outhands

Martijn Gootjes bezorgt FC Lisse wederom een kater

Al na 35 seconden kreeg Brayton Biekman alle ruimte om uit te halen
maar zag zijn inzet rakelings naast gaan (foto Hans Oudwater)

Rijnsburgse Boys begon in de zelfde opstelling als tegen Quick Boys en opende furieus. Al na 35 seconden kreeg Brayton Biekman alle ruimte om uit te halen maar zag zijn inzet rakelings naast gaan. Ook FC Lisse startte fel en dat leverde het eerste kwartier een open wedstrijd op met aanvallen van beide kanten maar met de beste kansen voor FC Lisse. Zo verscheen eerst Marvin Nieuwlaat en vervolgens de andere jonge talent Rik Vermeulen voor het doel van Tim Orlowski. Na het eerste kwartier gaf Rijnsburgse Boys echter de wedstrijd volledig uit handen. Twee verdedigingsfouten waren er de oorzaak van dat Patrick Duarte met even zoveel mogelijkheden de score had kunnen openen. Nog geen minuut later kon Raymond Kolder de bal niet goed wegwerken waarna de bal ongelukkig via Bart Freke bij Marvin Nieuwlaat terecht kwam. Uit zijn voorzet wist de technisch zeer begaafde middenvelder Rik Vermeulen de 1-0 binnen te schieten.

Na deze treffer bleef de dreiging van FC Lisse erg groot. De eerste corner van FC Lisse van Michael van der Laan kwam via de paal naast het Rijnsburgse doel terecht. Halverwege de eerste helft werd Raymond Kolder door Ted Verdonkschot doelbewust naar de kant gehaald. De altijd zo actieve middenvelder speelt de laatste weken niet zijn meest gelukkige wedstrijden. Vervanger Peter Freke had ook zijn handen vol aan het ijzersterke middenveld van FC Lisse. Door vroeg te storen lieten de Lissenaren Rijnsburgse Boys niet in haar spel komen en wisten, door het overwicht op het middenveld, de razendsnelle buitenspelers makkelijk te vinden. Een vermeende buitenspelval van Richal Leitoe (begonnen in de basis ten koste van de gevaarlijke spits Glynor Plet die te laat was gearriveerd) moest wel de gevaarlijkste kans opleveren. Ondanks alle tijd en ruimte die hem gegund waren schoot hij naast het doel van Tim Orlowski. Alleen een pass op maat van Erwin van der Lugt op de oprukkende Menno van Roosmalen leverde een Rijnsburgse kans op. Van dichtbij zag de verdediger, die in de eerste helft in Richal Leitoe een bijna niet te stoppen tegenstander trof, zijn schot gekeerd worden door Arjan van Heusden. In de blessuretijd had FC Lisse de mogelijkheid om haar dominerende spel via mogelijkheden uit een tweetal corners met een ruimere voorsprong af te sluiten maar dat bleef Rijnsburgse Boys bespaard.

De supporters van Rijnsburg lieten duidelijk van zich horen (foto Hans Oudwater)

Aanvankelijk leek het er op dat Rijnsburgse Boys ook in de tweede helft niet bij machte was om het spel te gaan maken. FC Lisse bleef dominerend voetballen en controleerde de wedstrijd zonder dat dit kansen opleverde. Na ruim tien minuten kon èn ging Rijnsburgse Boys de druk wel opvoeren. Een goed opgezet één-twee’tje tussen Bart Freke en Dick Zwarthoed, waarbij de eerstgenoemde niet doeltreffend kon afronden, was de eerste gevaarlijke actie. Niet veel later bereikte de Rijnsburgse druk een hoogtepunt toen er binnen vier minuten maar liefst vijf corners genomen konden worden. Naast moeilijk door de Lisser verdediging weggewerkte ballen leverde de hoekschoppen een schot van Bart Freke en een kopkans voor Martijn Gootjes op. Rijnsburgse Boys moest het echt hebben van werkvoetbal en op basis van inzet leverde dat nog meer kansen op. Uit opnieuw een corner kopte Erwin van der Lugt eerst nog in de handen van de keeper om vervolgens twee minuten later, na een vrije trap van Peter Freke, net naast te koppen.

FC Lisse kon haar niveau uit de eerste helft bij lange na niet meer halen. Ze kwamen duidelijk kracht te kort om het indrukwekkende spel ook in de tweede helft vol te houden. De eerste kans kwam pas na een half uur spelen na een snel genomen vrije trap van Michael van der Heijden. Invaller Robin Stolp schoot echter voorlangs. Niet veel later claimde Marvin Nieuwlaat een strafschop nadat hij gevloerd was in het strafschopgebied. Scheidsrechter Van Gijzen zag er geen penalty in, net als in een vermeende handsbal in het andere strafschopgebied na een Rijnsburgse aanval.

Keeper Arjan van Heusden (ex Rijnsburgse Boys) weet
dat hij in de laatste minuut alsnog gepasseerd is (foto Hans Oudwater)

Na 90 minuten werd de blessuretijd ingeluid met een schot van Bart Freke dat vlak voor de doellijn werd weggewerkt door Jelle Korbee. Drie minuten later was het broer Peter Freke die zijn schot niet goed zag worden weggewerkt door oud- ploeggenoot Arjan van Heusden. De bal kwam terug in het veld bij invaller André van Egmond die heel professioneel de rebound niet zelf voor zijn rekening nam maar de bal teruglegde op de tot dan toe onzichtbare Martijn Gootjes. De klasse van de topscoorder uit de Hoofdklasse A is dan natuurlijk wel dat hij er dan toch staat en dus van dichtbij de gelijkmaker in de touwen kon schieten: 1-1. Op basis van de Rijnsburgse inzet terecht echter niet op basis van het spelniveau. Vreugde en teleurstelling dringen dan in de blessuretijd van deze streekderby om voorrang; iets wat een week eerder in de derby tegen Quick Boys ook al in Rijnsburgs voordeel uitpakte.

Na vier gelijke spelen op rij (en vijf in totaal wat daarmee momenteel het hoogste aantal is uit alle Hoofdklassen) staat Rijnsburgse Boys nu wel op zeven punten van koploper Ter Leede. Ook de vierde streekderby van dit seizoen eindigde dus in een gelijkspel. De pessimist zal zeggen: we kunnen volgend jaar beter in de Hoofdklasse B gaan voetballen zonder al die derby’s; de optimist zal zeggen: we hebben toch maar van vier streekgenoten (die alle vier boven Rijnsburgse Boys staan) niet verloren……

FC Lisse – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-0)

18: Rik Vermeulen: 1-0; 90 + 3: Martijn Gootjes: 1-1

Scheidsrechter: Van Gijzen
Toeschouwers: 3.000

Gele Kaart FC Lisse: Rik Vermeulen, Michael van der Laan
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Peter Freke

Opstelling FC Lisse: Van Heusden, Van Schie, Korbee, Winter, Aksoy, Vermeulen, Van der Heijden, Van der Laan, Nieuwlaat (90: Zoet), Leitoe (61: Stolp), Duarte (80: Plet)