Piet Hemminga

Katwijk – Rijnsburgse Boys: 2-1 (1-1) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys doet zichzelf (weer) tekort

Hoe anders was de gemeentelijke derby tussen Katwijk en Rijnsburgse Boys dan de eerste onderlinge wedstrijd dit seizoen. Alleen het resultaat en het scoreverloop waren analoog aan de wedstrijd van vijf maanden geleden. Na een Katwijkse voorsprong vervolgens bij rust een gelijke stand en oranje shirts die uiteindelijk feest vieren na een 2-1 winst. Was er in Rijnsburg indertijd sprake van een armoedig potje voetbal met een verdiende zege voor Katwijk, dit keer kreeg het publiek een boeiende wedstrijd voorgeschoteld waar de zege voor de regerend kampioen allesbehalve verdiend te noemen was. Eén man maakte uiteindelijk verschil: het fenomeen Marciano Mengerink. Het valt Katwijk uiteraard nauwelijks kwalijk te nemen dat het wint. Het enige verwijt richting de geelzwarten is wellicht dat het te veel mogelijkheden onbenut liet. Met een opgeheven hoofd mochten de Uien De Krom verlaten – maar dat gebeurde wel met een bittere smaak in de mond. Een grote kans op winst heeft zich de afgelopen tien jaar niet voorgedaan.

Gewijzigde opstellingen
Beide elftallen begonnen met een enigszins gewijzigde opstelling ten opzichte van de vorige wedstrijd. De grootste aderlating was voor Katwijk waar Robert Susan geschorst was. Bij de Rijnsburgers was Thomas Bakker ziek en werd vervangen door Masies Artien. Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte. Eén van de slachtoffers in Utrecht was op diverse manieren actief in het amateurvoetbal. Een straffe wind zorgde er vervolgens voor dat de Rijnsburgers vanaf het begin de aanval konden zoeken. Bijna leidde dat tot een snelle voorsprong ook nog. Goed doorzetten van Jeroen Meefout bracht Joël Tillema in stelling. Zijn lob stuitte echter niet alleen over de uitgelopen Mark de Vries. Maar dankzij de harde ondergrond van het kunstgras jammer genoeg ook over de lat. Bijna in de nastoot van deze aanval viel de eerste kans voor Katwijk te noteren. Joey Jongman biedt Marciano Mengerink een eerste kans maar Richard van Nieuwkoop pakt zijn schuiver bekwam.

Vijf minuten trefzekerheid
Een corner van Jeffrey Jongenelen valt vervolgens in één keer op de wreef van Mark de Vries terwijl Masies Artien bij de volgende corner te weinig kopkracht heeft om de doelman te verschalken. Maar in combinatie met de wind zorgen Rijnsburgse hoekschoppen voor de nodige paniek in de Katwijkse defensie. Joey Jongman doet binnen het kwartier waarvoor hij de overstap naar de Bollenstreek maakte: het versturen van vlijmscherpe passes. Dwars door de verdediging gaat het deze keer, exact op maat voor Jan-Willem Tesselaar. De vlag voor buitenspel blijft naar beneden en de man die in Rijnsburg de 1-0 maakte schiet ook nu weer raak. De gelijkmaker van Rijnsburg laat niet lang op zich wachten. En is van een kwaliteit die je normaliter alleen in een FIFA-game ziet. Masies Artien bedient met een lange bal over de gehele breedte van het veld Furhgill Zeldenrust die de bal vanaf links strak voorzet. De directe assist is van Jeffrey Jongeneelen, de treffer is uiteindelijk van Joël Tillema: 1-1

Geen strafschop
Katwijk lijkt even van slag en Furhgill Zeldenrust lijkt de 1-2 op zijn schoen te hebben. Dat geldt ook voor Jeroen Meefout die net niet adequaat genoeg reageert op een losgelaten bal na een inzet van Bram Ros van grote afstand. Nogmaals Zeldenrust completeert een trio aan opeenvolgende mogelijkheden maar zijn kopbal is én niet hard én niet strak genoeg zodat de bal over de kruising achter het doel beland. Nadat Rick van der Meer en Guus Jan van Weerdenburg hun duit in het zakje gedaan hebben is het Jeffrey Jongeneel die een mooie kromme van zijn voet over het doel ziet zeilen. Het slotakkoord in de eerste helft is overigens voor Katwijk. Joey Jongman wordt bij het binnengaan van het strafschopgebied onreglementair gehinderd. Geel voor Roderick Gielisse, strafschop voor Katwijk. Maar ondertussen staat de assistent-scheidsrechter al enige tijd met een vlag stoïcijns omhoog. Zo zie je ze in dit VAR-tijdperk niet vaak meer. Een standbeeld is wellicht te veel maar een eervolle vermelding is op z’n plaats. Overleg tussen beide heren in het blauw leidt er in ieder geval toe dat er een overtreding is geconstateerd en Rijnsburg op slag van rust met de schrik vrij komt.

Weer gelijkspel
Na rust heeft Katwijk windvoordeel maar weet daar nauwelijks van te profiteren. Het is dat de doelpuntenmaker uit de eerste helft zijn collega Mengerink niet op de strafschopstip ziet staan.  Nu is Richard van Nieuwkoop het eindstation van een iets te egoïstisch ingezette aanval. Na een uur spelen zetten de Rijnsburgers een aanval laag over de grond op. Jeroen Spruijt is de man die er als een haas door het midden van door gaat, de bal die hij afgeeft wordt door Joël Tillema echter helaas in het zijnet geschoten. Vijf minuten daarna geeft Katwijk verdedigend een cadeautje weg, de foutieve terugspeelbal wordt door Jeroen Meefout overgeschoten. Mike van den Ban laat vervolgens een grote kans liggen door de bal rechts langs de verkeerde kant van de paal te schieten. Terwijl heel Katwijk in een volgende aanval een handsbal heeft gezien en een penalty wil hebben, is het Joël Tillema die uit de counter de Rijnsburgers op voorsprong lijkt te schieten. Maar subliem verdedigen voorkomt de treffer, een corner is wat er over blijft. Met zegt dat het een voordeel is wanneer een scheidsrechter zelf op enig niveau gevoetbald heeft. Verdere gegevens ontbreken, feit is dat arbitrage en voetballers het vanmiddag veelvuldig niet eens zijn waar de grens van het toelaatbare ligt. Bram Ros is niet de enige die zijn ongenoegen laat blijken wanneer hij in een ogenschijnlijk fair duel de bal verovert. Gelukkig zijn het geen beslissingen van beslissend zijn. En lijkt ook deze wedstrijd op een gelijkspel uit te draaien.

Mijn naam is Mengerink, Marciano Mengerink
Met nog zo’n tien minuten te spelen is het zo’n beetje gedaan met de Rijnsburgse koek. Een mooie aanval via de beide Jeroenen (Spruijt en Meefout) eindigt bij een inzet van Furhgill Zeldenrust die een makkelijke prooi voor Mark de Vries vormt. Vervolgens is het invaller Norair Mamedov die graag een visitekaartje wil afgegeven – hij vertrekt bij Katwijk – maar zijn vrije trap met wind mee baart Richard van Nieuwkoop geen zorgen. Die heeft vervolgens wel last van een tik die Mike van den Ban uitdeelt aan de doelman. Het zal als een mislukte poging de bal te raken de geschiedenisboeken ingaan. Aan de andere kant van veld komt Jeroen Spruijt nog een teenlengte tekort om een voorzet achter Mark de Vries te werken. En dan is het tijd voor het moment van Marciano Mengerink. Het is niet voor het eerst in de geschiedenis dat hij Rijnsburgse Boys zo vlak voor tijd pijn doet. Maar als je zo doeltreffend het verschil tussen twee teams kan maken ben je een Fenomeen. Hij omspeelt Carlos Opoku – de meest ervaren verdediger bij de Rijsburgers – langs de zijlijn, speelt zich vervolgens vrij en haalt vanaf enige afstand doeltreffend uit. Einde wedstrijd, punten binnen. Katwijk doet weer mee om de titel en Rijnsburgse Boys moet zijn wonden likken. En vooral zo door blijven voetballen – de volgende uitdaging heet HFC.
Katwijk – Rijnsburgse Boys: 2-1 (1-1)
15: Jan-Willem Tesselaar: 1-0
19: Joël Tillema: 1-1
85: Marciano Mengerink: 2-1