Landelijke KNVB-amateurbeker lonkt voor Rijnsburg

Het meegereisde publiek heeft er zin in (foto Gerard van der Meij)

In de halve finale tegen Gemert speelde Rijnsburgse Boys een uiterst moeizame wedstrijd. Ondanks de scherpte op de trainingsavonden lijkt het derde achtereenvolgende lange voetbalseizoen toch teveel van de spelers te eisen. De absolute topper van het zaterdagvoetbal (aldus het programmablad van vv Gemert) schotelde de vele opgekomen toeschouwers een fletse wedstrijd voor. Doordat ook bij Gemert de scherpte ontbrak werd het een wedstrijd met weinig grote kansen. Een vroeg verkregen voorsprong, na een benutte penalty van Peter Freke, werd niet uit handen gegeven. Vijf minuten voor het eindsignaal stelde Djuric Ascension met een werkelijk briljante goal de overwinning definitief veilig: 0-2.

Bij Rijnsburgse Boys ontbrak Bart Freke die met griep op bed lag. Zijn plaats werd ingenomen door Menno van Roosmalen. De openingsfase was voor de toonaangevende zondaghoofdklasser uit Noord-Brabant. Na twee minuten moest Jelle Bouma al aan de noodrem trekken om de doorgebroken Ronald van Herpen van scoren af te houden. Tien minuten later beëindigde Erik van Dijk een goed opgezette aanval met een schot in het zijnet. Na een aarzelende start trok Rijnsburgse Boys het initiatief naar zich toe en leek meer grip op de wedstrijd te krijgen. Uit de eerste grote kans werd uiteindelijk ook de openingsgoal gemaakt. Een schot van Frank Zinhagel werd door keeper Sven van Ommeren los gelaten. Raymond Kolder was er volgens als de kippen bij om in de rebound voor gevaar te zorgen maar werd naar de grond getrokken door aanvoerder Roland van de Linden. Scheidsrechter Makkinga nam de enig juiste beslissing: geel voor de aanvoerder en een penalty voor Rijnsburgse Boys. Peter Freke schoot uiterst beheerst de bal laag in de hoek, net naast de vingers van de doelman van Gemert: 0-1.

Penaltyspecialist Peter Freke schiet ook deze keer raak (foto gerard van der Meij)

De achterstand betekende voor Gemert het sein om volop de aanval te zoeken en voor Rijnsburgse Boys het sein om zich meer en meer te laten terug zakken. De zondaghoofdklasser was de voetballende ploeg op de Rijnsburgse speelhelft. Nadat diverse schoten van Gemert over en naast waren gegaan en door Michel van Kasteren gepareerd waren, kreeg Michael Evans dè kans op de verdiende gelijkmaker. Door een inschattingsfout van de ver uit zijn doel gekomen Michel van Kasteren kwam de ex-prof van VVV in vrije scoringspositie. De uiterst sterk spelende Jelle Bouma verwerkte de inzet van de bewegelijke spits van Gemert echter tot corner. De cornerverhouding uit de eerste helft (vijf voor Gemert en nul voor Rijnsburgse Boys) gaf aan hoe de aanvalsaspiraties waren van beide ploegen. Een Rijnsburgse vrije trap vijf minuten voor de rust was, na de openingsgoal, het enige serieuze gevaar in de eerste helft.

Een uur voor dat het bij de EK in Zwitserland jetzt geht’s los was, begon de tweede helft op het fraaie sportpark Molenbroek ook bijzonder levendig en open. De kans op een treffer ging heen en weer. In deze periode zag Martijn Gootjes zijn volley naast gaan. Aan de andere kant schitterde Michael Evans weer eens. Na een mooie actie gaf hij de bal af maar de op de grond vallende Erik van Dijk kon geen penalty lospeuteren bij de scheidsrechter: de bal werd gespeeld… Na de levendige openingsfase zakte de wedstrijd weer in. Het werd steeds duidelijker dat, zoals vooraf al bekend was, Gemert moeilijk tot scoren kon komen. Regelmatig slecht uitverdedigen aan Rijnsburg zijde werd zodoende niet afgestraft. Aan de andere kant was Rijnsburgse Boys onrustig bij balbezit en wilden de Rijnsburgers te snel de diepte in om naar de goal te gaan en leden daarbij balverlies.

Een dubbele Rijnsburgse wissel halverwege de tweede helft (Dick Zwarthoed en Djuric Ascension in plaats van Danny van der Vijver en Frank Zinhagel) sorteerde in eerste instantie nog geen effect. Beide ploegen konden geen kansen meer creëren. Ook het inbrengen van een extra aanvaller door Gemert bracht niet het gewenste rendement. Uiteindelijk werd het hoogtepunt van de wedstrijd een met een doelpunt bekroonde weergaloze actie van de ingevallen spits. Djuric Ascension wist zijn directe tegenstander uit te spelen en creëerde daarmee een zee van ruimte voor zichzelf. Van alle mogelijkheden die nu voor hem aanwezig waren om voor gevaar te zorgen besloot hij een soort kat en muis spelletje te spelen met de bal en de keeper. Op zijn bekende weergaloze wijze wist hij met een perfect staaltje balbeheersing de bal in de touwen te schieten: 0-2.

Op zijn bekende weergaloze wijze weet Djuric Ascencion de bal in de
touwen te schieten (foto Gerard van der Meij)

De grotere voorsprong, vijf minuten voor het einde, leek bevrijdend te werken voor Rijnsburgse Boys. De aanvallen liepen weer soepel met grote kansen voor Brayton Biekman (ondanks alle ruimte over gekopt) en Jelle Bouma (de kans op 0-3 maar voor langs geschoten). Ook Gemert kreeg kansen op een eretreffer maar de onzuiverheid in de afronding werd tot het einde van de wedstrijd in stand gehouden.

De spelers vieren het feestje met de supporters (foto Gerard van der Meij)

Na de negen overwinningen die tot het behalen van de districtsbeker leidden betekent de tiende bekeroverwinning van dit seizoen de mogelijkheid om met nog één overwinning de landelijke KNVB-amateurbeker in de wacht te slepen. En in Rijnsburg noemen we dat geen troostprijs maar een hoofdprijs! Voor zowel de blijvende als vertrekkende spelers (en natuurlijk de supporters) een mooie uitdaging om naar uit te kijken!

Gemert – Rijnsburgse Boys: 0-2 (0-1)
19: Peter Freke: 0-1 (penalty); 87: Djuric Ascension: 0-2.

Scheidsrechter: Makkinga
Toeschouwers: 1.000

Gele kaart Gemert: Roland van de Linden
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Martijn Gootjes

Opstelling Gemert: Van Ommeren, Van Lankveld, Van de Linden, Hazenveld (76: Van Moorsel), Vreven, Van Herpen, Manders, Peijs, Van Dijk, Evans en Van der Reijken

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Kasteren, Groot, Van der Lugt, Van Roosmalen, Bouma, Peter Freke (85: Niels Hogewoning), Van der Vijver (68: Zwarthoed), Kolder, Gootjes, Zinhagel (68: Ascension) en Biekman