IJsbrand van Tilburg

Jong Sparta – Rijnsburgse Boys: 3-1 (1-1) – VERSLAG

Koppositie verspeeld na gemiste kansen  

Het bezoek van Rijnsburgse Boys aan stadion Het Kasteel is op een grote teleurstelling uitgelopen. Jong Sparta liet zien over een prima voetballende ploeg te beschikken en bezorgde koploper Rijnsburgse Boys de eerste nederlaag van het seizoen: 3-1. En dat had eigenlijk niet nodig geweest wanneer de ploeg van Henk Wisman de eigen kansen zou hebben benut. Door de risico’s, die bij een 2-1 achterstand werden genomen, konden de Spartanen uitlopen naar een geflatteerde 3-1 overwinning. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Rijnsburgse Boys een te wisselvallige wedstrijd speelde om echt aanspraak te maken op de drie punten. Maar toch, van het spreekwoordelijke geluk dat bij een koppositie hoort heeft Rijnsburgse Boys in ieder geval niets gemerkt. Anders waren de ballen die nu op de paal belandden of van de doellijn werden weggewerkt er wel in gegaan. Met beide benen op de grond kunnen de Uien zich nu gaan opmaken voor het duel tegen Katwijk, de nieuwe koploper die, in tegenstelling tot Rijnsburgse Boys, wel met het nodige geluk een 2-1 achterstand tegen Spakenburg omboog in een overwinning.                 

Foto: Hans Heemskerk

Wijziging
Na tweemaal voor dezelfde basiself te hebben gekozen moest Henk Wisman tegen Jong Sparta één wijziging toepassen. Jeffrey Jongeneelen was donderdagavond op de training geblesseerd geraakt. Over de aard en ernst zal komende week meer duidelijkheid komen wanneer er een echo is genomen van zijn bovenbeen. Max Hudepohl is natuurlijk dè vervanger voor de rechtsbuitenpositie. Opvallend daarbij is dat Rijnsburgse Boys daarmee voor de derde achtereenvolgende week met een basis startte met spelers die minimaal al één seizoen het geelzwarte shirt hebben gedragen. Alle overige 17 clubs uit de tweede divisie spelen al drie competitiewedstrijden met één of meerdere nieuwelingen in de basis. Het grote voordeel voor Rijnsburgse Boys is natuurlijk het automatisme waarmee de ploeg kan spelen. Helaas was daar het eerste half uur in Rotterdam weinig van te merken. De ploeg leed veel te veel balverlies. Wat nog wel goed ging was de eerste aanval na vijf minuten. Via Bram Ros kwam de bal bij Max Hudepohl die zich vrij speelde en met een gevaarlijke voorzet kwam. Helaas lukte het Dani van der Moot niet om de bal goed te raken. Jong Sparta daarentegen kwam wel prima uit de startblokken. Met de nodige snelheid en behendigheid werd geprobeerd een snelle openingstreffer te forceren. Nadat het in de eerste tien minuten al driemaal wegens buitenspel was afgefloten kwam de hulp voor de eerste treffer van de tegenstander en het kunstveld. Rob Zandbergen leed namelijk op het middenveld balverlies en vervolgens gleed Dennis van der Plas uit op het nog natte veld. Patrick Brouwer kreeg daarmee een vrije doortocht richting de zestien. Zijn fraaie schot belandde via de binnenkant van de paal achter Wesley Zonneveld: 1-0.

Foto: Hans Heemskerk

Doeltreffend
De technisch vaardige spelers van Jong Sparta bleven dreigend met hun spel, hoewel de eindpass ook niet altijd zuiver was. Gelukkig voor Masies Artien bleek zijn uitglijden op het veld, op exact dezelfde plaats als Dennis van der Plas, geen gevaar op te leveren. Na een half uur kreeg Rijnsburgse Boys meer grip op de wedstrijd. Na een prima aanval via Furhgill Zeldenrust en Jeroen Spruijt kwam de bal voor de voeten van Max Hudepohl maar hij schoot van dichtbij over. Twee minuten later bleek een snelle counter via Bram Ros en Jeroen Spruijt wel doeltreffend. Dani van der Moot was het eindstation en met een perfecte krul schoot hij met zijn rechtervoet de bal in de rechterhoek, net naast de paal: 1-1. De gelijkmaker werkte bevrijdend. Max Hudepohl loerde op een één-tweetje met Dani van der Moot maar de doelpuntenmaker liep zich vast. Ook bij de volgende gevaarlijke actie waren beide spelers betrokken. Helaas gooide een Spartaanse voet roet in het eten. In blessuretijd was Masies Artien heel dicht bij de tweede Rijnsburgse treffer. Een corner van Furhgill Zeldenrust werd verlengd door Rob Zandbergen waarna de bal pardoes voor de voeten van de centrale verdediger viel en er eigenlijk in had gemoeten maar wonderwel toch over het doel ging.

Foto: Hans Heemskerk

Mogelijkheden
Het eerste gevaar in tweede helft kwam van Jong Sparta. Marouane Afaker liet zien over een prima trap te bezitten; zijn schot werd door Wesley Zonneveld tot corner getikt. Vervolgens was het aan Rijnsburgse Boys om gevaar te stichten. Uit een vrije trap kwam de bal voor de voeten van Max Hudepohl die met zijn voorzet richting doel keeper Ishan Kort liet grabbelen. Dennis van der Plas kon de bal daardoor in het lege doel koppen waarna de bal werd weggewerkt en vervolgens door Masies Artien, ook koppend, werd over gekopt. In korte tijd stapelden de mogelijkheden voor een Rijnsburgse treffer zich op. Dani van der Moot zag zijn schot geblokt worden, Jeroen Spruijt kopte in de handen van de keeper en opnieuw Dani van der Moot haalde uit, nu van afstand, maar zag zijn inzet over gaan. Of het bewust is of niet, maar trainer Geert Arend Roorda van Jong Sparta hielp zijn ploeg met een twee dubbele wissels binnen zeven minuten over het dode punt van zijn ploeg heen. De vier nieuwe spelers brachten nieuwe Rotterdamse energie in het spel. Nadat een gevaarlijke actie van Gaultier Overman nog op niets was uitgelopen was het invaller Pepijn Doesburg – de kleinzoon van de bekende Sparta doelman Pim Doesburg – die vijf minuten na zijn invalbeurt de bal in de linkerhoek kopte: 2-1.

Foto: Cor Spruijt

Niet efficiënt
Met de juist net daarvoor in het veld gebrachte Robbert Olijfveld en Marc Magan moest Rijnsburgse Boys nu dus op jacht naar de gelijkmaker in plaats van de voorsprong. En het zat daarbij niet mee. Of anders gezegd: de ploeg bleek niet efficiënt genoeg om te gaan met de kansen. Dani van der Moot zag zijn schot geblokt worden; Robbert Olijfveld kopte op de paal, Masies Artien zag uit twee corners binnen twee minuten eerst zijn kopbal van de lijn gehaald worden en vervolgens een kopbal over gaan. Jong Sparta wankelde dus maar bleek in de tegenstoot en met de extra geboden ruimte, bijzonder gevaarlijk. Werd eerst nog een buitenspelgoal van invaller Joshua Adney terecht afgekeurd, een schot van Marouane Afaker belandde, nog wel via Bert Koomen, in het doel: 3-1. Ook de laatste twee invallers aan de kant van Rijnsburgse Boys, Bram de Bruin en Delano Asante kregen daarmee kort na hun invalbeurt een tegentreffer om hun oren. De resterende tijd om voor een verrassing of stunt te zorgen was natuurlijk veel te kort. Henk Wisman gaf na afloop aan dat zijn ploeg echt wel geprobeerd had om fysiek te spelen tegen de technisch begaafde tegenstander en daar ook in fases was geslaagd. Het bleek echter niet voldoende om een nederlaag te voorkomen.

Foto: Cor Spruijt

Kaarten
Scheidsrechter Cairo had zijn kaarten op zak gelaten. En dat was voor Rijnsburgse Boys niet vreemd dit seizoen. Voor de derde keer op rij wisten de Uien zonder kaarten van het veld te stappen. En dat kan geen van de andere ploegen uit de tweede divisie de Rijnsburgers nazeggen. De nummer één positie op de ranglijst was dan wel verspeeld, in de Fair Play competitie staat Rijnsburgse Boys dus wel gewoon op de eerste plaats!

Jong Sparta – Rijnsburgse Boys: 3-1 (1-1)
13: Patrick Brouwer: 1-0
34: Dani van der Moot: 1-1
77: Pepijn Doesburg: 2-1
90 + 2: Marouane Afaker: 3-1

Scheidsrechter: L. Cairo

 Toeschouwers: 250

 Gele kaarten: –

Opstelling Jong Sparta: Ishan Kort, Tariq Dilrosun (72:Joshua Adney), Augustin Drakpe, Jeremy van Mullem, Gaultier Overman, Jafer Bynoe (65: Delano Vianello), Patrick Brouwer (72: Pepijn Doesburg), Jason Meerstadt, Mohammed Tahiri (89: Jeremy Udenhout), Achraf Madi (65: Marcus Scholten) en Marouane Afaker
Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Bert Koomen, Masies Artien,  Dennis van der Plas, Rob Zandbergen (85: Bram de Bruin), Roderick Gielisse (74: Marc Magan), Bram Ros, Jeroen Spruijt, Max Hudepohl (85: Delano Asante), Dani van der Moot en Furhgill Zeldenrust (74: Robbert Olijfveld)