Kampioen Rijnsburg na rust weer ouderwets op dreef

De wedstrijd tegen Ter Leede kwam eigenlijk pas goed om gang na de thee. In de eerste helft had Rijnsburgse Boys een duidelijk veldoverwicht en het meerdere van het balbezit, maar werden er nauwelijks kansen gecreëerd. Er werd achterin daarentegen niets weggegeven totdat een aantal minuten voor rust aan de gasten een strafschop werd toegekend en ook benut. Daardoor ging Rijnsburg met een 0-1 achterstand de kleedkamer in. Na rust had Rijnsburgse Boys de kampioensvorm vanaf de aftrap direct weer te pakken en werd de ploeg uit Sassenheim overklast. Joost Kuhlmann zorgde met twee treffers, een wereldgoal en een frommelgoal, voor de overwinning. Gezien het aantal kansen voor Rijnsburg in de tweede helft, kwamen de gasten met een 2-1 verlies nog genadig weg.

Doelman Tom Orlowski ontvangt bloemen van de voorzitter,
het is zijn 100ste competitewedstrijd voor Rijnsburgse Boys (Hans Heemskerk)

Voor de aftrap waren er niet alleen bloemen voor Rijnsburg van de spelers en het bestuur van Ter Leede, maar ook voor doelman Tim Orlowski die alweer zijn 100e duel voor Rijnsburgse Boys speelde. Ondanks het goede weer, was de Middelmors ditmaal dun bevolkt. Ted Verdonkschot beschikt over een bijna geheel fitte selectie en aan de aftrap verscheen dan ook een basiselftal waarin alleen Bart Freke ontbrak, al zou hij later wel invallen.

Het eerste kwartier van de wedstrijd werd het initiatief genomen door de geel-zwarten. Het elftal stond goed, vooral achterin, maar echte kansen kwamen er niet. Voorzetten vanaf de zijkanten konden vrij eenvoudig onschadelijk worden gemaakt door doelman Waasdorp en bij een schot van Djuric Ascencion en een kopbal van Richal Leitoe hoefde hij nog niet in actie te komen, omdat deze niet tussen de palen belandden.

Hierna liet ook Ter Leede eindelijk aanvallend van zich spreken met een schot van Sergio Ommel vanaf een meter of twintig (over) en een voorzet vanaf links door Abdulai Alhassan die verder niets opleverde. Rijnsburgse Boys blijft het proberen, maar nog altijd zijn er geen echte kansen te noteren. Scheidsrechter Pijpers weigert resoluut om deze wedstrijd kaarten te trekken, ook niet nadat Richal Leitoe door de Sassenheimse verdediging lijkt door te breken en abrupt wordt gestopt door de defensie van Ter Leede. Een kopbal van Bennie van Noord gaat ruim over en een voorzet van middenvelder Houssin Bezzai levert geen problemen op voor Tim Orlowski. Tot aan de 38e minuut gebeurt er niets noemenswaardig meer en de meest in het oog springende gebeurtenis is Ter Leede-speler Alhassan die zijn (geel-zwarte!) schoen onderweg op het veld verliest.

Joost Kuhlmann, verantwoordelijk voor beide doelpunten (foto Hans Heemskerk)

Vlak daarna verzuimt scheidsrechter Pijpers om een overtreding op Raymond Kolder af te fluiten waarna Ter Leede-aanvaller Alhassan vanuit een duidelijke buitenspelpositie de bal krijgt aangespeeld. Peter Freke probeert de aanvaller nog wel te stoppen, maar doet dit onreglementair duidelijk binnen de zestien. De scheidsrechter geeft echter aan dat er sprake is van een vrije trap. De assistent-scheidsrechter aan de tribunezijde, die kennelijk niet in staat was om de buitenspelsituatie te beoordelen, bleek wel in staat om de scheids aan te geven dat er een strafschop moest worden toegekend. Voor topscorer in de hoofdklasse A Sergio Ommel een koud kunstje om zijn totaal naar 20 op te schroeven: 0-1.
Vlak voor rust krijgt Raymond Kolder, die wederom één van de uitblinkers was, nog een goede schotkans, maar de bal raakt alleen de menigte spelers voor hem. Ommel krijgt vlak voor Tim Orlowski een mislukt schot van teamgenoot Alhassan min of meer per ongeluk op zijn hak, maar ziet de bal over het doel verdwijnen.

In de rust werden de heren van de C1 gehuldigd. Zij werden deze dag kampioen en kregen
de kampioenschaal uit handen van de geblesseerde Martijn Gootjes (foto Hans Heemskerk)

Na de nodige peptalk in de rust, start Rijnsburgse Boys de tweede helft overdonderend. Zes minuten na rust is het wederom Kolder die een in stelling kan worden gebracht. Zijn schot gaat via doelman Waasdorp en de paal naast. Uit de corner van deze aanval volgt een schitterende kopstoot van Menno van Roosmalen die op de deklat uiteen spat. Ineens leeft het gevoel buiten en op het veld dat deze pot gewoon gewonnen kan worden.. Een minuut later wordt dit gevoel bevestigd door een zeer fraaie gelijkmaker van Joost Kuhlmann. Na zijn gebruikelijke solo is Joost zowat op de achterlijn beland en ziet de soms onzekere keeper van Ter Leede voorzichtig uitkomen. Daar waar iedereen een voorzet verwacht, schiet Joost met rechts de bal hard in de korte hoek hoog het doel in: 1-1.

Rijnsburg gaat gretig door met aanvallen en Ter Leede komt er niet meer aan de pas. Vooral de snelle Richal Leitoe krijgt kans op kans. De verdediging van Ter Leede heeft totaal geen vat op hem en een aantal keer komt hij alleen op het doel van Ter Leede af, maar hij is ongelukkig in de afronding. Nadat Dick Zwarthoed Peter Freke is komen aflossen gaat de ploeg vrolijk door met aanvallen. Zwarthoed lijkt zowaar als een spits te fungeren en zorgt voor de nodige dreiging in de uitgebluste Sassenheimse defensie. Na een goede één-twee met Djuric Ascencion schiet Dick Zwarthoed ook nog eens op de lat.

Lachende gezichten bij de spelers van Rijnsburgse Boys.
Een prachtig record ligt binnen handbereik (foto Hans Heemskerk)

Toch kan de voorsprong voor de kampioen niet uitblijven. Na een hard schot van Leitoe, die nog kan worden gepareerd door Waasdorp, belandt de bal in een woud van spelers en beroert de nodige benen en de paal, waarna Joost Kuhlmann het laatste tikje kan geven. Aangezien lelijke doelpunten net zo zwaar tellen als fraaie staat het nu dus 2-1. Inmiddels is ook Bart Freke ingevallen die Bennie van Noord is komen vervangen. Van Noord is weer op de weg terug na zijn blessure en lijkt voor de nacompetitie weer volledig inzetbaar. Rijnsburgse Boys gaat op zoek naar de 3-1 en weer is het Richal Leitoe die hiervoor de beste kansen krijgt, het blijkt niet zijn middag te zijn. Ook volgt er nog een volley van Kolder uit een corner, maar de bal gaat net over.

In het laatste kwartier neemt de thuisploeg wat gas terug, maar blijkt Ter Leede leeg gespeeld en niet bij machte nog iets te forceren. Jubilaris Orlowski wordt pas in de blessuretijd van de wedstrijd op de proef gesteld. Pas dan lijkt Ter Leede zich te realiseren dat bij één doelpunt er gewoon 2-2 op teletekst zal verschijnen. Uit een vrije trap en een corner krijgt de ploeg van trainer Erik Assink zowaar nog wat mogelijkheden, maar doelman Tim Orlowski blijft attent en weet toch nog drie reddingen op zijn naam te zetten.

Volop tevredenheid na afloop, ook bij scheidend trainer Verdonkschot, die vol lof was over de uitgevoerde taken en solide organisatie van zijn selectie. De kracht van Rijnsburg dit seizoen is juist die strakke organisatie waarin weinig tot niets wordt weggegeven en als het dan ook voorin gaat lopen, dan zou elke tegenstander verslagen moeten kunnen worden. Daarom wachten ons nog een aantal mooie wedstrijden tegen aansprekende tegenstanders in de nacompetitie.

Rijnsburgse Boys – Ter Leede: 2-1 (0-1)
39) Sergio Ommel (strafschop)  0-1
53) Joost Kuhlmann     1-1
71) Joost Kuhlmann    2-1