outhands

Licht op veld 1

 De afgelopen week is mij als voorzitter en ons als bestuur weer talloze malen gevraagd waarom wij als topamateurvereniging toch geen licht op ons veld hebben. Het is daarom goed om dit ook via onze site uit te leggen.

In mijn bestuursperiode van nu 15 jaar zijn we met Rijnsburgse Boys maar twee keer uitgeweken naar een andere club om daar vanwege het ontbreken van een lichtinstallatie een wedstrijd te spelen. In 2006 speelden we bij v.v. Noordwijk tegen Fortuna Sittard, terwijl we in 2011 bij FC Lisse hebben gevoetbald.

Belangrijk bij een lichtinstallatie is de hoeveelheid licht die deze installatie afgeeft. Op onze trainingsvelden hebben wij bijvoorbeeld ca. 200 lux. Tegen PSV hebben we vanwege de TV-uitzending 800 lux nodig. In de hele Bollenstreek is er niet één club met de gewenste lichtsterkte.

Als we bij Rijnsburgse Boys iets doen, doen we dat meestal optimaal. We hebben een prachtig gerenoveerde kantine, een kleedkamergebouw met een geweldige tribune en dito sponsorhome, een scorebord die menig betaald voetbalclub niet heeft en een topsysteem van reclameboarding. Op die gebieden zijn we een voorbeeld voor heel amateurvoetballend Nederland. Een lichtinstallatie met 800 lux kost ruim € 350.000. Dit zit hem vooral in hoogte van de masten en de enorme elektriciteitskabels die hier bij nodig zijn. We hebben dat vorig jaar uitgezocht in verband met mogelijke promotie naar het betaald voetbal.

We hebben bij Rijnsburgse Boys 4 velden met licht. Op ons hoofdveld wordt in principe alleen gespeeld door Rijnsburgse Boys 1. Rijnsburgse Boys 1 kan voor de districtbeker altijd spelen op veld 2 of veld 5. Moeten wij dan ruim drie ton uitgeven voor een lichtinstallatie die nooit wordt gebruikt? Een zinloze investering lijkt ons. Wij zijn een van de gezondste amateurclubs van Nederland. Wij kunnen de investering uit onze exploitatie ook makkelijk betalen. Alleen hebben we een hekel aan zinloze investeringen. Een gewone lichtinstallatie neer zetten is veel goedkoper en eenvoudig te realiseren. Alleen hebben we daar voor de wedstrijd tegen PSV ook niets aan.

Tegen FC Emmen hebben we bewust een lichtinstallatie gehuurd. Deze was bijna 600 lux. Natuurlijk was dit niet optimaal, of optimaal afgesteld. Optimaal was wel dat we deze wedstrijd op ons eigen terrein konden spelen als service naar al onze leden en sponsors. Misschien niet optimaal, maar toch een geweldige sfeervolle happening?
Voor de wedstrijd tegen PSV zijn we op zoek naar een betere oplossing. Wij doen er alles aan om een waar voetbalfeest te organiseren. Heb daarom vertrouwen in ons dat het nog beter wordt dan tegen FC Emmen. Wij houden u uiteraard op de hoogte.

Wij willen dus vooral gezond blijven en onze schulden snel aflossen. Onze vereniging is veel meer dan ons eerste elftal. We hebben 1450 leden. Die willen we op alle gebied zo optimaal bedienen. Ik denk dat dit ons aardig is gelukt de afgelopen jaren!

Namens het bestuur,
Cees Driebergen