Piet Hemminga

Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys 2–1 (0–1) – VERSLAG

Geen (H)Eerlijk Avondje Voor Rijnsburgse Boys

Hoe zuur kunnen appels zijn. Na één van de betere zo niet dé beste wedstrijd van het seizoen stapten 10 Rijnsburgers met een 2-1 nederlaag van het veld in Haarlem. Wie objectief naar de wedstrijd gekeken heeft, moet vaststellen dat het in de eerste helft eigenlijk al misging. De 0-1 voorsprong was niet de afspiegeling van de macht van de Uien in die eerste vijfenveertig minuten ten toon stelden. Er had meer afstand genomen moeten worden. Het antwoord op de vraag waarom deze partij niet winnend afgesloten werd, moeten de Rijnsburgers dus zelf beantwoorden. De commentator van Fox Sports geeft indirect aan waarom deze wedstrijd in de laatste minuut uiteindelijk verloren werd. “Een perfecte sliding op de bal lijkt me toch. Nee!? Een penalty!! Dit is absoluut een fout van de arbiter.”

Foto: Cor Spruijt


Verdedigend malheur
Het is een bekend gegeven dat Rijnsburgse Boys dit seizoen verdedigend beter uit de voeten wil komen dan afgelopen jaar. De blessure die Thomas Bakker afgelopen week opliep was dan ook een tegenvaller. Want juist hij was een zekerheidje in de defensie dit seizoen tot dusverre. Ook Carlos Opoku (ex-HFC) was nog niet inzetbaar. Maar zonder direct alles te verklappen: verdedigend werd er vanmiddag niet veel weggegeven. Er was nog meer goed nieuws: Jeffrey Jongeneelen startte na blessureleed vanaf de eerste minuut, voor het eerst samen met Dani van der Moot in de basis.

Foto: Cor Spruijt


Rijnsburg domineert
Beide ploegen laten al snel hun aanvallende intenties zien. Binnen twee minuten hebben beide doelmannen handelend op moeten treden. Het eerste echte gevaar komt van de voet van Jacob Noordmans. Maar zijn inzet van de rand van het strafschopgebied gaat strak naast. Vlak daarna begrijp Jeffrey Jongeneelen en Joël Tillema elkaar uitstekend maar de inzet van Dani van der Moot leidt uiteindelijk tot slechts een corner. Al binnen het kwartier was er zo’n moment waarop de arbitrage niet geloofwaardig overkomt. Na dat eerste kwartier neemt Rijnsburgse Boys het heft in handen. Het woord domineren valt op de tribune. Vooral de keren dat Jongeneelen en Van der Moot elkaar weten te vinden leidt dat ook nog eens tot gevaar. Anthony van Dongen snakt naar zijn eerste officiële treffer in Rijnsburgse dienst maar ziet zijn inzet op hun aangeven tot twee keer toe gekeerd. Doelman Tom Boks doet zijn naam eer aan. En ook Vincent Volkert voorkomt een treffer. De Koninklijke HFC laat weinig zien behalve een onbesuisde actie van André Morgen ten opzichte van Jordy Strooker. En een uitglijder van Floris van der Linden wanneer Masies Artien bij wijze van uitzondering één keer een bal tussen zijn benen door laat stuiteren.

Foto: Cor Spruijt


Bij rust op voorsprong
Bij een half uur spelen hadden de Rijnsburgers al op voorsprong moeten staan. Op aangeven van Bert Koomen kopt Jeffrey Jongeneelen de bal tegen de buitenkant van de paal. De tussenstand van 0-0 blijft daarmee op het scorebord staan. Wanneer Jeroen Spruijt even later onbestraft onderuit geschoffeld wordt haalt hij een paar minuten later zijn gram door doelman Boks van afstand te testen. Zonder resultaat. Even later staat Jordy Strooker aan de basis van de eerste succesvolle aanval. Het doorkoppen is van Dani van der Moot en Joël Tillema kan voldoende diepgang maken om onhoudbaar in de rechterbenedenhoek te schieten (0-1). Een meer dan verdiende voorsprong voor een ploeg waarvan iedere speler op dat moment minimaal met een zeven gewaardeerd mag worden.

Foto: Cor Spruijt


Gelijkmaker
Je zou de Koninklijke HFC wellicht een snelle leerling mogen noemen. Met twee wissels – waarbij met name Khalid Tadmine voor meer aanvallende impulsen moet zorgen – doet de Koninklijke HFC wat Rijnsburgse Boys een groot deel van de eerste helft deed. De tegenstander wordt goed onder druk gezet. Of er in een eerder stadium een overtreding werd gemaakt doet er even niet meer toe – het is uiteindelijk Vincent Volkert die een goede aanval van de thuisploeg netjes afmaakt: 1-1. Onhoudbaar voor Bradly van der Meer verdwijnt de bal in de korte hoek. Heel even lijkt het er op dat Rijnsburgse Boys binnen vijf minuten weer op voorsprong komt. Het is Dani van der Moot die van een meter of 35 doelman Boks iets te ver voor zijn doel ziet staan. Met uitgestrekte arm leidt de lob uiteindelijk tot een hoekschop.

Foto: Cor Spruijt


Weer die paal…
Het is Rijnsburgse Boys wat vervolgens weer de boventoon voert. Meerder gevallen van hands doen vermoeden dat de KNVB wellicht een uitwisselingsprogramma met het NHV gestart is. Wanneer de wedstrijd voor twee derde geschiedenis is valt het eerste schot op het doel van Van der Meer sinds de gelijkmaker te noteren. Van der Moot laat daarna zien over inzicht te beschikken door maar liefst drie teamgenoten tegelijk te lanceren. Helaas zonder doeltreffend resultaat. Even later leidt een geweldige actie van Anthony van Dongen tot mogelijkheden voor zowel Tillema als Van der Moot. De stand blijft echter 1:1. Ook als André Morgan de bal met gevaar voor eigen leven niet in de kruising achter Van der Meer weet te krijgen. Met nog een kwartier op de klok lijkt de ban dan eindelijk gebroken. De oorspronkelijke inzet van Joël Tillema wordt in eerste instantie door de doelman gekeerd. Maar de rebound wordt door Anthony van Dongen ingekopt. Langzaam gaat de bal richting doellijn om uiteindelijk tegen de paal te belanden…

Foto: Cor Spruijt


Strafschop
Omdat het niet helemaal de dag van Dani van der Moot is – Tom Boks voorkomt met een reflex de 1-2 – lijkt het uiteindelijk op een gelijkspel uit te draaien. Weer lijkt Rijnsburgse Boys er niet in te slagen de Koninklijke HFC een nederlaag te brengen. En lijkt de thuisclub ook genoegen te moeten nemen met een gelijkspel. Totdat Sam van Huffel het strafschopgebied in gaat en Masies Artien de bal voor zijn voeten wegtikt. “Zelden een correctere sleiding gezien op de bal” meldt de commentator bij Fox Sports tijdens de live-uitzending. Wie ’s middags de nationale intocht van Sinterklaas heeft gezien zal wellicht wat herkennen. Malle Pietje deelt cadeautjes uit aan kinderen, telkens met de mededeling dat het ’s avonds pas uitgepakt mag worden. Daar heeft de boomlange spits van HFC geen boodschap aan: Floris van der Linde schiet de strafschop onberispelijk raak: 2-1.

Foto: Cor Spruijt


Wedstrijdformulier
Wie tijdens de wedstrijd al niet aan het waarnemingsvermogen van de arbitrage heeft getwijfeld zal dat ongetwijfeld na het lezen van het wedstrijdformulier doen. Daarop wordt een einduitslag van 1-2 gemeld waarbij Jordy Strooker de laatste goal uit een strafschop heeft gemaakt. Op datzelfde formulier staat ook dat Joël Tillema (bedreiging) en Jan Blankespoor (overige overtreding) een rode kaart ontvingen. Eén voordeel brengt dit alles wel met zich mee. Tenzij scheidsrechtersbaas Dick van Egmond het anders ziet is er in ieder geval weer wat lesmateriaal voor de scheidsrechtsopleiding bijgekomen. Het gezicht van Henk Wisman spreekt na afloop ook boekdelen. Hij begint met zijn spelers te complimenteren, hij is niet alleen tevreden over de getoonde inzet maar zeker ook over het spel wat op de mat werd gelegd. Maar al snel gaat het alleen maar over dat ene moment. We dachten eerst dat er een gele kaart voor een schwalbe getrokken zou worden. Maar dit was zo overduidelijk waar te nemen, de bal werd gespeeld en ging daarna ook in een andere richting. We zijn hier vanmiddag Koninklijk genaaid.
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys 2–1 (0–1)
Scheidsrechter: de heer M.F.M.G. (Michael) Eijgelsheim
Toeschouwers:  800
Gele kaart Koninklijke HFC: Sam van Huffel
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Jeffrey Jongeneelen, Bram Ros, Jeroen Spruijt, Masies Artien
Rode kaarten Rijnsburgse Boys: Joël Tillema, Jan Blankespoor (ass. trainer)
Scoreverloop:
40′ 0-1 Joël Tillema
53’ 1-1 Vincent Volkert
90’+1 2-1 Floris van der Linden (strafschop)
Opstelling Koninklijke HFC: Tom Boks, Vincent Volkert, Wessel Boer, André Morgan, Sam van Huffel, Lars Weistra, Franklin Lewis (46. Khalid Tadmine), Jacob Noordmans, Joël Donald (46. Oscar Wilffert), Floris van der Linden en Paul Kok
Opstelling Rijnsburgse Boys: Bradly van der Meer; Jordy Strooker, Nick Zeijlmans, Masies Artien, Bert Koomen; Jeroen Spruijt, Bram Ros, Joël Tillema, Anthony van Dongen (83. Furhgill Zeldenrust), Dani van der Moot en Jeffrey Jongeneelen