Mentaal sterk Rijnsburg wint verdiend

De meegereisde supporters vermaakten zich prima op sportpark de Boshoek (foto Hans Oudwater)

Ondanks de dramatische nederlaag in Spakenburg (en het eerdere thuisverlies tegen HHC) waren toch nog een paar honderd supporters vanuit Rijnsburg naar het verre Oosten afgereisd. En eerlijk is eerlijk: ze maakten er nog een aantrekkelijk sfeertje van (lekker getrommeld Gerard!) en zo hadden de thuisblijvers deze keer geen gelijk. De mannen van Ted Verdonkschot lieten vanaf het begin van de wedstrijd zien dat de (slechts?) theoretische kans om nog iets te winnen in de nacompetitie gepakt moest worden. Rijnsburgse Boys startte met dezelfde basiself als tegen IJsselmeervogels maar wel met één wijziging. Tim van Breukelen (speelde een goede wedstrijd) stond samen met Erwin van der Lugt in de centrale verdediging en Bartjan Onderwaater was een linie naar voren geschoven en stond centraal op het middenveld. Een goede tactische zet want de slag op het middenveld, die in de thuiswedstrijd nog werd verloren van HHC, werd nu veelvuldig in Rijnsburgs voordeel beslist. Rijnsburgse Boys zette in de beginfase flink druk en liet HHC niet in haar gebruikelijke spel komen. Ondanks het vele balbezit bleven echte kansen uit. Na een kwartier was er een overtreding nodig om een goede individuele actie van Joost Kuhlmann te stoppen. Peter Freke schoot echter de vrije trap in de handen van keeper Marc Doornbos. Binnen twee minuten deed een identieke situatie zich aan de andere kant van het veld voor toen Gerben Tieltjes er van door ging en door Dennis Groot moest worden afgestopt. Michel Steggink zag vervolgens zijn vrije trap door Tim Orlowski worden geblokt. Het bleek een inleiding op een periode waarin HHC gevaarlijk dicht bij een openingstreffer kwam. Een minuut later moest Tim Orlowski voor de tweede maal reddend optreden toen een verlengde verre ingooi door Martijn Berger werd ingekopt. Tien minuten later leverde een corner van HHC in eerste instantie geen gevaar op maar uiteindelijk kwam er toch nog een strak schot van aanvoerder Gerard Kocks die door Tim Orlowski uit de kruising werd getikt. Een gestroomlijnde aanval van Rijnsburgse Boys brak echter de wedstrijd open. Bryan Simons deed zijn naam als opkomende linksback weer volledig eer aan en wist, mede door slecht verdedigen van Leo Scheepmaker, Martijn Gootjes in stelling te brengen die via een bekeken schot in de linkerbenedenhoek de 0-1 op het scorebord zette. Trainer Michel Jansen reageerde kort hierop door middenvelder Stefan Buitenhuis (die in Rijnsburg nog goed was voor de eerste twee goals) te wisselen. HHC speelde zonder passie en flair om er nog iets van te maken. Het leek wel of de Hardenbergers hun tweede wedstrijd binnen 48 uur speelden terwijl dat toch echt de Rijnsburgers waren die dat moesten doen. Fysiek leek er echter niets aan de hand bij de Rijnsburgers. Alleen Brayton Biekman leek af en toe kracht te kort te komen om goede acties op de mat te leggen en zag zijn passes vaak stranden. Net zoals de aanvoeder van HHC in de eerste wedstrijd Tim Orlowski verraste met een schot van 40 meter afstand, leek nu Martijn Gootjes dit vijf minuten voor rust te doen toen Marc Doornbos te ver uit zijn doel stond. De bal ging echter net over. Toch nog onverwachts kwam HHC in blessuretijd langszij. Na een dubieus gegeven vrije trap krulde Kenny Kroeze, nadat Michel Steggink gebruikelijk voor de afleiding had gezorgd, de bal achter Tim Orlowski: 1-1. Op een cruciaal moment leek HHC dus Rijnsburgse Boys toch nog een tik te hebben uitgedeeld.

Brayton Biekman schiet zijn schot worden geblokt door Marc Doornbos (foto Hans Oudwater)

HHC startte de tweede helft met een diepe bal op Martijn Berger waarna Tim Orlowski fraai ingreep om erger te voorkomen. HHC leek in eerste instantie meer aan voetballen toe te komen maar bleek geleidelijk aan toch geen schim meer te zijn van de ploeg die in Rijnsburg nog zoveel indruk had gemaakt. De kansen werden door Rijnsburgse Boys gecreëerd. Brayton Biekman hervond zichzelf en kwam steeds beter in de wedstrijd. Hij meldde zich een aantal keer in de zestien, net als Peter Freke die na een uur spelen alle ruimte kreeg om te schieten maar echter naast schoot. Vijf minuten later kwam de sterk spelende Bryan Simons weer langs de linkerkant opzetten en bracht Peter Freke in stelling. Tot tweemaal toe faalde hij echter jammerlijk. Nadat Joost Kuhlmann (ongelofelijk hoe hij blijft sleuren en trekken met de bal aan zijn voet) en Brayton Biekman van speelhelft hadden gewisseld was het andermaal Bryan Simons die nu een goede combinatie opzette met Joost Kuhlmann. Vervolgens werd de bal doorgespeeld op Brayton Biekman die echter net binnen het strafschopgebied werd gevloerd door Vincent Voshaar: penalty. Peter Freke schoot de bal knap in de uiterste rechterhoek ondanks dat Marc Doornbos er waarschijnlijk nog net met zijn vingertoppen aanzat: 1-2. Peter Freke maakte vervolgens plaats voor Danny van der Vijver die de laatste twintig minuten mocht meespelen. Het betekende voor Danny van der Vijver zijn eerste optreden in de nacompetitie en dat deed hij erg goed. Nadat eerst nog Bartjan Onderwaater zijn schot over zag gaan en Joost Kuhlmann zijn fraaie lob van de doellijn zag worden weggeschoten deed de invaller opvallend van zich spreken. Eerst bediende hij Martijn Gootjes met een schitterende pass, vervolgens schoot hij uit een corner net naast en tenslotte was Danny van der Vijver betrokken bij een aanval over vele schijven waarbij hij uiteindelijk Martijn Gootjes aanspeelde die van dichtbij de 1-3 kon binnen tikken. Zijn tweede treffer in dit duel zorgde bij de topscoorder uit de Hoofdklasse A voor een mooie ontlading na twee wedstrijden vrij ongelukkig geweest te zijn geweest in het afwerken van de (halve en hele) kansen.

Peter Freke zet na een perfect geschoten penalty de Boys weer op voorsprong (foto Hans Oudwater)

HHC was nu definitief verslagen en kon geen vuist meer maken. Alleen Kenny Kroeze mocht nog via zijn beruchte vrije trap zijn kunststukje uit de eerste helft herhalen maar nu zonder succes. In de laatste tien minuten was het weer volledig Rijnsburgse Boys wat de klok sloeg. Maar liefst zeven kansen kregen de Rijnsburgsers in een ongekende felle jacht om een zo groot mogelijke overwinning mee naar huis te kunnen nemen. Alle respect en bewondering voor alle spelers die hier met zijn allen lieten zien dat er voldoende kwaliteit en passie in de ploeg zit. Schoten van Frank Zinhagel (ingevallen voor Brayton Biekman), Martijn Gootjes en Joost Kuhlmann gingen over, een poeier van Danny van der Vijver spatte uiteen op de lat en Joost Kuhlmann zag een schot van de lijn worden weggewerkt door weer Michel Steggink. Bovendien werd Joost Kuhlmann in het strafschopgebied van achteren met twee benen gevloerd door Leo Scheepmaker maar de terechte penalty werd niet door scheidsrechter Roeleveld gegeven. De altijd ijverig en hardwerkende Raymond Kolder kon (begrijpelijk?…) zijn mond hierover niet houden en kreeg (net als afgelopen zaterdag) een gele kaart. Al eerder in de tweede helft had trouwens ook Bryan Simons een gele kaart gekregen na (ook begrijpelijk?…)  commentaar op de leiding. René de Visccher was namelijk met gestrekt been ingekomen op de goed spelende Erwin van der Lugt maar de arbiter hield voor dit vergrijp zijn kaarten op zak. Scheidsrechter Roeleveld, die in de competitie twee wedstrijden van Rijnsburgse Boys floot (namelijk Noordwijk uit en FC Lisse thuis), had in die wedstrijden zes kaarten (dat is bijna een kwart van alle kaarten uit het hele seizoen….) in petto voor de Rijnsburgers en ontpopt zich dus niet echt als een fluiter die Rijnsburg gezind is….  Eén van die zes spelers was ook Bryan Simons die nu, mede door de
gele kaart van afgelopen zaterdag, hoogst waarschijnlijk voor de laatste wedstrijd tegen IJsselmeervogels geschorst zal zijn. Dit geldt trouwens ook voor aanvoerder Dennis Groot na zijn gele kaart van afgelopen zaterdag.
De scheidsrechter gunde Rijnsburgse Boys wel ongekend veel blessuretijd om de score op te kunnen krikken maar helaas, meer zat er toch niet in.

Scheidsrechter Roeleveld houdt de veelvuldig opkomende
Bryan Simons nauwlettend in de gaten (foto Hans Oudwater)

Lachende derde vandaag was natuurlijk IJsselmeervogels. Met twee wedstrijden te gaan hebben zij aan één punt voldoende. Maar stel…. niemand rekent er op, maar toch….. HHC speelt komende zaterdag onbevangen en verrast iedereen door IJsselmeervogels te kloppen (doen ze dat met ruime cijfers dan is er voor hen zelfs nog eventueel de titel weggelegd). IJsselmeervogels moet dan toch nog vol aan de bak op de Middelmors op 5 juni. Afhankelijk van de uitslag van komende zaterdag zou dan eventueel bij een 4-0 overwinning van Rijnsburgse Boys de titel toch nog bij Rijnsburgse Boys terecht komen…

Je moet maar zo denken: omdat niemand van dit scenario uit gaat zal het niet meer verrassend zijn dat de Vogels er met de zoveelste titel van door gaan. Mocht dit echter komende zaterdag niet gebeuren dan wordt de laatste wedstrijd in de nacompetitie nog een echte wedstrijd en niet een veredelde oefenpot tussen de zaterdagkampioen die gas terug neemt voor de strijd om de algehele titel en de Rijnsburgsers die op een passende wijze afscheid zullen moeten nemen van een aantal vertrekkende spelers. Komende zaterdag om kwart voor vijf weten we meer!

HHC Hardenberg – Rijnsburgse Boys: 1-3 (1-1)
29: Martijn Gootjes 0-1; 45 + 1: Kenny Kroeze: 1-1; 69: Peter Freke (penalty): 1-2;  76: Martijn Gootjes: 1-3

Scheidsrechter: Roeleveld
Toeschouwers: 2.000

Gele kaart HHC Hardenberg: Otten
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Simons en Kolder

Opstelling HHC Hardenberg: Doornbos, Steggink, de Visscher (69: Drenthen), Voshaar, Kocks, Scheepmaker, Offringa, Buitenhuis (38: Otten), Tieltjes, Berger, Kroeze
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, van der Lugt, van Breukelen, Simons, Peter Freke (70: van der Vijver), Onderwaater, Kolder, Kuhlmann, Gootjes en Biekman (77: Zinhagel)