IJsbrand van Tilburg

Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys 1-1 (0-1) – VERSLAG

Geen passend afscheidscadeau voor vertrekkende trainers   

De spelers van Koninklijke HFC en van Rijnsburgse Boys hebben hun eigen trainer geen passend afscheidscadeau mee kunnen geven. Zowel Ted Verdonkschot als Pieter Mulders vertrekken na twee seizoenen bij hun club, maar zonder overwinning. Het duel Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys werd in ieder geval geen wedstrijd op het scherpst van de snede. Het wedstrijdtempo was te laag, het weer was te mooi. Een verband hier tussen was niet meer dan logisch. Doordat Rijnsburgse Boys de eerste helft de overhand had en Koninklijke HFC de tweede helft, konden beide trainers na afloop wel leven met de 1-1 als uitslag. Voor een wijziging in de eindklassering had dit resultaat geen gevolgen, maar dat was van tevoren eigenlijk al bekend. De laatste strohalm op een prijs voor Rijnsburgse Boys was een ruime overwinning. Dat ging dus niet door, maar was achteraf ook niet genoeg geweest. AFC verzaakte niet en won niet alleen de laatste competitiewedstrijd maar ook de derde periodetitel. De bossen bloemen hoefden dus niet uit de auto gehaald te worden. Een passende bestemming leek toch ook snel gevonden. Na afloop van de wedstrijd bekeken de staf, spelers en supporters via een groot scherm in de kantine naar de spannende ontknoping van Kozakken Boys – Katwijk. Doordat ook in Werkendam gelijk werd gespeeld kunnen de bloemen op de Krom afgegeven worden waar Katwijk als terechte kampioen ze in ontvangst zal nemen. Maar ook in Haarlem waren er louter tevreden gezichten. Als best presterende debutant wist Rijnsburgse Boys dan toch maar beslag te leggen op de vijfde plaats in de tweede divisie. En Koninklijke HFC wist, ondanks de beperkte middelen, de zondagclubs – behalve VVSB – achter zich te laten in de eindrangschikking.                           
 

Foto: Pim Hols


Consequent 
Het nostalgie uitstralende sportpark Spanjaardslaan – is natuurlijk te verwachten bij de oudste voetbalclub van Nederland – vormde dus het decor voor de afsluiter van de competitie. Dat het niet gemakkelijk te vinden is, daar weet Joel Tillema wel over mee te praten. De spelersbus reed niet, dus was het de eigen verantwoordelijkheid van de spelers om op tijd te arriveren. Als bijrijder in een auto waar een verkeerde straatnaam in het navigatiesysteem was ingevoerd, meldde hij zich vijf minuten te laat voor de wedstrijdbespreking. Pieter Mulders bleek onverbiddelijk, haalde zijn clubtopscorer uit de basis en liet nu Maikey Parami starten. Joel Tillema bestempelde na afloop van de wedstrijd de actie van zijn trainer als ‘consequent’. Als ongebruikelijke bankzitter zag hij zijn teamgenoten fel starten. Binnen zeven minuten waren er twee goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Jeffrey Jongeneelen testte als eerste Tom Boks met een vlammend schot. In tweede instantie had de keeper de bal klem. Niet veel later was de keeper opnieuw alert nadat Donny van Oijen een te hard ogende voorzet van Roderick Gielisse in het doel leek te werken. Op de doellijn werd de bal echter gekeerd. In de jacht op een vroege openingstreffer waren vervolgens de volgende twee mogelijkheden voor Donny van Oijen. Maar helaas, de eerste keer was Benjamin van den Broek hem te snel af, de tweede keer bleek Tom Boks een sta in de weg om Maikey Parami in scoringspositie te brengen. Ook vier corners in de eerste twintig minuten brachten geen wijziging op het scorebord. Mooi was het wel om te zien hoe vol enthousiasme Carlos Opoku, op het hem zo vertrouwde sportpark, zichzelf in de zestien posteerde om wellicht met een kopdoelpunt zijn sterke wapen weer eens van stal te halen.

Foto: Pim Hols


Drinkpauze
Vanwege de warmte was er halverwege de eerste helft een drinkpauze. Koninklijke HFC bleek daar het meeste energie uit te putten. Was tot dat moment de ploeg van Ted Verdonkschot alleen gevaarlijk na verre ingooien van Ilias Bronkhorst, nu werd nadrukkelijk het doel van Richard van Nieuwkoop opgezocht. Als eerste verdween een inzet van aanvoerder Kevin de Visser over het doel. Vervolgens dook de Rijnsburgse doelman naar de juiste hoek na een vrije trap van Gertjan Tamerus. Tenslotte werd ingooispecialist Ilias Bronkhorst in een snelle uitbraak een tijdig halt toe geroepen door Masies Artien en Richard van Nieuwkoop. De laatste tien minuten drukte Rijnsburgse Boys weer zijn stempel op de wedstrijd. Een fraaie aanval over meerdere schijven werd afgesloten met een schot van Jeffrey Jongeneelen. Opnieuw lukte het Tom Boks om zijn doel schoon te houden. De volgende aanval bleek wel fataal voor de Haarlemmers. Wesley Goeman speelde de bal in op Donny van Oijen, maar hij werd door Oscar Wilffert naar de grond getrokken. Scheidsrechter Vries paste terecht de voordeelregel toe want Jeffrey Jongeneelen was toch nog door de inzet van Donny van Oijen in scoringspositie gekomen en wist de bal in de korte hoek te schieten: 0-1. Ondanks de twee minuten die voor de drinkpauze waren ingelast, bedroeg de blessuretijd slechts één minuut. En die duurde zelfs slechts 55 seconden. Kennelijk was de verleiding om snel weer even af te koelen te groot….

Foto: Pim Hols


Gelijkmaker
Rijnsburgse Boys begon aan de tweede helft met de wetenschap dat de ruststand bij AFC wel en bij Barendrecht geen hoop op het winnen van derde periodetitel zou betekenen. Een snelle tweede Rijnsburgse goal had welllicht de druk op de andere velden kunnen opvoeren. Maar dat gebeurde niet, ondanks een uitgelezen mogelijkheid binnen vijf minuten. Maikey Parami ontdeed zich van maar liefst drie tegenstanders en kon alleen via een overtreding gestopt worden. Net op de rand van de zestien mocht vrije trappen specialist Wesley Goeman het weer eens proberen. En deze mocht er zijn ook! Keeper Tom Boks had het nakijken en had over geluk niet te klagen toen de bal via de paal in het veld terugkeerde. In plaats van door te drukken liet Rijnsburgse Boys Koninklijke HFC veel te veel komen. De druk werd opgevoerd en de gelijkmaker leek een kwestie van tijd te worden. Maar voor het zover kwam ging er toch nog het een en ander mis bij de Haarlemmers. Franklin Lewis schoot hoog over, Kevin de Visser had een nog grotere kans maar schoot voorlangs. Invaller Mounir Mounji die vijf minuten na zijn invalbeurt zijn naam opnieuw door de luidsprekers had moeten doen laten schallen, kon met zijn zwakke inzet Richard van Nieuwkoop niet verontrusten. Ook een andere invaller, Robin Eindhoven, profiteerde niet van Rijnsburgs balverlies waarna Richard van Nieuwkoop attent reageerde. Het bleek allemaal uitstel van executie, nadat eerst nog Jeffrey Jongeneelen met een afstandsschot over had geschoten. Gertjan Tamerus, die na zes seizoenen stopt als speler en na de zomer Ted Verdonkschot opvolgt als trainer, stond aan de basis van de gelijkmaker. Zijn dieptepass op Robin Eindhoven werd breed gelegd op de goed meegelopen Kevin Sterling, die van dichtbij de 1-1 kon binnen lopen.

Foto: Pim Hols


Analyse
In de slotfase was Kevin Sterling zowaar dicht bij de winnende treffer, maar Richard van Nieuwkoop liet zich niet verrassen. Kevin de Visser mocht vier minuten later ongehinderd oprukken naar het doel totdat Roderick Gielisse hem op correcte wijze een halt toe riep. Jayson Halman en Hidde Prijs, die zich toch nog mocht presenteren aan zijn oude supporters, kregen ook een aantal speelminuten. Het leek bijna een gouden ingreep want het eerste balcontact van Jayson Halman, na een mooie diepe bal van Roderick Gielisse, leverde direct een prima kans op. Tom Boks tikte de bal tot corner waaruit verder geen gevaar meer ontstond. Zo eindigde voor de tweede maal dit seizoen het duel tegen Koninklijke HFC in 1-1. In zijn analyse na afloop bleek Pieter Mulders realistisch. ‘Over de gehele wedstrijd bekeken is het een terechte uitslag. De eerste helft hadden wij meer het verschil moeten maken. Natuurlijk was het warme weer niet geschikt voor een hoog tempo. Het was natuurlijk wel een cadeautje – onze voorsprong – welke wij weggaven. Je zag dat zij niet hoefden en wij wel wilden, maar op de één of andere manier vonden wij het wel prima. Wij wilden graag snel scoren. In de eerste helft was het vast zetten en druk zetten en in de tweede helft lieten we hen teveel komen. Zij kregen toen meer vertrouwen. Tegen mijn oude club gelijk spelen, mwah. Ik kan er mee leven.’ Tenslotte wilde Pieter Mulders best wel wat kwijt over het nieuws vanaf Nieuw-Zuid. ‘Over de vacante trainersplek bij Quick Boys? Het is een mooie grote club, er gebeurt altijd wel wat, dat vind ik wel lekker. Bij Quick Boys is dat wel erger dan bij Rijnsburgse Boys, maar de afgelopen twee jaar is hier ook genoeg gebeurd. Het zijn tropenjaren geweest! Eerst nu lekker naar Lissabon en daarna naar Mexico. En daarna zal ik wel zien wat ik ga doen.’       
Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 1-1 (0-1)
42: Jeffrey Jongeneelen: 0-1
79: Kevin Sterling: 1-1
Scheidsrechter: J.J.M. Vries
Toeschouwers: 400
Gele kaart Rijnsburgse Boys: Gino Demon   
Opstelling Koninklijke HFC: Tom Boks, Danny Hols, Oscar Wilffert, Benjamin van den Broek, Kevin de Visser, André Morgan, Kevin Sterling, Wessel Boer, Gertjan Tamerus (90: Wouter Haarmans), Ilias Bronkhorst (62: Mounir Mounji) en Franklin Lewis (72: Robin Eindhoven)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Masies Artien, Gino Demon (88: Hidde Prijs), Carlos Opoku, Roderick Gielisse, Dirk Jan van den Oever, Wesley Goeman, Marciano Aalders (88: Jayson Halman), Maikey Parami, Donny van Oijen (72: Joel Tillema) en Jeffrey Jongeneelen