Bram van Egmond

Katwijk – Rijnsburgse Boys 1-0 (1-0)

Koemans bespaart Katwijk onnodige remise

Derby’s staan erom bekend vaak spannend te zijn, maar vrijwel nooit leveren ze mooi voetbal op. De kraker tussen Katwijk en Rijnsburgse Boys was er eentje die aan de eisen van een echte derby voldeed. Alhoewel, alleen het laatste kwartier was spannend. De ploeg van Niek Oosterlee probeerde in de slotfase een 1-0 achterstand om te buigen tot een gelijkspel, maar het werken werd niet beloond: 1-0.
Voor oefenmeester Oosterlee was het voorafgaand aan het duel puzzelen. Jeroen Hessing en Danny van der Vijver geschorst. Raily Ignacio en Jeffrey Vlug geblesseerd. Naast het feit dat het al niet lekker draait bij Rijnsburg, moest de coach keuzes maken voor zijn basisopstelling. Wel of geen Bart Freke? 4-4-3 spelen of toch anders? Oosterlee koos voor de laatste optie. Met ‘liefst’ vijf verdedigers begonnen de Uien defensief aan het duel tegen buurman Katwijk.

IMG_6932

Foto Hans Heemskerk


Defensief
Het moet gezegd: hoewel de verdediging van Rijnsburgse Boys dit seizoen vrij scheutig is geweest, stond het tegen Katwijk redelijk. Aan de defensieve opstelling zat echter een grote ‘maar’. In het eerste bedrijf werden bar weinig kansen gecreëerd. Om precies te zijn: het was er welgeteld één. Marvin Wijks kon in de achtste minuut op links opstomen, sneed naar binnen, maar schoot uiteindelijk over de goal van Katwijk-sluitpost Atam Koroglu heen. Na een wat aftastende openingsfase, was het de gastheer die de toon zette.
Na een half uur spelen was het Marciano Mengerink die de Krom voor het eerst liet juichen. Door goed doorzetten van aanvoerder Robbert Susan, kon Mengerink het leer zachtjes via de binnenkant van de paal achter keeper Richard van Nieuwkoop krijgen. De kop was eraf. Op slag van rust konden de mannen van Dick Schreuder misschien wel de genadeklap aan de Uien uitdelen. In een counter kon Katwijk met liefst vier man uitbreken. De oranjehemden waren op de Rijnsburgse helft in een meerderheidspositie, maar een geelzwarte voet voorkwam de 2-0.
IMG_7126

Foto Hans Heemskerk


Kans op kans
Ook na de thee was het eigenlijk hetzelfde liedje: Katwijk ging vrolijk door met het creëren van kansen. Binnen vijf minuten konden er alweer twee genoteerd worden. En zo bleef het nog wel even doorgaan. Als het niet het ontbreken van scherpte was bij Katwijk, dan was het wel de laatste hand van Van Nieuwkoop die de 2-0 voorkwam. Kans op kans werd gecreëerd, maar het uitbreiden van de score wilde aan de kant van de thuisploeg maar niet lukken. Het gevolg: Rijnsburg bleef hoop houden op die gelijkmaker. Het laatste kwartier lukte het de geelzwarten om wat meer grip op het duel te krijgen en werd er wat gevaar gesticht.
In de slotfase was het dan ook billenknijpen geblazen. Via Wijks en Joël Tillema waren de Rijnsburgers wat dichterbij de 1-1. Onnodig lieten de Katwijkers het spannend worden. Tig kansen om het duel in het slot te gooien werden om zeep geholpen en in de dying seconds leek Katwijk het ergste scenario te overkomen: de gelijkmaker. Samen met aanvoerder Joost Leonard ging Jeffrey Koemans op één verdediger van Katwijk af. Leonard speelde breed en Koemans had de bal voor het intikken, maar vond Koroglu redde. Bijna iedereen telde hem al, maar hij zat niet.
IMG_7443

Foto Hans Heemskerk


Frustraties
Terwijl iedereen nog in de trans van die ene kans zat, beging Martin van Eeuwijk een hele stomme overtreding. Uit frustratie haalde haalde de aanvaller met een snoeiharde tackle Stefan Plat onderuit. Met een directe rode kaart kon hij vertrekken naar de kleedkamer.
Oosterlee baalde na afloop van de gemiste kans van Koemans: ,,Het is niet te geloven. Die bal had moeten zitten. Het vervelende is dat Jeff ze op de training uit alle hoeken en standen binnenschiet. Fred Arroyo noemde dat vroeger een trainingsvedette. Jeff doet het natuurlijk niet expres, maar het is wel zonde.
De oefenmeester over de overtreding van Van Eeuwijk: ,,We zitten al niet ruim in de mensen en zijn nu waarschijnlijk ook Martin wel voor een wedstrijdje of vijf, zes kwijt. Dat is balen.”
Door de nederlaag staan de Uien op een tiende plaats. GVVV, de nummer zeven heeft met 31 punten vijf punten meer dan Rijnsburgse Boys.
Katwijk – Rijnsburgse Boys 1-0 (1-0)
32’ Marciano Mengerink: 1-0
Scheidsrechter: de heer R.H. Karremans
Toeschouwers: 2749
Gele kaart Katwijk: Robbert Susan
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Resham Sardar, Ismail Çelen
Rode kaart Rijnsburgse Boys: Martin van Eeuwijk
Opstelling Katwijk: Atam Koroglu, Omar Hamdi (70. Mitchel Bolck), Michiel van Dam, Robbert Susan, Steven Sanchez Angulo, Paul de Lange, Jeffrey Jongeneelen, Bennie van Noord, Kevin Sterling (61. Donny van Oijen), Stefan Stam, Marciano Mengerink (74. Stefan Plat)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Roderick Gielisse (22. Resham Sardar), Nick Kuipers, Renee Troost, Martin van Eeuwijk, Marvin Wijks, Ismail Çelen, Niek Ossevoort, Joost Leonard, Leon Tol (61. Jeffrey Koemans), Joel Tillema