Marylène Hogewoning

Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 1-3 (0-2) – VERSLAG

Een koninklijke overwinning

Rijnsburgse Boys wint voor de vierde keer op rij in de tweede divisie. Door onder andere een doortastende eerst helft waarin Rijnsburg twee goals wist te maken, boekten de boys een koninklijke overwinning bij de Haarlemmers. Rijnsburgse Boys sloeg genadeloos toe op precies de goede momenten en omdat Koninklijke HFC niet door de verdediging wist heen te breken, kunnen we nu echt zeggen dat de Uien in een goede flow zitten.

Rijnsburgse Boys begon met één wijziging ten opzichte van vorige week zaterdag tegen Katwijk. Bram Ros kampte met een enkelblessure, waardoor Dennis van der Plas (die net terug is van een blessure) weer terug kwam in de basiself. Ook Henk Wisman was weer terug langs de lijn. Jan Blankespoor fungeerde weer als assistent-trainer.

Bovenliggende partij
Het was Rijnsburgse Boys die in het begin de dienst uitmaakte in Haarlem. Beide ploegen begonnen zoals verwacht: rustig rond tikkend zoekend naar een gaatje voor de counter. Maar de Uien wisten effectiever om te gaan met de kansen die ze kregen, al gebeurde dat nog niet in de vierde minuut toen Zeldenrust een schot op doel loste of in de zestiende minuut toen een prachtige aanval helaas niet werd beloond na een schot van Daan Walraven. Het publiek kon genieten van het Rijnsburgse spel, maar een goal bleef nog uit. Koninklijke HFC kreeg ook wat mogelijkheden, maar wist slechts tot één echte kans te komen.

Beloning
In de zeventiende minuut was het na verschillende grote kansen wel raak voor Rijnsburgse Boys. Een cornerbal ging als een flipperkast heen en weer in het strafschopgebied van HFC. Uiteindelijk kwam de bal bij Gielisse die hem opwipte waarna Dani van der Moot met een volley de touwen raakte: 0-1. Maar Rijnsburg was nog niet klaar met kansen creëren. Na nog een paar grote mogelijkheden zette Rijnsburg weer een typische aanval uit het boekje op: Van der Moot met een bekeken pass, waarna Zeldenrust de assist gaf op Asante die keurig afrondde. En dan sta je 0-2 voor in de 22ste minuut. De eerste helft werd verder rustig uitgespeeld, beide ploegen creëerden wel wat kansjes maar die werden niet concreet.

Wegwerken
Na rust stond Koninklijke HFC al vroeg op het veld: klaar om de wedstrijd naar hun hand te zetten. De rollen in de tweede helft waren duidelijk verdeeld: Rijnsburgse Boys loerde op een counter terwijl Koninklijke HFC probeerde het Rijnsburgse strafschopgebied binnen te treden. Rijnsburg stond verdedigend heel goed, en dwong HFC om steeds de lange bal te spelen. Hierdoor konden centrale verdedigers Rob Overvliet en Dennis van der Plas de bal steeds wegwerken.

Toch was het billenknijpen want HFC was zeker niet ongevaarlijk, zeker toen de bal in de 69ste minuut zelfs op de lat ging. Maar ineens viel de bal goed voor de voeten van Jeroen Spruijt die de bal aan Jeffrey Jongeneelen meegaf. Hij miste zijn kans, maar Furhgill Zeldenrust tikte de rebound binnen: 0-3. En dat was min of meer de doodsteek: de goal kwam precies op het goede moment in de wedstrijd, HFC was namelijk steeds gevaarlijker geworden door het inbrengen van drie nieuwe spelers, waaronder de lange spits Brandsma.

Vertrouwen
Het vertrouwen kwam bij HFC vrijwel direct terug door een benutte penalty in de 77ste minuut, na een op het oog onschuldig duel met Rob Zandbergen. Ondanks de twee goals voorsprong was het oppassen geblazen voor nog een tegentreffer: in tien minuten kan er nu eenmaal veel gebeuren. Langzamerhand tikte de tijd weg en kreeg Rijnsburg meer vertrouwen in de overwinning. En inderdaad: de Boys hielden stand en trokken de overwinning over de streep. Weer drie punten en dat is lekker!

De Graafschap
De competitie ligt een weekje stil vanwege de herfstvakantie, maar dinsdag speelt Rijnsburgse Boys voor de KNVB-beker thuis tegen De Graafschap. Een interessante pot. Beide clubs nemen het duel erg serieus. Henk Wisman en Jan Blankespoor zijn vrijdagavond naar De Graafschap geweest, en Graafschap-trainer Adrie Poldervaart heeft de wedstrijd Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys geanalyseerd. Kan Rijnsburg de goede serie ook doortrekken naar de beker? We gaan het dinsdag zien!

Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys 1-3 (0-2)

Scheidsrechter: de heer T. Hardeman