outhands

KeepersPost

 KeepersPost, een maandelijkse colum gemaakt door Henk Postma.
Keepers achtergronden, weetjes en trainingen.
Vandaag de eerste uit de reeks met als titel “Wie is de klos”, een luchtige kijk op het ” keepersvak”.
Voor deze eerste keeperspost wilde Henk wel eens weten van Tim Orlowski of hij zich ook de klos voelde. 

Volgende maand gaat Henk “echt” in op het keepervak.

Wie is de klos ?
Wie heeft zelf de rol van doelwachter naar zich toegetrokken? Welk kind heeft bij zijn eerste kennismaking met een sport geroepen: “Ik ga wel op het doel!” Wie wil er nou keeper worden? Het keepersvak is weggelegd voor diegene in de groep die het slechtst mee kan komen en tegelijkertijd te aardig is om zonder opgaaf van reden uit het team geflikkerd te worden. Hij of zij zal onze keeper zijn. Keepers die anders beweren en ons willen doen geloven dat de rol hen op het lijf is geschreven, zijn leugenaars of ze kunnen niet rekenen. Want een team heeft maar een keeper en een heleboel veldspelers. De kans om de top te bereiken -of dat nu het eerste team van de dorpsclub is of het Nederlands Elftal – is voor een keeper vele malen kleiner. Behoor je tot de beste tien veldspelers, dan sta je in het eerste. Ben je de tiende keeper, dan sta je in het negende…Nee, niet in het tiende! Want de tweede keeper is de grootste looser – die zit bij het eerst op de bank, en kan alleen maar hopen dat zijn tijd nog komt. Er word vaak gezegd keepers dat zijn echt idioten duiken voor de bal of hun leven er van af hangt dus de vragen die ik aan Tim ga stellen hebben hier mee te maken.

 Vragen aan Tim:
Was jij vroeger ook de klos?
Ik was dusverre de klos dat ik als enige van de groep een traningsjasje aanhad en dus op doel werd gezet. En ik moet eerlijk bekennen dat ik het al meteen erg leuk vond het keepen en ik ben niet meer van het doel afgegaan.

Waarom ben je keeper geworden kon je niet voetballen of wilde je lekker naar de vliegtuigen kijken?
Ik ben in de eerste instantie keeper geworden omdat ik het erg leuk vond. Lekker glijden voor mijn goal en die ballen proberen tegen te houden. Buiten het voetbal om ging ik met mijn vrienden natuurlijk ook gewoon voetballen waarbij ik niet op doel stond. Maar als ik naar mijn voetbal ging, dan stond ik altijd op doel.

Wat is er  eigenlijk leuk aan keeper zijn?
Zoals ik er nu tegen aankijk vind ik het leuke aan keeper zijn om het de tegenstander zo lastig mogelijk te maken om bij je te scoren. Dit doe je natuurlijk in samenwerking met je al je teamgenoten, maar als keeper zijnde ben jij altijd degene die uiteindelijk de ballen tegen moet houden. Daarnaast wordt er tegenwoordig van een keeper verwacht dat hij ook meevoetbalt, dus dan voel je je ook toch nog een beetje een veldspeler.

Hoe verwerk je je fouten als je die al maakt?
Door niet bij de pakken neer te zitten en gewoon door te gaan. Een paar minuten nadat je een fout hebt gemaakt kan al weer de volgende bal komen en dan moet je er weer staan. Dat is helaas het risico van het maken van een fout als keeper, dat als dat gebeurt het meestal meteen ook een doelpunt is. Ik ben na de wedstrijd er nog wel een poosje ziek van, maar op een gegeven moment moet je weer verder en vergeet je het snel weer.

En hoe vier je feest als de ploeg een doelpunt maakt?
Meestal juich ik van binnen. Of als het een echt belangrijk doelpunt is wil ik nog wel eens de lucht inspringen en het met het publiek achter mijn doel vieren.

Ben je als keeper een eenling in het team?
Zelf voel ik dat ik bij het team hoor en voel me dus geen eenling. Als keeper ben je onderdeel van het elftal en dat is een net zo belangrijke positie als de verdediger, middenvelder of voorhoedespeler. Je presteert met de hele selectie en daar horen de keepers natuurlijk bij!

Ben je als keeper wel eens bang geweest voor een tegenstander?
Als keeper moet je nooit bang zijn voor een tegenstander. De tegenstander moet bang voor ons zijn. Daarom moet je je als keeper zijnde altijd goed beschermen als je uitkomt of een hoge bal probeert te pakken. Een keer  heb ik mijzelf niet goed beschermt en dat had meteen tot gevolg dat ik 8 hechtingen in mijn hoofd had. Dus daar heb ik van geleerd!

Durfde je vroeger ook voor de voeten te duiken van je tegenstander?
Ja hoor, daar had ik geen enkele moeite mee. Ik was en ben nog steeds niet bang om dat te doen. Dat moet je als keeper zijnde ook gewoon in je hebben, want als je dat niet doet ligt hij bij je in het doel en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ben je bijgelovig draag je ook je sokken buitenste binnen omdat dat geluk brengt, of heb je andere vreemde gewoonste als je gaat voetballen?
Eigenlijk niet zo heel veel. Het enige echte bijgeloof dat ik wel heb en ook continue doe is dat ik tijdens de wedstrijden altijd dezelfde boxershort aanheb. Maar voor de rest heb ik niet echt een bepaald bijgeloof.

Keepers zijn altijd een beetje gek word er altijd gezegd, ben je zelf ook een beetje gek, en hoe gek ben je dan wel niet?
Ze zeggen het inderdaad dat keepers gek zijn, maar dat valt met mij nog wel mee volgens mij. Wellicht dat andere mensen hier misschien beter een antwoord op kunnen geven 🙂

Vindt je dat je als keeper toch een beetje anders speciaal bent binnen het team?
Een keeper is in die zin een beetje special dat hij een wedstrijd voor je kan winnen of verliezen. Daarnaast is het zo dat mensen van buitenaf keepers niet altijd goed beoordelen op hun prestaties. Het grootste voorbeeld is altijd dat een keeper prachtige reddingen heeft tijdens een wedstrijd, twee penalty’s stopt, maar in de laatste minuut het beslissende doelpunt doorlaat door een fout. Veel mensen onthouden dat laatste dan altijd en dat is niet altijd even eerlijk. Maar helaas hebben we daar mee te maken en is het risico van het vak.

Heb je nog vragen of opmerkingen waar je op wil terugkomen, en heb je nog tips voor jongen keepers?
Ik wil alle jonge keepers heel veel succes wensen dit seizoen. Het belangrijkste is dat je er heel veel plezier in hebt, want dat zorgt ervoor dat je ook tot goede prestaties kunt komen. Zet hem op!