KeepersPost, een maandelijkse column gemaakt door Henk Postma.
Keepers achtergronden, weetjes en trainingen.
Vandaag de tweede uit de reeks.
De uitgangshouding,
We horen veel voetbalkenners praten over de keeper die “vast staat” of de keeper “staat op zijn verkeerde been” waardoor hij niet bij de bal kan of niet kan duiken naar de bal.
Zie het verslag van TOGR – RBB van 13 oktober, de keeper stond op het verkeerde been en de bal ging tergend langzaam naast, jammer voor ons, maar hoe kan je als keeper op het verkeerde been staan terwijl de meeste keepers toch gewoon twee benen hebben zoals gewone mensen.
Nu stond de keeper natuurlijk niet op zijn verkeerde been maar hij stond niet klaar om de bal te onderscheppen, dan rijst de vraag wat is dan klaar staan, eigenlijk is het antwoord heel simpel, op het moment dat de bal word geschoten moet de keeper in de uitgangshouding staan, klaar om in actie te komen.
Maar om het toch niet al te makkelijk te maken:
Wat is een uitgangshouding en is er een basis uitgangshouding?
Het antwoord is simpel, nee
Er zijn veel uitgangshoudingen, afhankelijk van de afstand van de keeper ten opzichte van de bal en de situatie in het veld.
Denk maar aan een 1 tegen 1 situatie, een diepe bal of een voorzet vanaf de flank, voor al deze acties heeft de keeper een andere uitgangspositie.
Bij een diepe bal is de uitgangspositie van de keeper;
- 1 been voor het andere, de beenspieren lichtjes aangespannen en op je voorvoeten waardoor je snel de voorwaartse beweging kan inzetten, denk maar aan de startpositie van honderd meter lopers
Als keeper moet jij je eigen uitgangshouding ontwikkelen; dit is de houding waarin jij het snelst kan reageren (in alle opzichten). Als keeperstrainer kan ik natuurlijk wel wat tips geven.
Je moet altijd naar alle kanten kunnen bewegen en je eigen lichaam moet niet in de weg zitten, snel kunnen reageren op elk schot of de terugspeelbal.
Techniek van de uitgaanshouding,
- De voeten op heupbreedte en wijzend naar voren
- Het lichaamgewicht rust op de voorvoeten
- De bovenarmen hangen recht naar beneden terwijl de ellebogen dan 90 graden gebogen en de polsen gestrek zijn
- De handen geopend en de handpalmen wijzen naar elkaar
- Het hoofd is geheven en de ogen zijn gericht op het spelveld.
Op het moment dat het schot komt moet je, afhankelijk van de afstand van de bal,
- een hupje naar voren maken
- je beenspieren lichtjes aanspanen door op je voor voeten te gaan staan
- je knieën lichtjes gebogen met de handen open en het gezicht naar de bal, waardoor je je naar alle kanten kan bewegen.
Bij een diepte bal moet de keeper altijd klaar staan om snel na voren te kunnen renen door in de atletiek houding te staan dus;
- een voet voor de ander ook weer op je voorvoeten zodat je direct na voren kan sprinten door je achterste voet als eerste naar voeren te zetten waarbij de eerste meters kort en krachtig moeten zijn zoals bij een 100 meter loper.
Bij een bal van de zijkant moet je dwars op de bal staan waarbij je in de bal moet komen door in te stappen en naar de bal te duiken.
Verder moet je nooit direct te laag bij de grond gaan zitten omdat je zo op een bal die over je heen gaat niet snel genoeg kan reageren, zorg dat je handen open staan zodat je snel de bal kan pakken.
Bij ballen die naast je komen moeten je armen al iets naar de zijkanten staan.
Dit is ook het geval bij de 1 op 1 situatie, je moet jezelf breder maken en al vrij dicht bij de grond zijn, Zo maak je jezelf breed en kan je de bal sneller onderscheppen als de speler je voorbij wil.
Het instappen van de keeper bij de schot vanuit het midden
De volgende KeepersPost gaat over bijgeloof van de keepers
Voor deze PeepersPost gaan we op bezoek bij Arjan van Heusden, keeper van Lisse en oud keeper van Rijnsburgse Boys.
Een woord van dank;
Michell Zandbergen en Mark Spekman.
Jeugdkeepers bij Rijnsburgse Boys.
Dank mannen, voor jullie eindeloze geduld tijdens de fotosessies.
Henk Postma