Cor Spruijt

Jong Sparta – Rijnsburgse Boys: 2-1 (0-0) – VERSLAG

Rijnsburgse boys laat onderuit

Wie een paar weken op vakantie is geweest en weer eens kijkt op Teletekstpagina 833 weet niet wat hij ziet. De nummers 1, 2 en 3 van vorig seizoen vinden we nu niet in de top van de ranglijst terug. Katwijk staat op plek 12, Rijnsburgse Boys op plek 14 en AFC is de nummer 7. Ook in Maassluis, waar Jong Sparta haar thuiswedstrijden speelt, wist Rijnsburgse Boys niet te winnen. Na de wedstrijd sprak trainer Martijn Lagendijk van ‘de zwaarste domper als voetbaltrainer.’

Rijnsburgse Boys begon de wedstrijd tegen Jong Sparta zonder Bram Ros en Bram de Bruin. Beide Brammen bleven met een blessure aan de kant. Het betekende een eerste basisplaats voor Dennis van der Plas en ook Roderick Gielisse stond, na een blessure, weer in de basis. Rijnsburgse Boys begon enthousiast aan de wedstrijd. Na precies 40 seconden kwam de eerste voorzet van rechts en dat betekende direct werk voor Jong Sparta doelman Reitmaier. In het eerste gedeelte van de eerste helft was Rijnsburgse Boys veel in balbezit. Het tempo lag echter te laag en de vrije man kon maar moeilijk gevonden worden. Ook Jong Sparta kwam niet tot een echte kans.

Kopbal
Na een half uur spelen werd Rijnsburgse Boys voor de eerste keer gevaarlijk. Rob Zandbergen zette op links goed door en leverde een perfecte voorzet af. Jeroen Spruijt kwam prima voor zijn man en kopte de bal hard in. Doelman Reitmaier wist de bal met een uiterste inspanning uit de hoek te tikken. Ook Jong Sparta was in deze fase gevaarlijk. Doelman Wesley Zonneveld moest meerdere keren handelend optreden. Na precies 45 minuten floot scheidsrechter Luca Cantineau voor de rust. Zonder doelpunten zochten de teams de kleedkamers op.

Voorsprong
Ook in de tweede helft ontstond het eerste gevaar na 40 seconden. Een schot van Jeroen was een makkelijke prooi voor de Jong Sparta doelman. In de 52e minuut was het raak voor Rijnsburgse Boys. Een voorzet van Furhgill Zeldenrust werd door Jeroen hard binnen gekopt: 0-1. Na 315 minuten zonder doelpunten wist Rijnsburgse Boys eindelijk weer het net te vinden. Heel lang leek Rijnsburg niet van de voorsprong te kunnen genieten. Een overtreding in het strafschopgebied van Daan Walraven betekende een penalty voor Jong Sparta. Doelman Zonneveld wist de bal prima te stoppen. Een 1-0 voorsprong en een gestopte penalty. Eindelijk leek het de Uien mee te zitten. Dit moest toch een enorme boost voor het zelfvertrouwen zijn.

Gelijkmaker
Helaas bleek het niet zo te zijn. Jong Sparta werd steeds gevaarlijker. Het combineerde in een hoog tempo en speelde de bal vooral vooruit. Bij balbezit van Rijnsburgse Boys werd de bal vooral breed gespeeld en wisten de spitsen de bal niet lang vast te houden. De druk op de verdediging van Rijnsburgse Boys nam steeds meer toe. Twee minuten na de gestopte penalty stond de gelijkmaker op het bord. Delano Asante kreeg de bal niet onder controle en direct kon Jong Sparta aanvallen. De voorzet vanaf rechts was perfect en spits Dean Zandbergen kopte de gelijkmaker achter Zonneveld: 1-1.

Tempo
Met nog een half uur te gaan was het balbezit vooral voor Jong Sparta. Het speelde in een hoog tempo en met kunst en vliegwerk en met dank aan doelman Zonneveld bleef Rijnsburgse Boys overeind. Trainer Lagendijk wisselde drie keer en probeerde met Sjors Kramer als verdedigende middenvelder Jong Sparta te stoppen. Met nog vijftien minuten te gaan zagen de supporters het al een beetje aankomen. Rijnsburgse Boys kwam op alle vlakken te kort en een doelpunt voor Jong Sparta leek een kwestie van tijd. Scheidsrechter Cantineau kreeg, via het bord van de vierde man, vier minuten extra speeltijd door. Jong Sparta ging voor de winst en Rijnsburgse Boys hapte naar adem. In de laatste minuut van de extra tijd gebeurde dat waar iedereen bang voor was. Jong Sparta kwam via Rayvien Rosario op 2-1. Direct na dit doelpunt floot de scheidsrechter voor het eind van de wedstrijd.

Ongeloof
Het ongeloof bij supporters, spelers en staf was groot. Rijnsburgse Boys speelde geen beste wedstrijd maar een gelijkspel had hier toch echt over de streep getrokken moeten worden. Nu hebben we na zeven gespeelde wedstrijden zeven competitiepunten. Ook vorig seizoen begonnen we met zeven punten na zeven gespeelde wedstrijden. Iedereen weet dat het uiteindelijk een mooi seizoen werd. Ook nu is er nog van alles mogelijk maar dan moet iedereen daar ook in geloven en voor willen knokken. Of zoals trainer Martijn Lagendijk het na de wedstrijd zei: ‘Staf en spelers moeten dit goed evalueren. Ik mis de over mijn lijk mentaliteit. We moeten er alles uithalen. Niet alleen op zaterdag maar ook op de trainingen. We komen door een prachtige goal op 1-0. Door een persoonlijke fout en een goal diep in de extra tijd verliezen we deze wedstrijd. Na de voorsprong en de gestopte penalty denk je dat de ban gebroken is. Helaas mocht dat niet zo zijn.’

Jong Sparta – Rijnsburgse Boys: 2-1 (0-0)
Scheidsrechter: Luca Cantineau