IJsbrand van Tilburg

Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys: 0-3 (0-3)

Historische en overtuigende overwinning op angstgegner

Met een overtuigende 0-3 overwinning heeft Rijnsburgse Boys revanche genomen voor de 1-5 vernedering door Kozakken Boys in de thuiswedstrijd van eind september. Maar er was meer! Omdat in de twee voorafgaande seizoenen ook de vier Topklassewedstrijden tegen de ploeg uit Werkendam werden verloren, werd het dus een historische overwining. Immers, van alle zevenentwintig clubs waartegen Rijnsburgse Boys in vijf seizoenen Topklasse heeft gespeeld werd minimaal eenmaal gewonnen, behalve dus Kozakken Boys. En die ene uitzondering, daar moest maar eens een einde aankomen, dachten de mannen van Niek Oosterlee, die voorafgaand aan het duel Kozakken Boys als verreweg de beste ploeg van de competitie had omschreven. Na de gestolen overwinning op Sparta Nijkerk en de geflatteerde overwinning op IJsselmeervogels was de derde overwinning op rij meer dan verdiend. In een tijdsbestek van minder dan een kwartier werd de koploper halverwege de eerste helft op een 0-3 achterstand gezet. De score had veel hoger uit kunnen vallen omdat de kansen daartoe legio waren. Maar omdat de Rijnsburgse verdedigers allen een ijzersterke wedstrijd speelden, en voor de derde week op rij de nul wisten vast te houden, werden de gemiste kansen uiteindelijk niet fataal. ‘Als wij geconcentreerd en goed bij de les zijn, dan is het moeilijk winnen van Rijnsburgse Boys. Wij hebben gewoon een goed elftal. Het is natuurlijk zonde dat de personele problemen in het begin van het seizoen ons punten hebben gekost’ aldus de tevreden Niek Oosterlee.

Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Hoewel de basiself op papier hetzelfde was als tegen IJsselmeervogels was de praktijk in het veld toch anders. Net als in de thuiswedstrijd tegen Sparta Nijkerk speelde Rijnsburgse Boys in een 4-1-3-2 opstelling. Was het spel in de voorgaande wedstrijden niet echt goed en bleek de ploeg in balbezit veel te onrustig, op bezoek bij de trotse koploper werd de beste wedstrijd van het seizoen tot nu toe gespeeld. ‘Veel, ja heel veel praten met elkaar en coachen’ aldus Jeroen Hessing na afloop. Het was ook te begrijpen, immers Kozakken Boys had 47 treffers gescoord, bijna het dubbele van het aantal dat Rijnsburgse Boys tot aan het duel van zaterdag had binnen geschoten. Rijnsburgse Boys bleek opvallend sterk te zijn in de omschakeling. Niek Oosterlee roemde daarin ook de grote rol van Danny van der Vijver. ‘Als je ziet welk een werk hij verstouwt, dat brengt zoveel power op het middenveld en dat straalt over op de rest van de middenvelders’. Omdat Martin van Eeuwijk en Raily Ignacio in de voorhoede, ieder op zijn eigen karakteristieke wijze, hun voetbaltalenten lieten zien, was het voor de meegereisde Rijnsburgse fans optimaal genieten. In de zevende minuut zette Raily Ignacio met een solo de gehele Werkendamse verdediging te kijk. Voordat hij echter kon uithalen pikte Danny van der Vijver de bal op en schoot direct op doel, of beter gezegd: in de handen van keeper Jesper Hogedoorn. Het was het eerste wapenfeit in de wedstrijd waarin Kozakken Boys in een veel te laag tempo speelde. De ploeg was duidelijk zoekend naar de nieuwe spelwijze nu de beste Werkendamse speler, vleugelspits Nassar El Khayati, naar Engeland was vertrokken. Overigens, drie weken geleden, toen het duel werd afgelast, zou hij nog wel hebben meegedaan…  De nieuw aangetrokken Hermon Tekleab oogde nog wat onwennig, evenals Arif Irilmazbilek die in een andere rol met topscoorder Berry Powel moest spelen.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Terwijl de Rijnsburgse supporters zeiden ‘wat doet Richard van Nieuwkoop nu’ (binnen drie minuten schoot hij eerst de bal tegen het achterwerk van Berry Powel en vervolgens belandde een uittrap direct over de zijlijn) moesten de Werkendamse supporters dat tien minuten later in een veel extremere mate zeggen van hun verdedigers Toby Mulder en Stanley Husen. Binnen drie minuten presteerden zij het om de bal knullig te verspelen waar als eerste Marvin Wijks en vervolgens Raily Ignacio optimaal van profiteerden. Op Valentijnsdag worden vaker cadeautjes weggeven maar op Topklasse niveau door de koploper….. Natuurlijk onwerkelijk, maar keiharde realiteit: Rijnsburgse Boys stond in een mum van tijd op een 0-2 voorsprong. Het gevolg van de defensieve blunders was dat in het vervolg van de wedstrijd elke terugspeelbal aan Werkendamse zijde tot een hoop onrust leidde en een halve Rijnsburgse kans op leverde.
Foto Hans Heemskerk

Foto Hans Heemskerk


Kozakken Boys presteerde in aanvallend opzicht zwaar onder de maat. Een geplaatst afstandsschot van Stanley Husen, vlak voor de Rijnsburgse goals, werd door Richard van Nieuwkoop gepakt net als de omhaal van Berry Powel, een prachtig technisch hoogstandje. Ditzelfde predicaat mag ook geplakt worden op de actie van Raily Ignacio na een half uur spelen. De in zijn oude vorm terugkerende Rijnsburgse goaltjesdief speelde maar weer eens drie, vier verdedigers uit maar schoot rakelings naast. Martin van Eeuwijk kon natuurlijk niet achter blijven en zag één minuut later zijn actie ook afgerond worden met een bal die enkele centimeters naast de verkeerde kant van de paal over de achterlijn rolde. De kracht van het middenveld bleek vervolgens drie minuten later. De als een jonge hinde spelende Jeffrey Koemans wist, na een combinatie met Danny van der Vijver, met een afgemeten voorzet het hoofd van Raily Ignacio te bereiken: 0-3. Alsof de koploper nog niet genoeg vernederd was, leken Marvin Wijks en Martin van Eeuwijk met een gezamenlijk actie voor treffer nummer vier te gaan, maar de maker van de eerste Rijnsburgse treffer bleek net niet aan de bal te kunnen komen. Op slag van rust was het wederom smullen met een vloeiende aanval tussen van Martin Eeuwijk, Raily Ignacio en de goed meegekomen Kevin Westmaas waarna Martin van Eeuwijk wegens buitenspel werd afgefloten.
kozakkenboys-rbb4

Foto Hans Heemskerk


En dus was het ‘slechts’ 0-3 bij de rust. En wat zou Kozakken Boys nog kunnen doen? Twee seizoenen geleden wisten de Werkendammers op de Middelmors in de tweede helft een 2-0 achterstand in een 2-3 overwinning om te buigen. Met twee wissels probeerde Kozakken Boys de druk direct op te voeren. Als een uitgebalanceerd en disciplinair spelend elftal bleef Rijnsburgse Boys gemakkelijk overeind. Momenten van aandacht waren er toen Arif Irilmazbilek, nadat hij hands had gemaakt en door mocht gaan, over schoot en de actie waarin Berry Powel zich een weg naar de doellijn had verschaft en de bal aan Sjoerd van der Waal liet. De invaller schrok ervan en kon dus ook geen gevaar stichten in de Rijnsburgse doelmond. En daar bleef het eigenlijk bij wat Kozakken Boys betreft. Alsof het lampje dat in het scorebord de doelpunten van Kozakken Boys moest aangeven, maar vanaf het begin op zwart stond en nooit aan ging het al wist: voor de eerste keer dit seizoen zou de thuisclub geen treffer(s) scoren. Overigens, dat verzuimde ook Rijnsburgse Boys gedurende de tweede helft na diverse fraaie aanvallen. Danny van der Vijver kwam in de korte hoek, na een inzet van Raily Ignacio, net kracht te kort om snoeihard uit te halen. De corner die zijn inzet toch opleverde, bracht uiteindelijk Marvin Wijks in een positie om uit te halen maar deed dat in de handen van de keeper. Niet veel later zou een uithaal van Mark van den Boogaart op het lichaam van Raily Ignacio uiteen spatten. Alsof alle variaties geprobeerd moesten worden gingen ook Danny van der Vijver en Ahmed Ali een één-tweetje aan waarna Jeffrey Koemans met een schot op de doelman stuitte. Martin van Eeuwijk zag zijn inzet tot corner getikt worden en zijn één-tweetje met Raily Ignacio werd door de laatste te zacht ingeschoten. Danny van der Vijver kreeg een déjà vu-gevoel aan de wedstrijd tegen Excelsior’31 toen hij, staand op de doellijn, toch over schoot. Nu presteerde hij hetzelfde, maar nu net iets van de doellijn af… Tenslotte leek Marvin Wijks, via Bryan Jongeneel, de vierde Rijnsburgse treffer te scoren, waarmee het negatieve Rijnsburgse doelsaldo eindelijk uit de stand zou verdwijnen. Maar tevergeefs.
Danny Buijs, de trainer van Kozakken Boys, kon na afloop niet anders dan constateren dat Rijnsburgse Boys zijn ploeg had afgetroefd voor wat betreft scherpte, felheid, gretigheid en bereidheid om voor elkaar te werken. Of zijn ploeg, net als in de eerste twee seizoenen Topklasse, volledig zou gaan wegzakken na de winterstop, zag hij niet gebeuren. Daarvoor is zijn selectie groter en fitter dan voorgaande jaren. De komende weken zullen het gaan uitwijzen….
Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys: 0-3 (0-3)
21: Marvin Wijks: 0-1
23: Raily Ignacio: 0-2
35: Raily Ignacio: 0-3
Scheidsrechter: W.H. Bronsvoort
Toeschouwers: 1.000
Gele kaart Kozakken Boys: Yoann de Boer
Opstelling Kozakken Boys: Jesper Hogedoorn, Juriën Gaari, Stanley Husen, Toby Mulder, Leon Bot, Yoann de Boer (46: Sjoerd van der Waal), Gwaeron Stout, Hermon Tekleab (46: Richie Basoski), Bryan Jongeneel, Arif Irilmazbilek (72: Rowin van Zaanen) en Berry Powel
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Ahmed Ali, Jeroen Hessing, Renee Troost, Kevin Westmaas, Mark van den Boogaart, Danny van der Vijver (78: Cas Knoester), Jeffrey Koemans, Marvin Wijks, Martin van Eeuwijk (85: Resham Sardar) en Raily Ignacio