Matige topper tussen Barendrecht en Rijnsburgse Boys

Evenals vorige week stond Barendrecht in de organisatie dusdanig goed gepositioneerd, dat er door Rijnsburgse Boys, in de huidige vorm althans, maar weinig kansen konden worden gecreëerd. Hier stond tegenover dat er achterin ook weinig tot niets werd weggegeven door de Rijnsburgers, en dan met name in de eerste helft. Dit kwam uiteraard doordat de ploeg van Niek Oosterlee door de wedstrijd van vorige week wist wat het kon verwachten. Een bijkomend voordeel voor Rijnsburgse Boys was het ontbreken van spits Arjan Human. De uitblinker van de wedstrijd van vorige week werd noodgedwongen door een blessure aan de kant gehouden.

Richal Leitoe in actie (foto Hans Heemskerk)

Illustrerend voor de eerste helft is het feit dat de grootste kans een terugkopbal van Raymond Kolder op zijn eigen doelman Tim Orlowski was. Zelden kopte de middenvelder een bal beter op doel en Orlowski moest volledig gestrekt om de bal tussen de handschoenen te kunnen klemmen. Zoals eerder gezegd vallen er in de eerste helft nauwelijks kansen te noteren. Barendrecht is iets sterker aan de bal en komt tot een aantal gevaarlijk indraaiende voorzetten, maar deze kunnen door de geel-zwarte formatie stuk voor stuk onschadelijk worden gemaakt. Een voorzet van Raymond Kolder bereikt weliswaar de hersenpan van Martijn Gootjes, maar laatstgenoemde komt net niet lekker uit met zijn passen om de bal goed te kunnen koppen. Een aanval waarbij Richal Leitoe betrokken is, lijkt gevaar voor Barendrecht in te luiden, maar aanvoerder Xander van der Veeke verdedigt uitstekend op de bal. Na een half uur wordt Martijn Gootjes in de zestien meter naar de grond getrokken, maar valt te opzichtig om een strafschop uit de fluit van de scheidsrechter te ontlokken. Tien minuten voor de thee moet Raymond Kolder noodgedwongen het veld verruilen voor de bank nadat een pijnscheut door de hamstring is getrokken. Het is nog ongewis hoelang de stofzuiger van het middenveld is uitgeschakeld komende tijd.

Kunst en vliegwerk voor het doel van Barendrecht (foto Hans Heemskerk)

Na rust neemt het aantal kansen iets toe. Eerst is het Danny van der Vijver die kan schieten na een corner van Peter Freke, maar zijn inzet is te zacht. Groter is de kans voor Van Wetten kort daarna, maar Orlowski redt knap in de korte hoek. Een nog mooiere save volgt even later. Een schot van Van Wetten wordt geblokt en komt pardoes voor de voeten van Tabbers die van dichtbij op doel schiet, maar een puike redding van Tim devalueert deze inzet tot corner. Uit deze corner schiet Alex van Dommelen naast.

Dat Van Wetten een goede vervanger van Human is, bewijst hij niet veel later. Wordt een eerdere kopbal van de blonde aanvaller nog gestopt, een schot van een meter of achttien verdwijnt in de Rijnsburgse goal. Opvallend is dat Van Wetten in een straal van drie meter rondom hem geen enkele Rijnsburgse tegenstand ondervindt en op z’n dooie gemak kan aanleggen voor het schot: 1-0. Inmiddels reageert Oosterlee door de onzichtbare Joost Kuhlmann en Martijn Gootjes te vervangen door André van Egmond en Dave Rijkaard. Barendrecht hanteert het spel van vorige week door te trachten om zoveel mogelijk het tempo (voor zover al aanwezig) uit de wedstrijd te halen.

Resham Sardar in actie (foto Hans Heemskerk)

Met nog een kwartier op de klok is het Peter Freke die even de geest lijkt te krijgen. Hij stoomt door de defensie van Barendrecht en pegelt op de goal van Zegers. Het schot wordt per ongeluk van richting veranderd en een corner voor Rijnsburgse Boys is het gevolg. Uit deze corner is het Menno van Roosmalen die van dichtbij bijna tot scoren kan komen, maar volgens arbiter Van de Ketterij wordt hij hierbij dusdanig gehinderd door de doelman van Barendrecht dat deze een gele kaart krijgt voorgehouden en Rijnsburg een strafschop mag gaan nemen. De overtreding was voor pers en supporters nauwelijks waarneembaar, maar protesten van de thuisploeg bleven nagenoeg uit. In de herhaling is duidelijk te zien dat de doelman met twee benen bij van Roosmalen inkomt en bestaat er over de gegeven strafschop geen enkele twijfel meer. Peter Freke blijft kalm en benut deze buitenkans: 1-1.

Bennie van Noord in duel met Jeroen van Wetten (foto Hans Heemskerk)

De slotfase van de wedstrijd levert geen kansen meer op voor Rijnsburgse Boys en ook Barendrecht lijkt te berusten in een gelijkspel, tot een paar minuten voor tijd. Michael van Dommelen krijgt de bal lekker op de pantoffel en schiet op doel. Met moeite, maar afdoende, redt Tim Orlowski, niet voor het eerst deze middag. In de blessuretijd lijkt Barendrecht alsnog als winnaar uit de bus te komen, maar tot opluchting van alles wat Rijnsburg een warm hart toedraagt, gaat deze bal voorlangs en eindigt de wedstrijd in 1-1.

Gezien de wedstrijd en de stand op de ranglijst kunnen de Rijnsburgers hier niet ontevreden over zijn. Realistisch en eerlijk waren de woorden na afloop van aanvoerder Dennis Groot die eerlijk aangaf dat geaccepteerd moet worden dat deze ploeg te kort komt voor de titel en dat andere ploegen, zoals Barendrecht dit jaar gewoon beter zijn. Met de 1-1 tegen Barendrecht is in ieder geval de 0-3 van verleden week deels weggespoeld en is de Topklasse nog altijd binnen handbereik. Bij Barendrecht waren na afloop alleen maar tevreden gezichten te zien, maar dit had waarschijnlijk meer te maken met het verlies van Capelle tegen Scheveningen, dan met de nu gespeelde 1-1. Komende dinsdag om 18:30 uur volgt de wedstrijd tegen Ter Leede in Sassenheim.

BVV Barendrecht – Rijnsburgse Boys 1-1 (0-0)
64) Jeroen van Wetten  1-0, 78) Peter Freke (strafschop)  1-1

Gele kaarten Barendrecht: Mark Zegers, Richard Lodder
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Dave Rijkaard

Scheidsrechter: De heer Van de Ketterij
Toeschouwers: 1.500

Opstelling Barendrecht: Zegers, Husen, Lodder, Van der Veeke, De Borst, Van Lare (79: Stolk), De Ronde, Tabbers, Michael van Dommelen, Alex van Dommelen, Jeroen van Wetten (86: Lopes da Silva)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Van Roosmalen, Bouma, Sardar, van der Vijver, Kolder (38: Peter Freke), Gootjes (69: Van Egmond), Kuhlmann (69: Rijkaard), Leitoe