outhands

Late treffer houdt Rijnsburgse kampioenskansen levend

Na een indrukwekkende minuut stilte vanwege het overlijden van topscorer allertijden Jack den Heijer en lid van verdienste Willem Zwaan kon het duel met de tegengestelde belangen van start. Beide ploegen kregen heel snel een dubbele corner te nemen maar gevaar kon er door beide partijen niet mee worden gesticht. Na de derde Rijnsburgse corner kwam dat er wel. Jeffrey Winter bereikte met zijn pass Bennie van Noord die, in zijn laatste officiële competitiewedstrijd op de Middelmors, de bal achter keeper Michiel Achterhoek kopte: 1-0.

Rijnsburgse Boys zat goed in de wedstrijd en leek direct door te willen drukken. Jos van Beuningen, na zijn goede invalbeurt in de wedstrijd tegen ARC basisspeler op het middenveld, leverde een geplaatst schot af welke door de keeper gepakt werd. Richal Leitoe, ook hij mocht in de basis starten vanwege een schorsing van Damiano Schet, wist zijn bewaker Marco Parnela uit te spelen waarna hij vrije doortocht richting het doel had. Zijn schot, bedoeld voor in de linkerbovenhoek, ging echter naast. Eigenlijk onverwacht en uit het niets kwam SVZW een kwartier na de openingstreffer op 1-1. De constatering van Niek Oosterlee was terecht: vanwege de niet aanwezige rugdekking op het middenveld en een te snel uitkomende Richard van Nieuwkoop kon Jordi Kamphuis in een counter de bal in de kleine hoek binnen schieten. De Rijnsburgers leken even van slag en ontsnapten twee minuten later toen Nick de Graaf in kansrijke positie, uit een corner, over kopte. 

Hoewel Rijnsburgse Boys duidelijk op punten won voor wat betreft balbezit leek halverwege de eerste helft de overtuiging minder te worden. Het tempo ging omlaag en echt vloeiend waren de combinaties niet meer. Het was juist het compact spelende SVZW dat met een snelle uitbraak zelfs een unieke kans kreeg toen Boy Kamphuis gevaarlijk voor Richard van Nieuwkoop opdook. De minst gepasseerde keeper van de Topklasse bleek alert te reageren. Toch had Rijnsburgse Boys voor rust al op voorsprong kunnen (en moeten) komen. Ging een fraaie kopbal van Ronald Breinburg nog over, een diepe bal van Benito Olenski bracht Richal Leitoe vrij voor het doel. De overtreding van Tom Prumers werd mild bestraft (geel in plaats van rood) maar leverde wel een vrije trap op nabij de zestien. Kevin Winter krulde  de bal op de lat waarna broer Jeffrey zijn schot van de lijn zag worden gekeerd door Nick de Graaf. De verdediger leek wel aangeschoten wild want ook de rebound werd door hem van de doellijn gekeerd. Na ook nog een handsbal en een kopbal van Jos van Beuningen verdween de bal over het doel.

In de tweede helft leek SVZW alle schroom van zich af te gooien. Terwijl Rijnsburgse Boys toch vol voor de overwinning moest gaan om Spakenburg niet uit het oog te verliezen leek de drang van de ploeg van Hans Kraaij jr. om eventuele degradatie deze middag af te wenden sterker te zijn.  Een pass van Tim Engbers zette Boy Kamphuis vrij voor Richard van Nieuwkoop maar de Wierdenaar ging veel te nonchalant met deze grote kans om. Een minuut later had hij ook het vizier niet op scherp staan toen zijn schot over ging. Vervolgens leverden twee corners van SVZW geen gevaar op. Het Rijnsburgse antwoord op deze dadendrang van SVZW kwam via Richal Leitoe die zijn schot via de vingertoppen van Michiel Achterhoek over zag gaan.

Met een dubbele wissel na een kwartier spelen (Martijn Gootjes verving Richal Leitoe en Danny van der Vijver verving Jos van Beuningen) zou er wellicht iets open gebroken kunnen worden. Rijnsburgse kansen en mogelijkheden kwamen er wel maar de juiste scherpte ontbrak bij doelpogingen van Joost Kuhlmann, Martijn Gootjes en Jeffrey Winter. Benito Olenski leek als vanouds weer op dreef met zijn opkomactie maar werd lelijk neergehaald door Boy Kamphuis. Voor de tweede maal verzuimde scheidsrechter Wijma de rode kaart te trekken in plaats van de gele… De vrije trap leverde niets op en Rijnsburgse Boys leek op dood spoor te zitten. Leek want invaller Danny van der Vijver wist, net als in de voorgaande wedstrijd tegen ARC, de bevrijdende treffer te scoren. En hoe! Heel beheerst schoot hij de bal, na een één-tweetje met Jeffrey Winter, in de linkerbovenhoek: 2-1. De opluchting was voelbaar bij alles en iedereen met een geel-zwart hart!

In de slotfase bleef Rijnsburgse Boys betrekkelijk eenvoudig overeind. SVZW moest nu alles of niets spelen maar was niet bij machte om de achterstand opnieuw recht te trekken. Door de ruimtes die ontstonden was het wachten op een grotere Rijnsburgse zege. Benito Olenski leek er dicht bij te zijn maar verslikte zich in de keeper. Een aantal minuten later, inmiddels ruim in blessuretijd, revancheerde hij zich door nu wel de bal op tijd af te geven zodat ook Jeffrey Winter in zijn laatste officiële competitiewedstrijd op de Middelmors, de bal in het net kon schieten: 3-1.

Met opgeluchte gezichten en in een feestelijke stemming kon vervolgens door voorzitter Cees Driebergen afscheid genomen worden van de vertrekkende spelers (Tim Orlowski, Bennie van Noord, Jeffrey Winter, Mustafa Celen en Jaap Molenaar) en kon Kevin Winter voor de tweede maal de Gouden Ui in ontvangst nemen. Een moment met bloemen en een beker die graag als generale werd geoefend voor een week later in Spakenburg! Want hoe mooi zou je het willen hebben om drie meter naast het sportpark van de grote concurrent de kampioensschaal in ontvangst te mogen nemen….                                      
                      
Rijnsburgse Boys – SVZW: 3-1 (1-1)
9: Bennie van Noord: 1-0
22: Jordi Kamphuis: 1-1
83: Danny van der Vijver: 2-1
90+4: Jeffrey Winter: 3-1

Scheidsrechter: Wijma
Toeschouwers: 1.200

Gele kaarten SVZW: Tom Prumers, Tim Engbers, Nick Wennink en Boy Kamphuis 

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Olenski, Van Noord, Bart Freke (76: Sardar), Breinburg, Van Beuningen (60: Van der Vijver), Kevin Winter, Kolder, Kuhlmann, Jeffrey Winter en Leitoe (61:Gootjes)
Opstelling SVZW: Achterhoek, Zwiers (83: Maris), Prumers, De Graaf, Engbers, Van Keulen, Mulderije, Wennink (78: Ten Hove), Jordi Kamphuis, Boy Kamphuis en Parnela