Piet Hemminga

Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys 0–1 (0–1) – VERSLAG

Moeizame overwinning levert wel drie punten op

Statistisch gezien is de ploeg die de meeste doelpunten maakt een terechte winnaar. Met dat criterium als uitgangspunt valt er niets op de overwinning op Kozakken Boys af te dingen. Andersom kan op basis van het spelbeeld niet de conclusie worden getrokken dat de ploeg uit Werkendam van de Uien verloren heeft. De ploeg van de sympathieke trainer Scott Calderwood verloor meer van zichzelf. Maar wie zo veel kansen in één wedstrijd weet te creëren en ze niet weet te benutten heeft uiteindelijk ook geen aanspraak op die overwinning. Rijnsburgse Boys voegt drie belangrijke wedstrijdpunten aan het totaal toe. Met zestien punten uit de laatste zes wedstrijden is dat door een Rijnsburgse bril een prettige constatering.

Geen catenaccio
Kan Rijnsburgse Boys het spel van de afgelopen weken weer spelen. Dat was één van de vragen. In diverse publicaties werd het countervoetbal genoemd. Terwijl het woord catenaccio – geheel ten onrechte – eveneens viel. In ieder geval voetbal met een snelle omschakeling. En gebruik makend van de ruimte die de tegenstander biedt in de restverdediging. In het eerste kwartier van de wedstrijd was er nog niet direct sprake van een duidelijk patroon. Het spel golfde op en neer met twee ploegen die wilde scoren. De eerste corner viel binnen de minuut te noteren. De Rijnsburgse voorhoedespelers kregen alle drie een kansje maar zagen de bal twee keer over gaan terwijl doelman Mike van de Meulenhof een keer handelend op moest treden.

Snelle uitval
Roderick Gielisse staat aan de basis van de Rijnsburgse voorsprong. Op links speelt hij een bal diep op Delano Asante die de bal niet alleen vóór de achterlijn weet te bereiken maar ook nog eens perfect voor weet te geven. Opmerkelijk hoe Furhgill Zeldenrust – toch niet direct één van de langste spelers in het geel-zwart – tussen twee verdedigers in de bal raak kan koppen: 0-1. Tot die tijd ging het spel aardig gelijk op maar na de tegentreffer is Kozakken Boys even de kluts kwijt. Want even later is het de opkomende Daan Walraven die denkt de 0-2 op zijn slof te hebben. Maar de bal in het zijnet ziet verdwijnen. Het vroege balverlies van de gastheren speelt de bezoekers aardig in de kaart. Gevaarlijk spel van Kai Ramsteijn levert hem niet alleen een gele kaart op. Maar Dani van der Moot mag op de rand van het strafschopgebied een vrije trap nemen. Via een verdediger en de deklat levert het uiteindelijk niet meer dan een volgende corner op.

Omschakelmomenten
Rijnsburgse Boys krijgt de nodige omschakelmomenten maar gaat daar veel te slordig mee om. Na een half uur spelen is het dan ook Kozakken Boys wat een aantal mogelijkheden op een presenteerblaadje krijgt. Waar de 0-1 in eerste instantie mogelijk het predicaat “verdiend” mocht krijgen, moet dat eigenlijk weer ingeleverd worden. Eerst gaat Daan Walraven opzichtig in de fout. En heeft Rob Zandbergen een lastige middag tegenover rechtsback Frenk Keukens. Een inzet vanaf rechts draait zo voorlangs dat Wesley Zonneveld de bal figuurlijk tegen de paal aan kijkt. En het zou niet voor het laatst zijn dat het metaal een gelijkmaker in de weg staat. Voor rust krijgt Delano Asante nog één kans waarop de doelman met een voet weet te redden. In de rebound wordt de inzet van Dani van der Moot geblokt. Een steeds meer gefrustreerde spits in het wit-rood – Lowie van Zundert – mikt zijn inzet als slotakkoord van de eerste helft tegen de lat.

Zonder geluk…
Van Kozakken Boys werd vooraf al gezegd dat het hooguit één goede helft kon spelen. De vraag was welke helft we nu al te zien hadden gekregen. Het meest typerende moment van de wedstrijd is waarschijnlijk dat in het Rijnsburgse stafschopgebied aan het begin van de tweede helft. Rob Zandbergen wil terugleggen op zijn doelman maar doet dat veel te kort. De bal wordt onderschept door Frenk Keuken die op zijn beurt de bal met een wippertje in de handen van Wesley Zonneveld plaatst. Maar in het eerste deel van het tweede bedrijf zitten meer van dit soort opmerkelijke momenten. Nino Klaver die in de omschakeling tot halverwege de helft van Kozakken Boys komt en dat teruglegt op Dennis van de Plas. Delano Asante heeft aan de andere kant van het veld eenzelfde moment. Alleen legt hij veel te kort terug richting Zonneveld en biedt daarmee de tegenstander indirect de mogelijkheid op doel te schieten. Wederom is er het geluid van een bal op metaal wat te horen is.

Geen stafschop
Er is in de tweede helft bijna een half uur gespeeld als Rijnsburgse Boys zich eindelijk weer eens ontworsteld van de Werkendamse druk. Alleen weet Dani van der Moot het aantal treffers van Furhgill Zeldenrust niet te evenaren. Dennis van der Plas weigert op zijn verjaardag te capituleren en verzet zich. Met hand en tand – waarbij de tegenstander net iets te gemakkelijk tegen de grond gaat. Scheidsrecht Puts is in ieder geval heel duidelijk met zijn wegwuifgebaar. Jeffrey Jongeneelen krijgt ondertussen in zijn 150e wedstrijd voor Rijnsburgse Boys in plaats van bloemen een gele kaart. Hij zal de scheidsrechter vermoedelijk niet op zijn jubileum maar op iets anders gewezen hebben. Nog éénmaal probeert Kozakken Boys de stand gelijk te trekken. Maar vlak voor tijd is het andermaal Wesley Zonneveld die een – weliswaar enigszins onorthodoxe – redding met zijn voet verricht.

Teamwork
Henk Wisman noemt de overwinning na afloop als een kwaliteit op zich. Winnen van Kozakken Boys is per definitie altijd lastig. De vertrekkende trainer noemt het wel een mooi stukje teamwork. Ondanks een mooie serie wedstrijd vindt hij het voor verdere conclusies nog te prematuur. Pas 5-6 wedstrijden ná de winterstop is het tijd om verder te kijken.
Kozakken Boys – Rijnsburgse Boys 0–1 (0–1)

Scheidsrechter: de heer K. Puts
Toeschouwers: 1.250

Gele kaarten Kozakken Boys: Kaj Ramsteijn, Daniël da Silva Mendes, Niek Hoogveld, Lowie van Zundert en Ugar Altintas
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Jeffrey Jongeneelen