gerard

Katwijk – Rijnsburgse Boys 5-0 (1-0) – VERSLAG

Individuele fouten nekken geelzwart

“We maken vooraf afspraken over de dode spelmomenten. Rugnummer tegen rugnummer. We weten dat Katwijk dodelijk kan zijn in de dode spelmomenten, dan moet je met het mes in je bakkes verdedigen. Dat doen we fout en dat neem ik spelers kwalijk”, zo luidde het commentaar van Pieter Mulders na de met 5-0 van Katwijk verloren uitwedstrijd. “Als we op deze wijze doelpunten weggeven, dan valt alle tactiek in elkaar.” Met 5-0 van Katwijk verliezen is een blamage. Op de vijf Katwijkse doelpunten viel niets af te dingen, maar ook Rijnsburg kreeg voldoende mogelijkheden tot scoren, zeker in de eerste helft. In die zin was de Katwijkse overwinning geflatteerd en hadden de Uien meer verdiend, maar de einduitslag gaat wél als feit de voetbalgeschiedenis in. Als resultaat van eigen fouten.

Foto: Jan Jungerius


Een echte derby
Voorafgaand aan de wedstrijd werd er door beide supporterskampen al veel sfeer gemaakt. Een spandoek met als tekst “Een derby speel je niet, die win je” was aan beide zijden te zien. Voor technisch bestuurslid Gerrit Paauw was ook nog een bijzondere boodschap opgehangen: “Gerrit, let je op?” met als ondertitel “2016 Jongeneelen, 2017 Van Oijen, 2018 Susan?” De suggestie dat Robbert Susan in 2018 naar Rijnsburg komt, heeft Gerrit vast al in zijn boekje genoteerd.
Rijnsburg trad aan met een iets gewijzigd basisteam. Aanvoerder Goeman bleef met een hamstringblessure aan de kant, in zijn plaats droeg Carlos Opoku de aanvoerdersband. Cagri Kodalak verving Goeman en kreeg zijn eerste basisplaats voor de Uien.

Foto: Jan Jungerius


Direct gevaar
In de eerste minuut had de score zomaar geopend kunnen worden. Door weifelend ingrijpen in de Rijnsburgse verdediging kreeg Robbert Susan (die van 2018) rond de penaltystip opeens de bal voor zijn voeten. Vrij voor van Nieuwkoop leek hij te schrikken van de kans en schoot over het doel.
De volgende kansen waren voor de Rijnsburgers. Een slimme aanval van Jongeneelen en een combinatie met Tillema kon echter door keeper Kieboom onschadelijk worden gemaakt. Niet lang daarna kwamen Jongeneelen, Tillema en Parami opeens in een 3-tegen-1 situatie, die echter niet slim werd uitgespeeld. Daar had zeker meer uitgehaald kunnen worden.
In de 17e minuut kon Katwijk gevaarlijk worden via ex-Ui Damiano Schet. Zijn schot, nadat hij vrije doorloop kreeg van Hidde Prijs, ging echter net naast.
In de 21e minuut was het meest curieuze moment van de wedstrijd te zien, dat op internet na de wedstrijd bijna viraal ging. Masies Artien besloot terug te spelen op van Nieuwkoop en speelde de bal tussen de palen terug. Daar stond van Nieuwkoop niet, die had zich zoals gebruikelijk naast het doel opgesteld. In een uiterste poging wist Richard de bal nog van de doellijn te halen. Katwijk claimde echter dat de bal achter de lijn was geweest. De beelden achteraf spraken boekdelen.

Foto: Jan Jungerius


Tactiek
Het aanvalsspel van Rijnsburg was vooral gericht op de lange bal. Met diepe passes werd geprobeerd om Serbony te bereiken, de bal terug te laten vallen en van daaruit te counteren. Dat lukte vaak niet, omdat Serbony goed afgedekt werd. Maar op de momenten dat dat wél lukte, kon Rijnsburg gevaarlijk worden en druk zetten op de Katwijkse verdediging. Dat leidde zeker in de eerste helft tot een flink aantal corners.
Katwijk bediende zich van een andere tactiek. Vanuit de opbouw werd met steekballen steeds geprobeerd om de drie watervlugge aanvallers te lanceren. Het was voor de Rijnsburgse verdediging steeds alle hens aan dek als de drie snelle spitsen begonnen te lopen. In de 26e minuut ging dat voor het eerst mis. Met een snelle aanval en een niet geheel afdoende verdediging kwam de bal aan de rand van de zestien voor de voeten van Stefan Plat, die met een mooi geplaatst schot in de verre hoek voor de 1-0 zorgde. Waarbij opvallend was dat Plat op de plek waar hij de bal kreeg, geen Rijnsburger in zijn directe omgeving had om hem het schieten te verhinderen.
Rijnsburg liet zich niet van de wijs brengen door de achterstand. De druk werd zelfs opgevoerd, wat meerdere corners tot gevolg had. Pogingen van Jongeneelen, Tillema en Parami belandden echter naast de goal of konden worden gepareerd door Kieboom.

Foto: Jan Jungerius


En toen ging het snel..
Rijnsburg leek zich nog niet zoveel zorgen te hoeven maken. Rusten met een 1-0 achterstand op de Krom is geen schande en ook niet onoverkomelijk. Mulders zei na de wedstrijd: “In de rust hebben we besproken dat er nog niets aan de hand was. De eerste helft waren we gevaarlijk genoeg en er zouden volgens ons nog wel genoeg kansen komen”.
Katwijk was in het begin van de tweede helft echter dodelijk effectief op slap Rijnsburgs ingrijpen. In de 49e minuut mocht Katwijk een vrije trap nemen vanaf de rechterkant, zo’n 25 meter vanaf de goal. De bal ging diep naar de tweede paal, waar Esseboom helemaal vrij kon inkoppen. In de 53e minuut kon Robbert Susan een lage voorzet zomaar vrij voor van Nieuwkoop van dichtbij inschieten. En in de 58e minuut kon Stefan Plat zich de zestien in rommelen zonder echt gehinderd te worden en lobde de bal achter Richard van Nieuwkoop in de verre hoek. En zo stond het opeens 4-0…
Het lukte Rijnsburg moeilijk om zich daarvan te herstellen. Pieter Mulders probeerde het met een wissel van van Oijen voor Serbony en een dubbele wissel van Halman voor Parami en Ossevoort voor Kodalak. Tot uitgespeelde kansen leidde dat niet meer. In de 90e minuut bracht Mengerink de statistieken op een nog wat ondragelijker beeld. Uit een afgeslagen corner voor de Rijnsburgse goal werd de bal door Katwijk weer diep ingespeeld. Mengerink omzeilde de buitenspelval en legde de 5-0 achter Richard van Nieuwkoop in de touwen. Scheidsrechter de Brito Rogue vond het daarna welletjes en floot direct af.

Foto: Jan Jungerius


Anders voorgesteld
Carlos Opoku had zich zijn eerste optreden als aanvoerder van de Uien anders voorgesteld. Vlak voordat hij naar het ziekenhuis vertrok om zich te laten behandelen aan een vermoedelijk gebroken neus, zei hij: ”We hebben ondanks enkele blessures voldoende kwaliteit om hier een goede wedstrijd te kunnen spelen. De eerste helft kwamen we ook goed door, met een aantal prima kansen. Als er daar één van ingaat, wordt de wedstrijd misschien heel anders. Door onoplettendheid krijgen we echter opeens drie goals tegen in de tweede helft. Dat gaat fout op pure mandekking. Dit soort fouten worden in de Tweede Divisie genadeloos afgestraft. We zullen goed in de spiegel moeten kijken, niet alleen over vandaag, maar ook over de voorgaande wedstrijden. Wat is mijn taak, wat gaat er fout, wat moet ik anders doen? Daar zal elke speler naar moeten kijken. We maken te veel persoonlijke fouten. Dan is het de een, dan weer een ander, ik doe het zelf ook. Zo gaat het maar door. Als we daar geen verbetering in aanbrengen, dan wordt het nog een heel vervelend seizoen.”
Ook Pieter toonde zijn teleurstelling: “De eerste helft was zeker niet onaardig, maar de manier waarop we het in de tweede helft weggeven doet gewoon pijn. Vanaf nu zullen we het van week tot week moeten gaan bekijken. Er kloppen een aantal spelers nadrukkelijk aan de deur van de huidige basis.”
Katwijk – Rijnsburgse Boys 5-0 (1-0)
26: Plat : 1-0
49: Esseboom : 2-0
54: Susan : 3-0
58: Plat : 4-0
90+1: Mengerink : 5-0
Scheidsrechter: De heer S. de Brito Roque
Toeschouwers: 2.200
Geel Rijnsburgse Boys: Kodalak
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Opoku@, Artien, Prijs, Kodalak (75’ Ossevoort), Tillema, Jongeneelen, Parami (75’ Halman), Serbony (72’ van Oijen)
Opstelling Katwijk: Kieboom, Hamdi, Susan (81’ Berkhout), de Lange, Schet (73’ van den Ban), van Noord, Blokland, de Loor (64’ Sanchez Angulo), Plat, Mengerink, Esseboom