Marylène Hogewoning

Katwijk – Rijnsburgse Boys: 2-2 (1-2) – VERSLAG

Puntendeling op De Krom voert spanning verder op

In de voorbeschouwing schreef ik dat er voor de wedstrijd tussen Katwijk en Rijnsburgse Boys genoeg ingrediënten waren voor een spannende pot voetbal. En of dat zo was: een vroege voorsprong, prachtige goals, een rode kaart en 90 minuten lang op het puntje van je stoel zitten. Dit alles toch met een teleurstellende uitslag voor Rijnsburgse Boys. Dit gezien het feit dat de geel-zwarten een 0-2 voorsprong niet wisten te behouden en uiteindelijk met één puntje terug naar de Middelmors reden.

Comfortabel, of toch niet?
En die voorsprong kwam voor Rijnsburg al heel snel. Terwijl de oranje rook van de sfeeractie nog langzaam van het sportpark verdween, ging de keeper van Katwijk (Van Leeuwen) in de fout. Dankzij hoog druk zetten van Van der Moot speelde de doelman de bal in de voeten van Jeroen Spruijt, die met een boog de bal in de touwen joeg: 0-1. Een hele vroege voorsprong voor Rijnsburg dus, eentje die niemand aan had zien komen.
Daarna was het natuurlijk zaak om die voorsprong uit te bouwen. Dit lukte niet direct, Katwijk kreeg zelfs nog een enorme kans via Blokland die in de 15e minuut de bal vrij in kon koppen. Gelukkig wist Zonneveld de gelijkmaker te voorkomen. Maar in de 16e minuut bij de cornervlag wist Spruijt de bal af te troeven en een voorzet te geven op Dani van der Moot. Hij lobde de bal fenomenaal over Van Leeuwen heen. Een echte Dani van der Moot-goal: 0-2. Rijnsburg creëerde niet heel veel kansen, maar wel werden die grote kansen goed benut.

Het was net zoals in de thuiswedstrijd: twee kansen, twee goals.
Na de 0-2 kwam er een kantelpunt. Rijnsburg ging meer naar achteren voetballen en creëerde amper kansen, al bleef het wel fel in de duels en speelden met name Roderick Gielisse en vooral Nino Klaver een dijk van een wedstrijd. De Boys kwamen in een soort van overlevingsmodus terecht, wat niet wenselijk is als je nog dik 70 minuten moet voetballen. Hierdoor kreeg Katwijk wat meer kansen, maar vooral ook veel meer balbezit. En toen kwam op slag van rust de aansluitingstreffer. Freriks schoot de bal echt heel mooi binnen, buiten bereik van Zonneveld: 1-2. Deze goal kwam precies op een lekker moment voor Katwijk.

Countervoetbal
Na rust veranderde het spel van Rijnsburgse Boys niet. De Boys bleven inzakken in de hoop vanuit de counter nog een keer genadeloos toe te slaan. Katwijk was dus de bovenliggende partij, en kreeg ook wat meer kansen. Toch wist niemand te scoren: Rijnsburgse Boys was te onzorgvuldig bij de aanvallen die ze kregen en Katwijk stuitte op een prima verdedigend Rijnsburgse Boys.
Maar in de 61e minuut leek er een ommekeer te komen. Delano Asante vertrok op zijn brommer alleen op keeper Van Leeuwen af na een slimme steekpass van Jeroen Spruijt. Hij werd onderuitgehaald door Blokland die daardoor met een rode kaart van het veld gestuurd werd. En met een blik op de eindstand van FC Lisse – AFC (0-0) zouden de drie punten zelfs extra welkom zijn.

Puntje van je stoel
Toch bleef na die rode kaart Katwijk de aanvallende ploeg en Rijnsburgse Boys de counterploeg, die echter te onzorgvuldig met de uitvallen omging. Katwijk had enkele gevaarlijke aanvallen, maar deze werden niet benut omdat Rijnsburgse Boys simpelweg heel goed stond te verdedigen. Maar in de 77e minuut was het toch raak: Susan vond een gat in de geel-zwarte verdediging en kon uithalen op de rand van de zestien meter: 2-2. Beide ploegen beseften toen: er is nog tijd om een doelpunt te maken. Katwijk ging vol op de aanval en Rijnsburgse Boys probeerde het via de counter, maar ook nu werden deze niet goed uitgespeeld. Tot de 93ste minuut zat iedereen op het puntje van zijn stoel. Maar beide ploegen wisten niet meer te scoren en dus bleef het 2-2, een stand die over de hele wedstrijd gezien wel terecht was.
Je had het zelf in de hand na de 0-2, maar je hebt het uit handen gegeven. Aan de andere kant, het had nog erger gekund: de 3-2 had ook zomaar kunnen vallen. En nu? Door het gelijke spel van AFC is de situatie eigenlijk nog steeds hetzelfde. Dus opstaan en op naar volgende week, thuis tegen Koninklijke HFC. De spanning neemt alleen maar toe!

Scheidsrechter: W. H. Bronsvoort