Middelmors kleurt rood

De grote vraag was of de euforie na de bekerwinst op FC Emmen van invloed zou zijn op de competitiewedstrijd tegen Noordwijk. Niek Oosterlee had er bewust voor gekozen om dezelfde tien veldspelers op te stellen die voor de bekerstunt hadden gezorgd. Na de vorige bekerstunt tegen FC Volendam waren er juist nog drie wisselingen voor wat betreft de veldspelers. Hoe anders het spelen tegen een Topklasser is in plaats van tegen een profclub werd voor alle Rijnsburgers in een saaie eerst helft wel duidelijk. Trainer Robbert de Ruiter speelde met zijn ploeg daarmee een kopie van de wedstrijd die vorig seizoen op de Middelmors werd gespeeld. Rijnsburgse Boys mocht het spel maken tegen een ploeg die het veld klein hield en met een snelle counter in de omschakeling doeltreffend hoopte te zijn. Omdat Rijnsburgse Boys in een veel te traag tempo speelde en daarmee de tegenstander niet kon verontrusten was het verre van hoogstaand of hartverwarmend. Na twintig minuten was een kopbal van Pepijn Kluin, na de eerste Rijnsburgse corner, pas de eerste doelpoging. Niet veel later was het, na een vrije trap, opnieuw een kopbal, nu van Rémon van Bochoven, waarmee er iets van dreiging was. De bal ging echter over. Halverwege de eerste helft was de enige goed opgezette Rijnsburgse aanval een feit. Rémon van Bochoven kreeg echter de voorzet van Jordy Strooker niet goed onder controle.

Noordwijk vond het allemaal wel prima een gokte op de uitbraak en fouten in de Rijnsburgse opbouw. En die kwam er na een half uur spelen. Ruud Kras mocht meters maken in de opbouw maar kon de bal niet kwijt bij één van zijn medespelers. De Rijnsburgse verdediger raakte de bal kwijt aan Bob Hoogkamer waarna Stefan Mertens met een splijtende dieptepass Kees Pier Tol, al dan niet in buitenspelsituatie, wegstuurde. De topscoorder van de Topklasse was dan wel in de voorbeschouwing de niet in vorm verkerende spits genoemd (in oktober scoorde geen enkele keer), in het één op één duel met Richard van Nieuwkoop bleef hij koelbloedig en rondde fraai af: 0-1. Eén kans, één treffer: uiterst effectief dus. Rijnsburgse Boys wist vervolgens voor rust uit een tweetal corners geen gevaar te stichten. Eigenlijk waren de twee uitbraken met Kai van Hese verontrustender maar de oud-speler van Quick zag dat zijn ploeggenoten met zijn voorzetten geen potten konden breken.

De Rijnsburgse peptalk in de rust had direct zijn uitwerking in de tweede helft. Met een dubbele wissel, Martijn Gootjes voor Pepijn Kluin en Danny van der Vijver voor Ruud Kras, gingen de Rijnsburgers er vanaf de aftrap vol boven op. Met twee kansen voor Martijn Gootjes en een schot van Rémon van Bochoven was er in de eerste twee minuten al meer gevaar gesticht dan in de gehele eerste helft. Rijnsburgse Boys leek brutaler en gooide alle schroom van zich af. Damiano Schet zag zijn schot gekraakt worden maar goaltjesdief Martijn Gootjes was er als de kippen bij om de bal op te pikken maar zag, na een kappen-en-draaien-actie, zijn inzet over gaan.
Niet veel later was er opnieuw de actie van Damiano Schet waarna Martijn Gootjes in stelling werd gebracht maar was niet gelukkig in het duel met keeper Mustafa Amezrine. Ook de andere Rijnsburgse invaller, Danny van der Vijver, had geen geluk met zijn actie. Na zeventig minuten werd het duel door de beslissingen van scheidsrechter Serik volledig op zijn kop gezet. In een tijdsbestek van tien minuten trok hij vier rode kaarten en speelde Rijnsburgse Boys in plaats van met één man minder uiteindelijk met één man meer.

Allereerst was er de rode kaart voor Rémon van Bochoven na binnen vijf minuten tijd tweemaal geel te hebben ontvangen. De eerste was dubieus en wellicht omstreden: was zijn val in de zestien geen schwalbe maar toch zeker een strafschop? De frustratie hierover was waarschijnlijk vlak hierna nog niet verdwenen toen hij met een uitgestrekte hand verhaal wilde halen bij keeper Mustafa Amezrine na een botsing met de keeper die net daarvoor had plaats gevonden. De tweede gele kaart betekende dus ook rood. De verbale frustratie van Henk Jan den Haan over deze beslissing werd door de assistent doorgeseind aan de scheidsrechter zodat de fysiotherapeut met direct rood kon vertrekken. Rijnsburgse Boys ging in ondertal door met de belegering van de Noordwijkse muur. Een vlammend schot van Damiano Schet ging over en de opkomende Danny van der Vijver werd randje zestien gehinderd door Guido Moelee. De exact 25 minuten ingevallen verdediger had daarmee zijn tweede gele kaart te pakken en mocht vroegtijdig gaan douchen. Dacht hij dat alleen te kunnen gaan doen, dan had hij het mis. Bij het geven van de kaarten had Bram Meurs iets gezegd en liep tegen zijn tweede gele kaart op. Zijn rode kaart kwam vervolgens niet direct; de assistent moest de scheidsrechter er op attent maken. En zo kon Rijnsburgse Boys in een overtal situatie op jacht naar de gelijkmaker. Daarbij was er ook nog offensief gewisseld: Joost Kuhlmann had Bart Freke vervangen. Uit de twaalfde (!) Rijnsburgse corner kwam die treffer er dan eindelijk. Net als een week eerder tegen GVVV plaatste Damiano Schet de bal op het voorhoofd van Ronald Breinburg die snoeihard binnen kopte: 1-1.

Rijnsburgse Boys was de ploeg die wilde voetballen en probeerde dat dan ook met een driepunter te belonen. Na de jacht op de gelijkmaker was er nu de jacht op de winnende treffer. Met Ronald Breinburg in de spits en Resham Sardar in de verdediging werd het strijdplan daartoe aangepast. Een mistrap van Danny van de Vijver en een snoeihard schot net naast van Kevin Winter voorkwamen een meer dan terechte uitwerking van dit plan. In de slechts vijf minuten blessuretijd was het aan beide zijde open huis. Heel brutaal profiteerde Noordwijk bijna van de geboden ruimte maar zowel Kees Pier Tol als Mike van Dam schoten in kansrijke positie over. Aan de andere kant schoot Mark van den Boogaart, eerder nog bestraft met een gele kaart en daardoor geschorst voor de wedstrijd tegen IJsselmeervogels, naast. Op inzet en karakter had Rijnsburgse Boys zich terug geknokt in de wedstrijd en had dat met drie punten beloond moeten worden. En dat zullen de twee aanwezige spionnen uit Eindhoven vast wel genoteerd hebben…

Rijnsburgse Boys – Noordwijk: 1-1 (0-1)
29: Kees Pier Tol: 0-1
85: Ronald Breinburg: 1-1

Scheidsrechter: D. Serik
Toeschouwers: 1.300