Marylène Hogewoning

Katwijk – Rijnsburgse Boys: 1-3 (0-1) – VERSLAG

Na 12 jaar weer een overwinning op de Krom

Vrijdagmiddag stond ik op de crosstrainer met naast mij fysiotherapeut Henk Jan den Haan in PMC Rijnsburg. Als twee grote fans van Rijnsburgse Boys ging het uiteraard over de derby tegen Katwijk. Hij vroeg of ik vertrouwen had in de Boys, waarop ik antwoordde dat ik een overwinning wel zag zitten. Na een kort moment van stilte wist hij het: “Het wordt 1-3”, zei hij resoluut.

Na de wedstrijd zagen we elkaar weer. Met een lach van oor tot oor zei ik tegen hem: “Je had gelijk.” Henk Jan antwoordde: “Ik zei het toch” en betrad daarna de Rijnsburgse kleedkamer waar iedereen springend op de banken meezong met de Snollebollekes.
Misschien had hij deze voorspelling afgekeken van seizoen 2008-2009 waarin Rijnsburgse Boys voor het laatst twee keer in een seizoen won van Katwijk. Dit met dezelfde cijfers als dit seizoen: thuis winst met 2-0 en uit met 1-3. Rijnsburg werd dat seizoen kampioen, maar om dat dit seizoen te herhalen… Dan is er nog een lange weg te gaan!

Countertactiek
Alle gekheid op een stokje, terug naar de wedstrijd van zaterdagmiddag. Alle ingrediënten voor een derby waren aanwezig: mooi weer, veel toeschouwers, vuurwerk en twee teams die 200 procent gaven. In de eerste helft gingen beide ploegen bijna gelijk op. Rijnsburg startte met hetzelfde team als tegen TEC afgelopen dinsdag (3-0 winst), wel was er een wisseling van de tactiek. Trainer Henk Wisman koos voor een wat terughoudender speelwijze, waarin Rijnsburg vooral in de ruimtes die ze van Katwijk kregen effectief moesten zijn. Met dat in het achterhoofd loerden de spelers vooral op een goal.
Door deze tactiek was Katwijk wat kansrijker in de eerste helft. In de 17e minuut was de eerste echt gevaarlijke kans voor Katwijk. Na een aantal dreigende momenten over de linkerkant, was het Freriks die echt een schot kon lossen. Zonneveld was scherp en wist een voorsprong voor de oranjehemden te voorkomen. Ongeveer tien minuten later was Katwijk weer erg gevaarlijk met twee opeenvolgende kansen. Ook hier speelde keeper Wesley Zonneveld weer een belangrijke rol. Nadat de eerste dreigende situatie werd opgelost door de Rijnsburgse verdediging, was in tweede instantie Zonneveld weer daar met een goede redding.

Een pareltje
Ondanks het gevaar van Katwijk deed Rijnsburg niet onder qua voetbal. De Uien creëerden een aantal kansen, maar deze waren niet zo groot als die van Katwijk. Rijnsburg was één keer echt gevaarlijk in het doelgebied van Katwijk. Een voorzet van Zeldenrust in de 18e minuut werd aan de verkeerde kant van de doelpaal gekopt door Dani van der Moot. Verder had Rijnsburgse Boys niet veel kansen in de eerste helft, totdat Zeldenrust op slag van rust een parel van een goal scoorde. Na een een-tweetje met Van der Moot verdween het schot in de verre hoek: 0-1. Met opgeheven hoofd gingen de Boys naar de kleedkamer.

Bovenliggende partij
In de tweede helft begonnen beide ploegen wederom sterk: Katwijk met als doel om het tij te keren en Rijnsburg met als doel de voorsprong vast te houden. Langzamerhand werd Katwijk toch de bovenliggende partij met meerdere goede kansen. De goal bleef echter uit want de Rijnsburgse verdediging reageerde sterk op het aanvallende Katwijk. Totdat in de 68e minuut Bram Ros na een scherpe voorzet de bal ongelukkig in eigen goal tikte: 1-1. Katwijk ging er daarna weer in geloven, waardoor het eigenlijk wachten was op de 2-1. De weg naar het eindsignaal was bovendien nog lang en Katwijk bleef gevaarlijke kansen creëren.

Rollen omgedraaid
Maar in de 77e minuut was Rijnsburg aan zet met een counter. Bert Koomen kwam op stoom en schoot feilloos de 1-2 voor Rijnsburg in de touwen, op aangeven van Zeldenrust. Hij vierde de voorsprong natuurlijk met de HKR. Toen waren de rollen ineens omgedraaid: Rijnsburg werd gevaarlijk in de aanval waar Katwijk via de counter nog enigszins iets terug proberen te doen. Rijnsburg hield ondanks alles stand en invaller Asante zorgde voor de genadeklap. In de 88e minuut schoot hij de 1-3 binnen. Na 90+4 minuten floot scheidsrechter Bronsvoort voor het eindsignaal. Koploper Katwijk is verslagen door Rijnsburgse Boys met 1-3 op De Krom.

Rijnsburgse Boys kwam met een duidelijk plan voor deze derby en heeft dit bijna perfect uitgevoerd. Het was effectief in de counter zoals Wisman had bedacht en hield zich goed staande tegen het gevaarlijke Katwijk. Sinds 2010 was er geen overwinning geboekt bij Katwijk, nu was er eindelijk weer winst bij de koploper met 1-3, waarbij alle vier de goals door Rijnsburg zijn geproduceerd…

Scoreverloop:
42’ 0-1 Furhgill Zeldenrust
68’ 1-1 Bram Ros (e.d.)
77’ 1-2 Bert Koomen
88’ 1-3 Delano Asante

Opstelling Katwijk: André Krul, Joey Ravensbergen, Robbert Susan (81. Quintón Christina), Paul Kok, Rick van der Meer, Ahmed El Azzouti, Tim Freriks (46. Marciano Mengerink), Killian van Mil (81. Zion Valies), Dario van Breukelen, Danny van Haaren (61. Hugo Botermans), Raoul Esseboom.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Bert Koomen, Dennis van der Plas, Bram Ros, Bram de Bruin; Marc Magan, Roderick Gielisse (69. Rob Zandbergen), Jeroen Spruijt (89. Max Hudepohl); Jeffrey Jongeneelen (89. Masies Artien), Dani van der Moot (75. Delano Asante), Furhgill Zeldenrust.