Nico Glasbergen

Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys 2-1 (2-0) – VERSLAG

Contrastrijke wedstrijd zonder beloning voor geel-zwart

We hebben het de laatste weken zo vaak kunnen zien. Wedstrijden waarin teams door de ondergrens zakken, gevolgd door of volgend op wedstrijden waarin diezelfde teams een formidabele wedstrijd spelen. Het is vaak een kwestie van instelling. De ene tegenstander motiveert en blijkbaar demotiveert de ander. Tijdens de wedstrijd Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys zagen we twee gezichten in één wedstrijd. Met dien verstande dat het nu niet eens echt aan de instelling lag, maar een veranderd tactisch plaatje en enkele andere (of anders gepositioneerde) poppetjes de wedstrijd enorm deden kantelen. Want wat waren de Uien krachteloos en machteloos in de eerste helft en hoe machtig waren zij in de tweede. De complete onvoorspelbaarheid van het voetbal in ruim negentig minuten. Helaas leverden de veranderde verhoudingen niet meer Rijnsburgse goals op dan één. En dat had geel-zwart wel verdiend, meer treffers. Maar zo werkt het niet in het voetbal. Je bent verantwoordelijk voor je eigen daden. En als die daden onvoldoende zijn om punten mee te nemen naar Rijnsburg, dan kan je alleen maar jezelf voor je kop slaan. Kozakken Boys won met 2-1. In de rust waren we bang voor een grote(re) nederlaag, na afloop diep teleur gesteld over het feit dat er niet minstens één punt werd meegenomen.

Foto: Hans Heemskerk


Rijnsburgse Boys begon zonder Jordy Strooker en Roderick Gielisse. De aanvallende backs werden vervangen door Demon en Artien. De Uien begonnen heel matig aan het duel. Het begin was symbolisch voor de hele eerste helft. Niet scherp, vaak te laat, te veel ruimte voor de tegenstander en in organisatorisch opzicht heel veel moeite met de zwervende Werkendamse aanvallers. In plaats van goed op lijn te blijven teveel tijd steken in appelleren voor buitenspel, ook een voorbeeld. En dat liep al heel snel verkeerd af. Masies Artien gaf op links zijn tegenstander teveel ruimte, ruimte genoeg voor een voorzet en een doorschietende bal. Leon Bot stond met alle liefde te wachten om de bal binnen te schieten en dat deed hij ook… Binnen drie minuten met 1-0 achter. Dat doet wel even zeer.

Foto: Hans Heemskerk


Stroef
In het vervolg van de eerste helft was het stroperig en stroef. De Uien vonden elkaar niet zo makkelijk, hanteerden een te laag tempo en waren slordig. Meerdere malen balverlies na een breedtepass op het middenveld is zeker tegen Kozakken Boys levensgevaarlijk. En dat merkten we. Zodra de interceptie kwam, was de bal binnen een paar schijven gevaarlijk in de Rijnsburgse zestien. Oké, ‘we’ deden nog wel wat. Zo brak Jeroen Meefout door, maar treuzelde te lang om Zeldenrust aan te spelen. Een strakke lage pass had soelaas geboden, maar dralen leverde slechts een matige bal op Jongeneelen op, die hier niet veel mee kon.
En een prachtige rush van Bram Ros, waarbij hij een man of vier passeerde, werd gevolgd door een pass op de meters buitenspel staande Meefout. Gelukkig kregen we hem nog mee vanwege een overtreding op Ros, maar het gebrek aan handelingssnelheid en/of gogme was evident.
De strafschop voor Kozakken Boys in de 23ste minuut paste perfect in het haperende plaatje. De sliding waarmee Artien man en bal raakte leek geen penalty waard, maar het was wel erg ongelukkig. Topschutter El Azzouti maakte zich niet druk en verzilverde de buitenkans onberispelijk: 2-0.
Het gemak waarmee dit ging was verontrustend en de Rijnsburgse supporter moet het gevoel hebben bekropen dat het zomaar 5-0 kon worden. Kozakken Boys moet zich ontspannen hebben gevoeld, dat is zeker. Een prachtige boogbal van El Azzouti eindigde op de lat en Demon kon met een uiterste krachtsinspanning El Azzouti, vlakbij de goal, van zijn tweede goal afhouden. De Uien konden hier veel te weinig tegenover zetten. Een geblokte poging van Zeldenrust en een goede combi tussen Spruijt en Jongeneelen, met een krachteloos schot van de laatste als afsluiting, was het wel zo’n beetje. In de laatste vijf minuten voor de rust drong Rijnsburgse Boys wel wat meer aan, maar echt gevaar leverde het niet op. We mochten blij zijn dat het niet meer dan 2-0 stond.

Foto: Hans Heemskerk


De metamorfose
De invalbeurten van Gielisse en Strooker kunnen we gerust onder het kopje ‘logisch’ scharen. We hadden meer voetbal nodig en een ander tactisch concept. Meefout en Artien waren de kinderen van de rekening. Soms moet het gewoon en de keuze bleek een juiste. De Uien drukten Kozakken Boys namelijk vanaf minuut 46 naar achteren. En Roderick Gielisse had zijn 100ste competitiewedstrijd voor Rijnsburgse Boys te pakken, wat de HKR ook bleek te weten. Zij hadden namelijk een fraai spandoek opgehangen, met als tekst ‘R100derick’. Geinig boys! 
De grote kansen die Rijnsburgse Boys in de tweede helft kreeg vielen meer richting het eind te noteren. In de periode ervoor speelde Rijnsburgse Boys veel beter dan in de eerste helft. Het tempo werd omhoog geschroefd, er was meer accuratesse en de combi’s Zeldenrust/Strooker en Jongeneelen/Gielisse lieten hun sporen achter. Goed combinerend zetten deze heren heel wat op, om de rest in stelling te brengen.
Natuurlijk is het dan moeilijk verdedigen, want de poort gaat verder open en zeker tegen Kozakken Boys met een paar bloedlinke lepe jongens voorin is het dan zaak om heel geconcentreerd te blijven verdedigen. En het moet gezegd, dat deden de heren achterin met verve. Thomas Bakker lijkt nu al niet meer weg te denken en is een echte aanwinst. Carlos Opoku was scherp in de tweede helft en gaf ook nog eens een paar uitstekende dieptepasses. En Gino Demon ging in de slipstream mee. Het gaf meer rust en een basis om voorin toe te gaan slaan.

Foto: Hans Heemskerk


Kansenregen
Vanaf het laatste half uur begonnen de kansen te komen. En je kon het aan het gemor van het Werkendamse publiek merken. Met name arbiter Cantineau deed in hun ogen alles fout. Dat is een teken dat je het ijzer moet smeden. En ook al hebben we een aantal goede smeden in het elftal, dat ijzer moet wel perfect zijn. En dat bleek in de loop van die tweede helft het manco. Een goede combi tussen Zeldenrust en Gielisse werd door Zeldenrust vervolgd met een prima voorzet, maar Tillema kreeg de bal meer op de bovenkant van zijn hoofd dan op zijn voorhoofd. Zonde.
Toch kwam de goal er. Weer Gielisse, dat was een lekkere invalbeurt Ro, zette uitstekend voor op Tillema. Die miste, maar Strooker stond op het achterhandje en aarzelde niet. Zijn inzet was voldoende om Den Hartog te verschalken: 2-1. Met nog een half uur op de klok bood dat natuurlijk perspectief. Rijnsburgse Boys bleef de combi zoeken via de vleugels om van daaruit de voorzet te geven. Wijlen J. Cruijff was er al voorstander van: het is tenslotte erg lastig te verdedigen. Een flink aantal speldenprikken verder was het Demon  die een vlammend schot net naast zag vliegen. Het was ‘do or die’ voor de Uien en het leek heel erg lang ‘do’. Kozakken Boys begon kaarten te verzamelen en acteerde meer op eigen helft dan het zich lief was. Hun aanvallende intenties werden vrijwel altijd op tijd gesmoord.

Foto: Hans Heemskerk


Inmiddels waren de laatste tien minuten aangebroken. Het waren de ’temps de malheur’ voor de Uien, waarin drie dotten van kansen werden gemist. En het leek aanvankelijk zo goed af te lopen. Vincent Tel gaf meteen zijn visitekaartje af nadat hij was ingevallen. Fel storend ontfutselde hij de bal op de zestien en gaf Zeldenrust een bijna niet te missen kans. Bijna niet. Tot ontzetting van alles wat Rijnsburg een warm hart toedraagt schoof Zeldenrust de bal langs de verkeerde kant van de paal. Het is de man die tot nu toe zo’n goede indruk achter laat vergeven. Binnen een paar minuten daarna werd het wéér hachelijk voor de Werkendamse goal.
En nu was het Jeroen Spruijt die met twee vingers in de neus gelijk leek te maken. Ook deze dot ging verloren en dat deed pijn. Toen Den Hartog daarna een prima vrije trap van Strooker uit zijn goal ranselde leek het pleit beslecht. Maar nee hoor, de laatste enorme kans was voor Tillema, die een vrije kopkans kreeg. De hoek leek voor het uitzoeken, maar de bal ging richting Den Hartog die katachtig redde. Mensen die zeggen dat de keeper Kozakken Boys redde spreken een halve waarheid. Het was vooral matig afwerken wat ons de das omdeed.
Doodzonde, jammer en na een belabberde eerste helft ook nog eens onverdiend. Er was in de tweede helft maar één ploeg die voetbalde en dat was Rijnsburgse Boys.
Maar ja, in de kern draait dat hele voetbal maar om één ding. En dat deden de Uien in deze wedstrijd ruim onvoldoende.
Volgende week: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Onze blauwe rivalen van de Westmaat komen dan op bezoek. Scherp de nagels Boys!
Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys  2-1 (2-0)
Scheidsrechter: de heer L.E. Cantineau
Toeschouwers:  1.100
Scoreverloop:
 2′   1-0 Leon Bot
23′ 2-0 Ahmed el Azzouti (pen.)
64′ 2-1 Jordy Strooker
Gele kaarten Kozakken Boys: Nils den Hartog, Don Bolsius, Mark Veenhoven. Jeffrey van Nuland
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Masies Artien, Bram Ros
Opstelling Kozakken Boys: Nils den Hartog; Tim Eekman, Mats van Huijgevoort (46. Sven van Ingen), Quentin Jakoba, Sanny Monteiro; Jeffrey van Nuland, Gwaeron Stout, Mark Veenhoven, Leon Bot; Ahmed el Azzouti (75. Don Bolsius), Robert Mutzers (58. Charlton Vicento).
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop; Masies Artien (46. Jordy Strooker), Thomas Bakker, Carlos Opoku (84. Vincent Tel), Gino Demon; Jeroen Spruijt, Bram Ros, Joël Tillema; Furghill Zeldenrust, Jeroen Meefout (46. Roderick Gielisse), Jeffrey Jongeneelen.