Piet Kralt

Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys: 1-2 (0-2) – VERSLAG

Wat is een kelderkraker?

Een kelderkraker is een wedstrijd tussen twee ploegen, die onder in de ranglijst bivakkeren. Zo bezien was Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys een kelderkraker, een wedstrijd tussen de nummer 18 (de Werkendammers) en de nummer 15 (onze Boys) van de Tweede Divisie. Maar dat is scorebordjournalistiek, want tussen de Kozakken en de Uien gaapte aan het begin van de wedstrijd een gat van 10 punten. Aan het eind van de match waren dat er nog drie meer, want uiteindelijk trok Rijnsburgse Boys aan het langste eind. Een kelderkraker? Nou, Rijnsburg kraakte wel, maar Kozakken Boys raakte alleen maar dieper in de kelder.

Foto: Cor Spruijt

Terwijl de Werkendammers er alles aan doen om niet te degraderen. In de loop van het seizoen kwam met Edwin Grünholz al een nieuwe trainer en in de winterstop werden vier nieuwe spelers aangetrokken, die allemaal minuten zouden maken. Maar na 90 minuten (eigenlijk na 97, want scheidsrechter Mike de Bruijn trok belachelijk veel tijd bij) waren de drie punten in Rijnsburgse handen.

Foto: Cor Spruijt

Geschreeuw en wol
Veel geschreeuw en weinig wol schreef ik na vijf minuten voetbal. Het vele geschreeuw was van de Werkendamse harde kern, die staakte, een tijdje niet op Sportpark De Zwaaier was geweest en nu weer terug was. Uiteraard had weinig wol betrekking op de prestaties op het veld. Maar al gauw kwam er wel wol, Rijnsburgse wol wel te verstaan. Wol met het keurmerk van Dani van der Moot. Vorige week scoorde hij al, maar nu deed hij dat om ’t echie. In de zevende minuut kopte hij een leep genomen corner van Furhgill Zeldenrust in. Zeven minuten later tikte hij de bal binnen na een kopbal van Rob Zandbergen op alweer een corner van Zeldenrust. Helaas kwam Zandbergen hard in aanraking met een tegenstander. Hij moest het veld verlaten met een kwetsuur aan zijn pols (mogelijk een breuk). Mark Mieras verving hem. Hij deed zijn stinkende best maar de verdediging werd van deze wissel niet sterker. Terwijl we de ziekenboeg graag leeg zien stromen, stroomt hij juist voller.

Foto: Cor Spruijt

Op en neer
De rest van de eerste helft golfde het spel op en neer. Rijnsburgse Boys hanteerde regelmatig de lange bal, maar kwam er vaak net niet (en ook vaak bij lange na niet) door. Wesley Zonneveld redde prima op een schot van de nieuwe Kozak Coen Maertzdorf (jaren lang een vaste waarde bij De Treffers) en Furhgill Zeldenrust (trouwens wel erg goed bij dode spelmomenten) stichtte gevaar met een vrije trap. Tot doelpunten leidde het niet. Rijnsburgse Boys ging dus gerust rusten. Twee goals voor, wat een weelde.

Foto: Cor Spruijt

Kozakken Boys sterker
Na de rust zetten de Werkendammers nog een tandje bij. Er kwam meer urgentie in hun spel getuige het feit, dat ze veel duels op fysieke inzet wonnen. Van lieverlee kreeg Rijnsburg het moeilijker. De ploeg kwam er steeds moeizamer uit. Nog slechts zelden was er een snelle uitbraak van de vleugelspelers en Kozakken Boys kreeg kansen. Vaak wel hotseknotsbegoniakansen, maar soms ook echte. In die gevallen was Zonneveld paraat.
Een lichtpuntje was het invallen na een lange blessure van Jeroen Spruijt. Hij kreeg diverse grote kansen om zijn terugkeer met een goal te bekronen maar het was steeds net niet. Zijn been te kort of de paal te breed, dat werk.
Na 78 minuten scoorde Kozakken Boys dan toch. Een schot van Dico Jap Tjong was de Rijnsburgse goalie te machtig. Het werd nog billen knijpen, want Kozakken Boys deed alles wat het kon voor de gelijkmaker. Maar Rijnsburgse Boys had misschien wel de beste kansen. En verdiende op grond van het aantal kansen en het voetballend vermogen van de ploeg ook wel de overwinning. De eerste drie punten van 2024 zijn dus binnen. Er zijn er dit seizoen nog 51 te behalen.

Foto: Cor Spruijt

Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys: 1-2 (0-2)

Scheidsrechter: Mike de Bruijn
Toeschouwers: 1000

Scoreverloop:
07’Dani van der Moot: 0-1
14’Dani van der Moot: 0-2
78’Dico Jap Tjong: 1-2

Gele kaarten Kozakken Boys: Niek Hoogveld, Johnny Lommers.
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: geen.

Opstelling Kozakken Boys: Bryan Janssen, Rick Wouters, Frenk Keukens, Lorenzo Piqué, Niek Hoogveld, Jethro Mashart (70 Johnny Lommers), Mohamad Mahmoed (57 Amin Essabri), Sergio Tremour (76 Dico Chezarino Joey Jap Tjong), Coen Maertzdorf, Marco Bilate, Gwaeron Stout.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Sjors Kramer, Daan Walraven, Dennis van der Plas, Rob Zandbergen (16. Mark Mieras), Rob Gielisse, Nino Klaver, Lesley Bakker (63. Jeroen Spruijt), Delano Asante, Dani van der Moot (84. Ilias Kariouh), Furhgill Zeldenrust.