gerard

Jong Sparta Rotterdam – Rijnsburgse Boys 6-0 (1-0) – VERSLAG

“Het is aan ons om hier maandag een wending aan te geven!”

Eigenlijk stond de Rijnsburgse doelman Richard van Nieuwkoop een prima wedstrijd te keepen. In de eerste helft was hij belangrijk voor zijn ploeg met een viertal knappe reddingen. De schade was in de rust, met slechts een 1-0 achterstand, dan ook beperkt. Maar in het tweede bedrijf lieten zijn teamgenoten hem volledig zakken. “Hun zijkanten konden volledig doorkomen en werden niet opgepakt. We stonden rondom de zestien op 5 meter afstand te dekken. Daardoor was het voor hen vrij schieten. Ik zag het gewoon voor mijn neus gebeuren. Bovendien maakte onze voorhoede de kansen niet af. Bij hen viel alles goed.” Uiteindelijk kreeg hij zes goals om zijn oren. Op de vraag of Richard zichzelf iets verweet was hij duidelijk: “Helemaal niets!” En daar was niets aan gelogen, want in alle zes de gevallen was hij volkomen kansloos.

Foto: Hans Heemskerk


Geen grip
De openingskans was voor Rijnsburgse Boys. Direct vanaf de aftrap kon Giovialli Serbony op links het strafschopgebied binnenlopen. De kans was echter nog niet aan hem besteed, zijn afwerking was onvoldoende om keeper Fabrie te verschalken. Ook Tillema kreeg in de eerste tien minuten twee mogelijkheden. De eerste keer wachtte hij te lang, de tweede keer schoot hij tegen de keeper. Pas in de 12e minuut kreeg Sparta zijn eerste kans. Jelle Klap kon vrij uithalen, maar Richard van Nieuwkoop wist de bal weg te tikken. Uit de opvolgende corner kon een afvallende bal door een Sparta-speler vol op de slof genomen worden, maar ook dat schot wist Richard onschadelijk te maken. Wat volgde was een periode, waarin Rijnsburg geen grip meer had op de Spartanen. Het middenveld en de achterhoede leken te twijfelen tussen zone- danwel mandekking, wat veel vrije ruimte opleverde voor de tussen de stilstaande Rijnsburgers doorbrekende Spartaspelers. In de 15e minuut kon Ragnar Ache na een makkelijk lopende aanval vrij uithalen en prikte de 1-0 achter van Nieuwkoop.

Foto: Hans Heemskerk


Zelf ook kansen
Het duurde nog een kwartier na de 1-0, dat de geelzwarten weer grip op de wedstrijd kregen. Het spelbeeld verplaatste zich van de Rijnsburgse kant naar die van Sparta. Dat leverde ook kansen op. Tillema, Serbony en Jongeneelen kregen alle drie mogelijkheden, maar de scherpte om de bal op de juiste plek tussen de twee palen en de lat te krijgen ontbrak. Wél waren er momenten bij een vrije trap van Goeman en een aanval van Aalders, waarbij scheidsrechter van der Eijk voor een handsbal naar de penaltystip had kunnen wijzen. Of Rijnsburg daarmee te kort kreeg, óf dat het zichzelf te kort deed door teveel kansen te missen, daarover werd in de rust druk gediscussieerd.

Foto: Hans Heemskerk


 Herhalend scenario
In de tweede helft gebeurde hetzelfde als eerder in dit seizoen tegen Katwijk, Hardenberg en IJsselmeervogels. Binnen 20 minuten kregen de Rijnsburgers vier goals om de oren. En in alle gevallen betrof het slap verdedigen en een makkelijk scorende tegenstander. De goals vielen buiten het bereik van Richard van Nieuwkoop, maar het middenveld en de verdedigers van Rijnsburg gingen zeker niet vrijuit. Het leek wel of er een gelatenheid over het elftal kwam en de moed in de schoenen zonk. “Daar gaan we weer”, klonk het veelvuldig zuchtend op de tribune. Na de 4-0 probeerde trainer Pieter Mulders nog wat te forceren. Hij haalde Tillema en Jongeneelen naar de kant. Het was de bedoeling om ook van den Oever te wisselen, maar op datzelfde moment viel Gielisse uit met een vervelende kuitblessure. Voor hen in de plaats kwamen van Ooijen, Hudepohl en Artien in het veld. En ook al leek dat even effectief te zijn, uiteindelijk wist Jong Sparta nog twee keer te scoren. En daarmee liepen de Rijnsburgers tegen hun grootste nederlaag van dit seizoen op. Bij Katwijk was het 5-0, tegen Hardenberg en IJsselmeervogels werd met 6-1 verloren en nu was het doelsaldo zelfs min 6. Dat levert de Uien uiteindelijk een totaal doelsaldo van min 15 op, met 54 goals tegen. Vorig seizoen waren 60 tegengoals in de competitie al een absoluut clubdieptepunt in de afgelopen 12 seizoenen, dit jaar lijkt het nog erger te gaan worden. En dat is Rijnsburg onwaardig.
Naïef
Na de wedstrijd zag het gezicht van trainer Pieter Mulders er vermoeid en terneergeslagen uit. “Ik zat me te verbijten op de bank”, waren zijn eerste woorden. “Het eerste kwartier hadden we geen grip en liepen we achter de tegenstander aan, maar daarna kregen we een paar 100% kansen. In het eerste kwartier van de tweede helft hebben we de regie in handen, maar we staan bij de 2-0 en de 3-0 gewoon naïef te verdedigen. We hebben hier de hele week op getraind. We wilden de ruimtes klein houden, omdat we wisten dat zo’n jonge ploeg technisch en conditioneel goed is. Dit was eigenlijk jong tegen oud. Dan moeten wij met onze ervaring de wedstrijd kunnen lezen en weten wat er gebeurd. Maar je hebt gezien wat van terecht kwam op het veld”.
Pieter was reëel over de resultaten tot nu toe. “Deze wedstrijd was niet goed, ons doelsaldo is niet goed, de cijfers spreken voor zich. Wat we kunnen doen, is ons snel revancheren. Maandag spelen we alweer tegen Lienden, dan moeten we thuis strijd tonen. Hier vergeten we gewoon de trekker over te halen.”

Foto: Hans Heemskerk


En zo eindigt een leuke dag in Rotterdam in mineur. Een bezoek aan het roemruchte Kasteel bleek geen mogelijkheid om tegen Jong Sparta een mooie score neer te zetten. Voor de doorgewinterde Rijnsburgse supporter (en de clubverslaggever die dit seizoen alle grote verlieswedstrijden moest beschrijven) begint het kijkplezier toch echt af te nemen. Maar gelukkig wacht er Tweede Paasdag tegen Lienden weer een nieuwe kans. En dat mooie clublied van SP—AR—TA? Dat kan ik na zes tegendoelpunten voorlopig niet meer horen..…
 
Jong Sparta Rotterdam – Rijnsburgse Boys 6-0 (1-0)
15’      1-0      Ragnar Ache
58’       2-0     Ilias Alhaft
65’       3-0     Ayoub Boukhari
68’       4-0     Abdou Harroui
77’       5-0     Ilias Alhaft
87’       6-0     Abdou Harroui
Scheidsrechter: S. van der Eijk
Assistent-scheidsrechters: J.B. van Dijk, N.A. Vuvu
Vierde Official: M.K. Rampersad
Toeschouwers: 400
Gele kaarten 
Rijnsburgse Boys: Carlos Opoku
Jong Sparta Rotterdam: Abdou Harroui, Ayoub Boekhari
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse (75’ Artien), Opoku, Demon, Strooker, Aalders, Goeman (aanvoerder), van den Oever , Tillema (75’ Hudepohl), Serbony, Jongeneelen (75’ Van Ooijen)
Opstelling Jong Sparta Rotterdam: Fabrie, Klap, Soares Fonseca, Luydens, Martis, Veenhoven (81’ Felicia), Dervisoglu (69’ Brute), Harroui, Ache, Boukhari (81’ Bouras), Alhaft