Martin den Haan viert derde rentree met een goal

De derby tegen Ter Leede kende een leuke beginfase waarin het een open wedstrijd leek te gaan worden. Beide ploegen kregen de kans om vroegtijdig de score te openen maar de scherpte was aan beide kanten nog niet optimaal. Zo kreeg Martijn Gootjes de bal niet goed onder controle na een goede pass van Djuric Ascencion. Aan de andere kant legde Sergio Ommel (die zelf in de eerste minuut al kon uithalen op het doel) de bal heel collegiaal terug op Richard Corts die alle ruimte had om te scoren maar zijn niet te missen kans over schoot.

De wederom sterk spelende Menno van Roosmalen wist na een kwartier spelen vanaf de middenlijn op te stomen richting het doel van Ter Leede. Net buiten de zestien trok Revallino Sleur (volgend seizoen spelend bij Quick Boys op de positie van, de vanwege zijn pilotenopleiding vertrekkende, Niels van Duijn) aan de noodrem. De doorgebroken Van Roosmalen werd in scoringspositie neergehaald en dat betekende een terechte rode kaart. Zonder te protesteren ging de verdediger het veld uit.
De man-meer situatie werd door Rijnsburgse Boys niet optimaal benut. Hiervoor was het baltempo van de Rijnsburgers ook veel te laag. Ook de buitenspelers waren volgens Ted Verdonkschot in deze fase van de wedstrijd te statisch.
Het viel Ter Leede te prijzen dat de ploeg zich niet massaal liet terug zakken. Het eerste kwartier na de rode kaart kaart kregen de Sassenheimers zelfs vier corners te nemen en dat duidt toch op aanvallende aspiraties. Overigens, van enig gevaar uit deze standaardsituaties was echter geen sprake.

Penaltyspecialist Peter Freke heeft de 1-0 gescoord (foto Hans Heemskerk)

Rijnsburgse Boys had moeite om kansen te creëren. De beste mogelijkheid kreeg Brayton Biekman maar werd wegens buitenspel afgefloten. Niet veel later zou Richard Corts namens Ter Leede de buitenspelval wel ontwijken maar Martijn Lagendijk schoot, ondanks de zee aan ruimte en tijd, de op hem teruggelegde bal
ruim over het doel van Tim Orlowski. Vijf minuten voor de rust leverde Erwin van der Lugt (volgend seizoen assistent-trainer bij IJsselmeervogels) een prachtige pass op maat af op Menno van Roosmalen. De leider van de Mulder Transportkoeling Bokaal leek de bal over Thomas Waasdorp in het doel te liften maar dat bleek toch gezichtsbedrog met een bewegend achternet.

Menno van Roosmalen scoort in deze wedstrijd zijn eerste
competitiegoal voor Rijnsburgse Boys (foto Hans Heemskerk)

De tweede helft was nog maar net begonnen of Rijnsburgse Boys stond al op een comfortabele 2-0 voorsprong. In de eerste de beste Rijnsburgse aanval ging Brayton Biekman in de zestien het duel aan met Martijn Lagendijk. Op gelukkige wijze kreeg de Rijnsburgse spits via het lichaam de bal mee, speelde de bal voor zich uit en werd vervolgens licht aangeraakt door de aanvoerder van Ter leede. Scheidsrechter Jeen Boringa zag er een overtreding in en wees naar de stip. Brayton Biekman verklaarde na afloop de toegekende penalty als een optelsom van eerdere dubieuze beslissingen ten opzichte van hem te zien. Peter Freke wist als dè penaltyspecialist van Rijnsburgse Boys de score te openen: 1-0.
Twee minuten later leverde de volgende aanval ook een doelpunt op en ook nu was Brayton Biekman er bij betrokken. De volgend jaar bij DOVO spelende spits kwam op links goed door, behield het overzicht en legde de bal terug op de vrijstaande Menno van Roosmalen die van dichtbij zijn eerste competitiegoal voor Rijnsburgse Boys kon binnen schieten: 2-0.

Ter Leede leek zijn frustraties over deze snelle achterstand te gaan vertalen in het maken van overtredingen: binnen drie minuten na de 2-0 kregen Richard Corts en Frank de Groot een terechte gele kaart. Ter Leede bleef wel de aanval zoeken wat ook resulteerde in een aantal corners. Richard Corts kreeg de kans op de aansluitingstreffer maar zijn schot ging voorlangs. Het meeste gevaar kwam echter van Rijnsburg zijde via mooi opgezette aanvallen waarbij opvallend vaak de weer hard werkende Peter Freke bij betrokken was. Na een goede actie tussen hem en Martijn Gootjes werd zijn voorzet gemist door Brayton Biekman. Niet veel later ging de maker van de eerste goal een één-tweetje aan met invaller Frank Zinhagel waarbij de laatste besloot de bal af te geven terwijl hij zelf voor de goal had moeten gaan.

Drie minuten na zijn rentree in het eerste van Rijnsburgse Boys liep Martin den Haan op een knullige manier tegen een gele kaart aan. Vol enthousiasme dat hij in een scoringspositie terecht was gekomen had hij niet gehoord dat scheidsrechter Jeen Boringa had afgefloten wegens buitenspel en wist de bal in het doel te werken. De scheidsrechter uit Leeuwarden, die voor het eerst een wedstrijd in de Hoofdklasse A floot en waarschijnlijk niets wist van de unieke invalbeurt van de Rijnsburger, was onverbiddelijk en trok de kaart.

Net nadat het Rijnsburgse publiek hem via SMS tot Man of the Match had
verkozen, scoort Martin den Haan de 3-0 (foto Hans Heemskerk)

In de laatste fase van de wedstrijd leken de tien mannen van Ter Leede volkomen  leeg gestreden en probeerde Rijnsburgse Boys de score uit te bouwen. Na een snel genomen vrije trap van Bart Freke op Martijn Gootjes moest Thomas Waasdorp met zijn voet de bal tot corner verwerken. Een soloactie van Martin den Haan werd overgenomen door Frank Zinhagel die op zijn beurt invaller Dick Zwarthoed bereikte die ook een aantal meters richting het doel kon maken en leek te gaan scoren maar net naast schoot. De 3-0 kwam er uiteindelijk wel maar eerst moest speaker Hans Oudwater meedelen dat Martin den Haan, net tien minuten in het veld, tot man van de wedstrijd was gekozen. Kwam dit door de hele voorgeschiedenis zoals eerder in dit verslag benoemd of was het de vooruitkijkende geest van de Rijnsburgers….. Immers, in blessuretijd kwam uit een corner van Bart Freke de bal uiteindelijk bij Martin den Haan terecht die met zijn voet (dus niet zoals zo vaak koppend) de 3-0 binnen schoot. De goal werd opgedragen aan oud selectiespeler Michel van Hooy die in februari 2001 om het leven kwam bij een verkeersongeluk. Martin den Haan had altijd beloofd zijn eerste competitiegoal na dit tragische ongeval aan zijn oud-collega voetballer op te dragen. Na ruim zeven jaar wachten kwam dat moment er dus ook!

Na afloop van de wedstrijd leverden de uitslagen uit de Hoofdklasse A nog meer tevreden gezichten op. Koploper Quick Boys had na zes gewonnen wedstrijden weer een keer verloren en zag een reeks van veertien ongeslagen wedstrijden nu eindigen. Rijnsburgse Boys heeft nu al vijftien wedstrijden op rij niet verloren en blijft zodoende nog steeds loeren op de eerste plaats die nu weer door Fc Lisse wordt ingenomen.

Rijnsburgse Boys – Ter Leede: 3-0 (0-0)
49: Peter Freke (penalty): 1-0; 51: Menno van Roosmalen: 2-0; 90+1: Martin den Haan: 3-0.

Scheidsrechter: Boringa