gespeeld (dat toen 7 punten opleverde) en de laatste vijf wedstrijden voor de winterstop betroffen allemaal uitwedstrijden (die ook 7 punten opleverden)…
De eerste thuiswedstrijd na 14 oktober (!) was nu dus weer goed voor drie punten en dat smaakt naar meer, volgende week tegen Heerjansdam!

Rijnsburgse Boys – Vitesse Delft: 2-1 (2-1)
4: Martijn Gootjes: 1-0; 14: Martijn Gootjes: 2-0; 31 Maarten Boek: 2-1

Gele kaart Rijnsburgse Boys: 70: Joost Kuhlmann
Gele kaart Vitesse Delft: 27: Wouter van der Kolk; 69: Aldo Carta; 79: Stefan Berkhout