Piet Hemminga

Jong Sparta Rotterdam – Rijnsburgse Boys 0–3 (0-2) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys gooit handoek nog niet in de ring

De nostalgie van het amateurvoetbal. Voor zover nog aanwezig verdwijnt er steeds weer een stukje naar de geschiedenisboeken. Jong Sparta Rotterdam speelt zijn thuiswedstrijden op het sportpark van Excelsior Maassluis. Dat – in tegenstelling tot het Kasteel en tot plezier van de meegereisde Rijnsburgers – wél over een bierterras beschikt. Gelukkig is de Sparta-mars bij opkomst van de teams nog wel intact gebleven: Rood-wit is onze glorie, Rood-wit zit ons in ’t bloed. Het incidentele tweede couplet ontbrak: Voor Uien vandaag het aas, Geel-zwart is ons de baas.

Foto: Cor Spruijt

Gewijzigde basisopstelling
In vergelijking met de wedstrijd van vorige week had Henk Wisman twee wissels in de basisopstelling aangebracht. Dennis van der Plas kreeg de voorkeur centraal achterin waardoor Daan Walraven als vleugelverdediger de positie van Bert Koomen innam. Delano Asante was in de wedstrijd tegen Katwijk al aan zijn voet geraakt. Het uiteindelijke effect was dat hij vandaag niet meer kon spelen, Jeffrey Jongeneelen stond daarom voor het eerst sinds een half jaar weer aan het begin in het veld.

Foto: Cor Spruijt

Verschillende speelwijze
In hoeverre bepaalt wordt de speelwijze door een spelersmix bepaald? Voor Dennis van der Plas is het bijvoorbeeld – na het nodige blessureleed – de eerste basisplaats in 2023. In de beginfase tast hij een keer mis en laat hij zich één keer de kaas van het brood eten. David Garden is een lastige én behendige tegenstander. Maar daarna staat de Rijnsburgse verdediger volledig zijn mannetje. En de vraag wat het verschil tussen Asante en Jongeneelen is beantwoord laatstgenoemde zelf: zijn linkerbeen. Met dank aan Daan Walraven die een tegenstander meelokt ontstaat voor Jeffrey Jongeneelen voldoende ruimte om zijn specialiteit uit te oefenen. Hij krult de bal keuring in de verre hoek, onhoudbaar voor de Spartaanse doelman: 0-1.

Foto: Hans Heemskerk

Voorsprong uitgebouwd
De wedstrijd kent een vervolg in een hoog tempo. Jong Sparta krijgt best wel de nodige kansjes maar tot dan is er altijd een Rijnsburgse verdediger of een doelman die een schot weten te blokken of te keren. Halverwege de eerste helft is Mehmet Yuksel het dichtst bij de gelijkmaker. Een vlotte aanval van de Rotterdammers eindigt op rechts bij hem maar zijn inzet gaat via de lat over. In de voetballerij is het sinds enige jaren gebruikelijk een assist toe te kennen aan de speler die een voorzet geeft waaruit gescoord wordt. De assist zal hij niet toegekend krijgen maar hij was wel beslissend voor de aanvalsopzet. Een inzet van Furhgill Zeldenrust wordt geblokt waarbij Ros bij de rebound net voor zijn tegenstand weet te komen. De ingespeelde bal komt uiteinde via een aantal tussenstations bij Dani van der Moot die deze prachtige aanval netjes afrondt: 0-2.

Foto: Hans Heemskerk

Sportieve belangen
Eerder die middag was al duidelijk geworden dat winst noodzakelijk was in de achtervolging op de nummers één en twee te blijven. Zowel Katwijk als AFC hadden hun wedstrijden gewonnen. Die laatste ploeg deed dat door Jong Volendam te verslaan waardoor Jong Sparta ook rekenkundig niet meer ingehaald kan worden. En volgend seizoen weer in de 2e Divisie uitkomt. Voor de thuisclub overigens geen reden om er met de pet naar te gooien. Het eerste kwartier na de thee oogt het team van trainer Geert Arend Roorda de bovenliggende partij. Maar Jason Meerstadt, Dano Lourens en nogmaals David Garden weten van afstand niet raak te schieten.

Foto: Hans Heemskerk

Topscorer afwezig
Tot aan het strafschopgebied oogt het spel van Jong Sparta Rotterdam vaak soepel. De jonge spelers van de BVO zijn uitermate balvaardig en snel. Maar het niet wekelijk in dezelfde opstelling kunnen spelen zal toch ook van invloed zijn. Topscorer Mohammed Tahir staat bijvoorbeeld niet op het wedstrijdformulier. Wel zit hij vier uur later op de bank bij het duel van Sparta tegen SC Heerenveen. Talent Jesse Bal (16) maakt vanuit de O-18 vanmiddag zijn opwachting als invaller.

Foto: Cor Spruijt

Rijnsburg dringt aan
Furhgill Zeldenrust heeft dan als enige spits nog geen doel getroffen. Hij krijgt een paar mogelijkheden – zelfs in 1:1 situaties ten opzichte van Youri Schoonderwaldt – maar doeltreffende afronden zit er vanmiddag niet in. Ook Dani van der Moot stuit in een vergelijkbare situatie op de doelman. Met nog een kwartier te spelen is het Bram Ros uiteindelijk die de wedstrijd definitief beslist: 0-3. Een haast niet te missen mogelijkheid waarbij de vraag wel is hoe je in die positie komt om te schoren. De wedstrijd eindigt zo ongeveer als het begin. Als Jeffrey Jongeneelen alleen de diepte in wordt gestuurd en dat begrijpelijkerwijze op een andere manier invult dan zijn veel jongere collega. Zo ongeveer de vergelijking van een brommer met een gezinswagen.

Foto: Cor Spruijt

Aftellen
Opmerkelijk is dat er tijdens de wedstrijd geen enkele kaart door de scheidsrechter hoeft te worden uitgedeeld. En ook de verzorgers kennen een vrijde middag, geen enkele onderbreking vanwege een blessurebehandeling. Verder was de wedstrijd tegen HFC kennelijk toch een uitzondering die de regel bevestigt. Wat resteert zijn nog vijf te winnen wedstrijden, te beginnen met komende zaterdag tegen Kozakken Boys.

Jong Sparta Rotterdam – Rijnsburgse Boys 0-3 (0-2)

Scheidsrechter: de heer S. Dröge
Toeschouwers: 250

Scoreverloop:
7. 0-1 Jeffrey Jongeneelen
30. 0-2 Dani van der Moot
75. 0-3 Bram Ros

Opstelling Jong Sparta Rotterdam: Youri Schoonderwaldt, Jay den Haan, Farouq Limouri (74. Kjeld van den Hoek), Delano Vianello, Gaultier Overman, Jason Meerstad, Dano Lourens, Constantijn Schop, Mehmet Yuksel, David Garen en Mike Frimpong (57. Jesse Bal)
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Jordy Strooker (68. Bert Koomen), Bram Ros, Dennis van der Plas, Daan Walraven, Roderick Gielisse (78. Jordy Hilterman), Nino Klaver, Jeroen Spruijt (68. Bram de Bruin), Jeffrey Jongeneelen (86. Sjors Kramer), Asante, Dani van der Moot (78. Anthony van Dongen) en Furhgill Zeldenrust