Klinkende overwinning voor Rijnsburgse Boys op Excelsior M.

De temperatuur ligt vlak boven het vriespunt en Kaay de Kraay blijkt nog niet met de vogeltrek naar het zuiden te zijn gevlogen. Het zijn de omstandigheden waarin Rijnsburgse Boys en Excelsior Maassluis aan hun wedstrijd in de 13e competitieronde beginnen. Het veld is op sommige plaatsen best hard maar er kan gewoon gevoetbald worden. Of, zoals gedurende de wedstrijd blijkt: er kan gewoon erg goed gevoetbald worden. Het duurt dan ook niet lang voordat Rijnsburgse Boys de eerste kans creëert. Een vrije trap van Djuric Ascencion leidt tot een kopbal van Martijn Gootjes in het strafschopgebied maar het levert alleen een corner op. De hoekschop leidt ook niet tot resultaat, hooguit tot de conclusie dat Peter Freke wel erg hoog kan schieten. In de eerste tien minuten van de wedstrijd worden nog meer kansen genoteerd. Joost Kuhlmann schiet nog een keer naast voordat  Danny van der Vijver, in stelling gebracht na een geweldige solo van Dennis Groot, ook het doel niet weet te vinden. Slecht uitverdedigen van Excelsior Maassluis leidt tot een felle reactie van Peter Freke die zichzelf lanceert maar zijn halve lob naast het doel ziet gaan.

Dennis Groot speelt een grote rol bij het eerste doelpunt. Hij levert met een
prachtige voorzet de bal af bij Martijn Gootjes (foto Hans Heemskerk)

Binnen het kwartier komt Rijnsburgse Boys op een verdiende voorsprong. Door een kaats met een medespeler wordt Dennis Groot weer de diepte ingestuurd. Zijn perfecte voorzet wordt prachtig door Martijn Gootjes in de rechterbenedenhoek gekopt: 1-0. Een paar minuten later wordt gedemonstreerd waarom de thuisploeg niet alleen vanwege zijn spitsen zo hoog genoteerd staat. Een stijlvol binnengehouden bal door Zwarthoed – multifunctional binnen de ploeg bij uitstek – leidt tot een schaars foutje bij Bart Freke. De opspringende bal wordt echter corrigerende teruggekopt door Dennis Groot richting Tim Orlowski. Waarna Raymond Kolder, gelegenheidsback door een blessure van Jelle Bouma, zich weer aanbiedt voor het opzetten van een volgende aanval. Het oogt soms zo soepel en gemakkelijk maar het moet gewoon de trainingsinzet zijn die zich in de wedstrijd terugbetaald.

Na de voorsprong neemt Rijnsburg alles behalve gas terug. Na een paar minuten van gallery-play is het weer Gootjes die door Kuhlmann bediend wordt. Vanuit de draai mag hij ter hoogte van de penaltystip uithalen maar hij schiet over. De terugkeer van Joost Kuhlmann aan het begin van het seizoen werd met vreugde begroet. Deze middag maakt hij nog maar eens weer duidelijk waarom. Na zichzelf te hebben vrijgespeeld geeft hij een prima pass aan Danny v.d. Vijver die met een subliem hakje Peter Freke in positie brengt. Vanaf de rand strafschopgebied gaat de bal via de onderkant lat loeihard de linkerbovenhoek in: 2-0. Wederom een nominatie voor het doelpunt van het jaar voor deze ras-Rijnsburger. Automatismen en inzicht, spelen vanuit de organisatie. Het is er de afgelopen jaren ingeslepen door trainer Ted Verdonkschot. In de 36e minuut leidt zoiets welhaast tot een hilarisch moment. Martijn Gootjes wordt in de diepte aangespeeld maar besluit niet de laatste man van Excelsior M. te passeren maar de bal breed te leggen op de man de mee opkomt. Alleen is er deze keer geen opkomende man. Het is een schaarse mogelijkheid die niet tot een kans leidt. Maar kansen zijn er nog volop tot de rust. Gootjes komt nog een keer vrij voor de keeper – maar die weet ternauwernood te redden. Ascencion schiet nog een keer voorlangs (à la RBC). En uit een vrije trap van Peter Freke produceert Martijn Gootjes weer eens zo’n typische tegendraadse Gootjes-kopbal die deze keer net rechts van de linkerpaal beland. Ondanks zijn kwaliteiten is meevoetballen geen grote liefhebberij van doelman Van der Velde zodat Danny v.d. Vijver vanaf de rand van het strafschopgebied nog eens uit kan halen. Dezelfde speler krijgt ook de laatste kans op 3-0 in de eerste helft maar ook deze keer lukt het nog niet.

Vreugde bij Peter Freke na zijn fantastische pegel in de netten (foto Hans Heemskerk)

Na rust tapt Rijnsburgse Boys uit hetzelfde vaatje als in de eerste helft. Peter Freke en Martijn Gootjes schrijven de eerste kansen op hun naam. Na ruim vijf minuten spelen is de arbitrage debet aan de nodige beroering op tribune en bank. Maar het feit dat Kuhlmann geen voordeel krijgt bij een overtreding op hem blijkt slechts het voorspel van de volgende treffer. Vanuit de toegekende vrije trap wordt per saldo Danny v.d. Vijver door Joost Kuhlmann aangespeeld. Van der Vijver haalt hard uit en de bal verdwijnt in het dak van het doel: 3-0. De tweede helft blijkt niet alleen een aaneenschakeling van hoogtepunten te zijn. Jaap Jan Zandbergen, ingevallen voor Bart Freke, komt verkeerd neer en moet met een knieblessure na vier minuten spelen weer naar de kant. Met Leitoe en (even later) Van Roosmalen ondertussen in de ploeg gaat Rijnsburg gewoon door met waar het mee bezig was. Peter Freke schiet vanaf zo’n 20 meter op het doel terwijl Joost Kuhlmann de keeper het zicht ontneemt. Door op het laatste moment weg te springen moet Van der Velde tot het uiterste gaan om een verdere voorsprong te voorkomen.

Vasthouden van Gootjes leidt een kwartier voor tijd niet tot een strafschop en een grotere voorsprong. Het is de tweede keer in de wedstrijd dat scheidsrechter Van Etten de situatie anders beoordeelt dan de meeste aanwezigen op de tribune. Het valt hem niet aan te rekenen, de referee floot een nagenoeg perfecte wedstrijd. Onder de aantekening dat er ook twee ploegen op het veld stonden die elkaar respecteerden. Ondertussen zijn er nog maar een kleine 10 minuten te spelen. En vinden de Boys het nog niet mooi genoeg geweest. Joost Kuhlmann biedt Menno van Roosmalen in de 82e minuut de mogelijkheid op het doel te schieten. Met veel inzicht en techniek lobt hij de bal in de rechterbovenhoek van het doel (4-0). Daarmee stelt ook hij de kandidatuur voor het doelpunt van de week. De boomlange balvaste spits van de “uien” is daarna aan de beurt om de kroon op zijn werk van dit middag te plaatsen. Via een scrimmage laat Joost Kuhlmann vlak voor tijd al vallend de 5-0 aantekenen. Het vuurwerk wat Bennie van Noord vlak voor tijd nog op het doel van Van der Velde afschiet verandert tot slot niets meer aan de stand.

Joost Kuhlmann en Danny van der Vijver vieren het derde doelpunt (foto Hans Heemskerk)

Na afloop complimenteert Ted Verdonkschot de tegenstander. “Excelsior Maassluis probeert voetballend en opbouwend te spelen”. Het wachten is echter wel tot de 69e minuut wanneer het 1e gerichte schot op het doel van Tim Orlowski te noteren valt. Twee buitenspelsituaties zijn er aan voorafgegaan. Het is dan ook het vroegtijdig storen van de thuisploeg waardoor de gasten uit Maassluis nauwelijks aan aanvallen toekomen. Met deze overwinning sluit Rijnsburgse Boys de eerste competitiehelft zonder nederlaag af. In 1959 lukte het de Boys ook om de winterstop te halen zonder in de competitie te verliezen. In het seizoen 1959-1960, waarin het kampioen werd in de 3e klasse A, werden 8 overwinningen behaald terwijl 6 keer gelijk werd gespeeld. “Eigenlijk is het niet normaal wat je presteert” gaf Verdonkschot na de wedstrijd aan. Van uitblinkers binnen het team wilde hij overigens niets weten. Hij roemde wel de teamprestatie, een boodschap die hij het hele seizoen al verkondigd.  Overigens wil hij ook waken voor vroegtijdig optimisme en refereert naar de voorsprong van 11 punten die PSV in 2006 ooit opbouwde en vervolgens verspeelde.

Maar een beetje voetbalkenner weet ook h
oe dat uiteindelijk afliep.

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis: 5-0 (2-0)

12: Martijn Gootjes 1-0; 27: Peter Freke 2-0; 51: Danny v.d. Vijver 3-0; 81: Menno van Roosmalen 4-0; 84: Joost Kuhlmann 5-0.

Scheidsrechter: H.J.M. van Etten
Toeschouwers: 1.500