Late overwinning voelt als surprise

Hoewel het een wedstrijd tussen de hekkensluiter en de nummer twee van de Hoofdklasse A betrof was het krachtsverschil in de wedstrijd nauwelijks zichtbaar. Rijnburgse Boys maakte niet echt de indruk om, drie weken na de zure puntendeling bij Excelsior (in) Maassluis, alle frustraties van dit dure puntenverlies van zich af te spelen. Doordat Rijnsburgse Boys niet groots speelde en het balvaardige TOGR de Rijnburgers goed partij bood en niet (zoals Excelsior Maassluis) een negatieve spelopvatting hanteerde, was het voor de neutrale toeschouwer toch een aardige pot voetbal.

Het hoofdveld, dat op vrijdag nog blank stond vanwege de overvloedige regen, bleek op zaterdag goed bespeelbaar. Wellicht speelde mee dat juist afgelopen zomer het veld een compleet nieuwe laag had gekregen.

Bij Rijnsburgse Boys begon Martijn Gootjes (die vier keer scoorde in de bekerwedstrijd tegen sc Voorne) in basis ten koste van Peter Freke. Bart Freke leek de aanvallende aspiraties van de Rijnsburgers te onderstrepen door direct in de eerste minuut een snoeihard schot op het Rotterdamse doel los te laten. TOGR wist hierna echter knap de Rijnsburgsers behoorlijk van het doel te houden. Gegroepeerd verdedigend wisten de Rotterdammers ook aanvallend een weg naar het Rijnsburgse doel te vinden. De eerste corner van de wedstrijd was ook voor TOGR. Halverwege de eerste helft begon Rijnsburgse Boys de druk op te voeren. Binnen zeven minuten mocht Djuric Ascencion vier corners nemen. Dit leverde een inzet op van de jarige Danny van der Vijver (23 jaar) die van de lijn werd weggewerkt. Ook Erwin van der Lugt kreeg weer alle ruimte om met zijn karakteristieke kopbal de openingstreffer te maken. De bal ging echter tien cm naast de verkeerde kant van de paal. Ten slotte kwam er uit deze cornerserie ook een prachtige lob van Bart Freke die net over ging.

Na een half uur spelen zag Martijn Gootjes een strak schot gekeerd door Ruben Muskiet, de doelman van TOGR. Ten slotte wist ook Joost Kuhlmann zijn visitekaartje af te geven door twee prachtige individuele acties die hij met schoten op doel wist af te ronden. Hierna kwam echter TOGR weer in beeld met een tweetal gevaarlijke acties vanuit het middenveld. In de blessuretijd van de eerste helft was TOGR zover naar voren gekomen dat er een tweetal situaties waren waarin zich 20 man op de helft Rijnsburgse helft bevonden.

In de eerste minuut van de tweede helft kon iedereen direct zien dat Brayton Biekman in het veld was gekomen voor Frank Zinhagel. Een goede individuele actie leverde direct bijna gevaar op. Het luidde een periode in waarin zowel TOGR als Rijnsburgse Boys gevaarlijk voor de goal verschenen. Zo moest Dennis Groot de bal uit de doelmond koppen en werd aan de ander kant van het veld een vrije trap van Djuric Ascension net op tijd weggewerkt.
In de 57ste minuut werd uiteindelijk de score geopend. Raymond Kolder wist de bal via een vrije trap heel knap in de voeten van Martijn Gootjes te plaatsen die vervolgens van dichtbij de bal onder Ruben Muskiet wist te schieten: 0-1.

Vreugde bij Gootjes na het scoren van de 0-1. Hij is met zijn twee
treffers van vandaag topscorer van Rijnsburgse Boys (foto Hans Oudwater)

De achterstand was voor TOGR het sein om er nog eens flink tegen aan te gaan. Het was bewonderingswaardig om de vechtlust van de Rotterdammers te bekijken. Met name Remco Koremans liet van zich spreken met schoten die net over of naast gingen. De mooiste actie van deze middag was van Celsius Grant die de gehele Rijnsburgse verdediging te kijk zette door vier Rijnsburgsers uit te spelen. Zijn voorzet werd echter door Stevey Sengers over gekopt.
Rijnsburgse Boys stelde hier niet veel tegen over. Twee schoten (Brayton Biekman en Martijn Gootjes) werden geblokt en gingen over het doel. De Rijnsburgse wissel (Peter Freke voor Djuric Ascencion) verraadde juist een terugtrekkende houding. Het aanvallende spel van TOGR werd 7 minuten voor tijd beloond met de gelijkmaker. Winston Faerber, volledig vrij gelaten, scoorde vanuit een vrije trap met een rake kopbal: 1-1.

Winston Faerber scoort vanuit een vrije trap 1-1 (foto Hans Oudwater)

In de slotfase was er voor beide ploegen nog een ‘bijna’ kans (Joost Kuhlmann met een voorzet na weer een schitterende individuele actie en Carlitos Rodriquez die de bal te ver voor zich uit speelde). Tim van Breukelen krijgt de gelegenheid om nog een aantal minuten te spelen ten koste van Danny van der Vijver.

Wanneer na drie minuten blessuretijd Peter Freke een corner mag nemen, belandt de bal voor de voeten van zijn broer Bart. Na zijn actie en het niet kunnen wegwerken door de verdediging van TOGR komt de bal bij Martijn Gootjes die, net als bij de eerste goal, van dichtbij zijn tweede en tevens de winnende treffer weet binnen te schieten: 1-2. De doelman, en aanvoeder, van TOGR was net een aantal minuten daarvoor nog als Man van de wedstrijd uitgeroepen….
Scheidrechter Westland, die geen sterke indruk maakte, trok vervolgens nog vier minuten blessuretijd bij maar de knock-out was te hard aangekomen bij TOGR om nog iets terug te doen.

Ontlading bij de Rijnsburgers als er toch nog winst is (foto Hans Oudwater)

Juichend wisten de Rijnsburgsers, na zeven minuten extra tijd, het veld te verlaten.
Een verspeelde voorsprong leek een terechte puntendeling op te leveren maar het is voor de spelers een heerlijk gevoel om ook een keer twee extra punten cadeau te krijgen in blessuretijd. Voor TOGR was het natuurlijk wel een ontknoping om gek van te worden. Na het onverdiend verliezen van de thuiswedstrijd tegen Fc Lisse in de blessuretijd en de onterechte gelijkmaker van DOTO in eveneens de extra tijd van de thuiswedstrijd trokken ze nu weer aan het kortste eind….

Door de overwinningen van de complete top 5 in de Hoofdklasse A (die zich nu nadrukkelijk gaat afscheiden van de rest) verandert er boven in de stand niets. Volgende week speelt Rijnsburgse Boys de laatste competitiewedstrijd van 2006 bij SHO in Oud-Beijerland. Hopelijk gaat dat beter dan de afgelopen jaren. De laatste drie seizoenen werd namelijk de laatste wedstrijd voor de winterstop verloren: Kloetinge (in 2003), Quick Boys (in 2004) en Capelle (in 2005).