Bram van Egmond

Leon Tol (27) naar Rijnsburgse Boys

Het bestuur en de technische commissie van Rijnsburgse Boys hebben overeenstemming bereikt met de 27-jarige Volendamse verdediger Leon Tol. Leon zal het komende seizoen de selectie van Niek Oosterlee versterken en daarmee de geelzwarte kleuren gaan dragen. Opmerkelijk, want Leon speelde tot nu toe zijn gehele voetballoopbaan in en bij Volendam, waarvan de laatste drie seizoenen bij de profafdeling.

LeonTolXL

We vroegen Leon naar zijn reactie op deze overstap.
“Ik ben in de jeugd bij Volendam opgeleid, waarna ik de overstap heb gemaakt naar het eerste zaterdagelftal. Daar heb ik vijf seizoenen in de basis gespeeld. Eerst in de 1e Klasse en na promotie ook in de Hoofdklasse. De Topklasse was er toen nog niet. Vervolgens deed de kans zich voor om naar de “FC” (de profafdeling) over te stappen. Ook daar heb ik drie seizoenen met succes in de basis gespeeld. Ik heb mijn loopbaan als full-prof bij de FC kunnen combineren met een 16-urige baan. Ik ben nu 27 en als ik reëel ben, verwacht ik niet dat ik nog in de Kuip of de Arena kom te spelen. Ik heb drie mooie jaren bij de profs gehad met veel wedstrijden. Het is nu de tijd om mijn maatschappelijke carriere verder op te bouwen. Daarbij past ook een afscheid van het profvoetbal en een terugkeer naar de amateurs. Daar heb ik uiteraard met Volendam over gesproken. Ik heb aangegeven dat ik tot nu toe alleen maar bij Volendam heb gevoetbald en nog nergens anders. Ik vind het nu een uitdaging om bij een andere amateur vereniging te gaan voetballen en ervaring buiten het dorp op te doen. Dat snappen ze in Volendam heel goed. Bovendien wil ik heel graag gaan meemaken hoe het in de Topklasse is”.
Over het contact met Rijnsburg geeft Leon het volgende aan:
“Een ploeggenoot bij Volendam heeft mijn naam genoemd bij Rijnsburgse Boys. Vervolgens zijn mensen van Rijnsburg een paar wedstrijden komen bekijken en zo is het contact tot stand gekomen. Ik heb eigenlijk niet overwogen om bij een andere club te gaan spelen. Voor mij zou Ajax in de Topklasse het dichtste bij zijn geweest, maar die waren nog niet zover. Daarna komt direct de Bollenstreek in beeld. Richting bijvoorbeeld IJsselmeervogels of Spakenburg is voor mij minstens net zo ver en bovendien nog een lastige kant met files enzo. Nee, Rijnsburg beviel me gewoon goed, is een topclub en ik heb er veel zin in om te gaan starten!”
“Uit de selectie van Rijnsburg ken ik vrijwel niemand, alleen Quincy van de Leuv heeft hier tot vorig seizoen gespeeld. Tot nu toe heb ik 1 keer tegen Rijnsburg gespeeld, dat was in het bekertournooi in het najaar van 2012. Wij verloren die wedstrijd toe met 1-0, waardoor Rijnsburg daarna doorging tegen Emmen en PSV. Ik was toen onder de indruk van de club. Goede faciliteiten, een mooi stadion. En Rijnsburg speelde goed, heeft echt goede spelers in de selectie. Ik vind sowieso dat veel Topklasseploegen op het niveau zitten van de Jupiler League.”
Over zijn positie: “Ik kom naar Rijnsburg als verdediger. Het liefst speel ik centraal achterin en dan in de mandekking, maar ik kan ook als rechtsback goed uit de voeten. De trainer bepaalt wat mijn plek wordt, voor mij is het belangrijkste dat ik wedstrijden kan spelen. Ik wil heel graag gaan ervaren hoe het is om in de Topklasse en bij Rijnsburg te spelen. Ik heb vorig seizoen twee Topklasse wedstrijden gezien (Spakenburg-IJsselmeervogels en de finalewedstrijd Spakenburg-GVVV) en dat was van een goed niveau. Ik verwacht dat ik bij Rijnsburg op dat niveau goed kan meedraaien met mijn ervaring. Ik breng doorzettingsvermogen en kracht mee, ben een echte verdediger en koppend sterk. Tot nu toe ben ik niet vaak aanvallend te vinden. Ook bij corners etc. blijf ik meestal achterin. Dat blijkt ook wel uit mijn doelpuntenlijst. In de afgelopen seizoenen bij de profs heb ik 1x gescoord en over mijn vijf seizoenen bij de amateurs ben ik snel klaar, nul keer.”
Tot slot geeft Leon aan: “Ik heb er veel zin in om naar Rijnsburg te komen. Ik begrijp dat de doelstelling van Rijnsburg altijd is om voor de eerste plaats te gaan en daar doe ik graag aan mee!”
We wensen Leon veel voetbalplezier in Rijnsburg en een mooi aankomend seizoen!
(Oh ja, op internet vonden wij nog een interview waarin werd onthuld dat de bijnaam van Leon Tol “Bolle” is. Wat overigens geen relatie heeft met zijn postuur. Net als Rijnsburg is Volendam een dorp dat aan elkaar hangt van de bijnamen. In Rijnsburg hebben wij natuurlijk zelf ook al een een “Bolle”, dus we zijn benieuwd of deze bijnaam van Leon ook bij ons ingeburgerd gaat raken..)