karly

Jeugdtrainers Ben en Colin over hun succesjaren

Drie seizoenen hebben de jeugdtrainers Ben van der Meij en Colin Star dezelfde jeugdselectie van Rijnsburgse Boys onder hun hoede gehad. In het seizoen 2016-2017 de JO9-1, in het seizoen 2017-2018 de JO10-1 en het afgelopen seizoen 2018-2019 de JO11-1. Onder het bewind van Ben en Colin maakte de spelersgroep een prachtige progressie door en was het voetballend één van de beste jeugdteams! In het eerste seizoen werd het kampioenschap nog net gemist, maar in het seizoen 2017-2018 en het afgelopen seizoen werd het kampioenschap behaald. De progressie van de spelersgroep met de genoemde successen is met name te danken aan de inzet, het doorzettingsvermogen, het geduld en het vele plezier in het spelletje van Ben en Colin.
Ben en Colin blikken in dit interview terug op de afgelopen drie seizoenen. Waren het succesjaren? Ja zeker wel! Bij wedstrijden van deze groep was er altijd veel publiek, omdat je nagenoeg altijd verzekerd was van mooi voetbal. En daar gaat het spelletje toch om? 
Met welk gevoel kijk je terug op de afgelopen drie seizoenen?
Ben:
“Zeer trots, denk dat we er het maximale uitgehaald hebben, prachtige groep, ieder jaar weer om mee te werken”.
Colin:
“Ik ben wel trots op wat we bereikt hebben met deze lichting. Ik ben er drie jaar terug ingerold, omdat ik gedwongen moest stoppen met voetballen (knie). Het maakt voor mij heel veel goed. We hebben echt een hele leuke en goeie lichting gehad, met een gretige groep, met het nodige talent. Ik had me geen betere start als trainer kunnen wensen”.
Wat voor beeld hadden jullie van het team toen jullie drie seizoenen geleden begonnen?
Ben:
“Ik wist dat het een talentvolle groep was en toen ik werd gevraagd om de toenmalige F1 (JO9-1) te gaan trainen heb ik ook niet lang getwijfeld”.

Ben van der Meij


Colin:
“Ik had redelijk wat gezien van ze aan het eind van het seizoen. Leuke groep, waar al veel voetbal in zat. Ik wist nog niet zo goed wat ik moest verwachten toen we daadwerkelijk gingen beginnen, omdat het mijn debuut als trainer was. Het enige wat ik wist is dat ze al een aantal jaren samen speelden en een vrij hechte groep waren”.
Zijn er momenten geweest dat je, datgene waar hard op was getraind, terug zag in de wedstrijden?
Ben:
“Wij trainen veel op positiespel, aannemen, goede been inspelen en durven schieten met je zogenaamde chocoladebeen. Als je dat dan terug zag, konden we er echt van genieten en werd dat altijd teruggehaald op de eerstvolgende training”.
Colin:
“Ja, zeker. En dan met name in aanvallend opzicht. Dat zijn wel de momenten dat je als trainer trots bent op de groep. Als je een aanval afgerond ziet worden, die bij de keeper begint, en dan via alle linies met één of twee keer raken in het doel van de tegenstander eindigt”.
Wat is een mooiste ontwikkeling die het team in jouw ogen heeft doorgemaakt de afgelopen seizoenen?
Ben:
“Ik denk dat toen we begonnen, het samenspel moeizaam was. Ieder jaar werd dat beter en hoop je dat ze deze lijn voort kunnen zetten. Ook denk ik dat ‘t echt vrienden waren en ieder jaar als er een ‘nieuwe’ kwam, werd die gelijk opgenomen in de groep”.
Colin:
“Ik denk met name op het mentale vlak dat ze hele grote stappen gemaakt hebben. Waar we in de JO-9 en JO-10 nog wel op achterstand kwamen dan gingen de koppies hangen en leek het af en toe of ze er niets meer van konden. De laatste anderhalf jaar is dat echt heel goed gegaan! Redelijk veel wedstrijden met één of twee goals achter, toch nog winnend afgesloten. En ik denk ondanks de wisselingen binnen de selectie dat er nog steeds een hechte groep staat, waarin de nieuwelingen heel goed zijn opgenomen!”
Welke wedstrijd staat je nog het beste bij?
Ben:
“Kampioenswedstrijd tegen Katwijk uit met de JO10-1 (seizoen 2017-2018, 3-6 winst), maar ook op het recente toernooi bij Excelsior (Rotterdam) de wedstrijd tegen Olympique Lyon en natuurlijk de overwinning op Feyenoord JO10-1 (5-3 winst) tijdens de afgelopen winterstop”.
Colin:
“Katwijk JO10-1 uit, voor de titel afgelopen seizoen. Omdat we met Katwijk altijd een tegenstander hadden die goed aan ons gewaagd was, en ons het seizoen ervoor de titel had gekost, was het nu extra mooi om op De Krom kampioen te worden. De vreugde en blijdschap bij de jongens (en ouders en trainers) is me heel erg bij gebleven!”

Colin Star


Waarschijnlijk is bovenstaand antwoord gebaseerd op een mooi moment, kan je je ook nog een draak van een wedstrijd herinneren?
Ben:
“Helaas wel, afgelopen seizoen vond ik de wedstrijd bij Spartaan’20 uit wel echt ver uit de slechtste”.
Colin:
“Ja zeker, daar hebben we er wel meer van gespeeld ook………. Kan me nog een wedstrijd uit bij VVSB herinneren waar we echt heel slecht speelden. Uit bij Charlois dit seizoen was ook niet best. Wij konden als team eigenlijk maar van één iemand verliezen en dat was van ons zelf. Als we gewoon voetbalden zoals altijd, dan konden we van iedereen winnen”.
Wat zijn voor jou persoonlijk de hoogtepunten geweest?
Ben:
“Natuurlijk de 2 kampioenschappen, denk dat ons jaar met de JO10-1 plus het afgelopen eerste half jaar de beste waren. Toen werd er zo verschrikkelijk goed gevoetbald, dat we zelfs genoemd werden tot de beste JO11-1 uit de regio door de scout van Feyenoord. Ook vind ik de samenwerking en contacten met de ouders altijd top geweest. Dat is toch wel prettig”.
Colin:
“Halve finale beker vorig seizoen, de wintertitel, en de mooie plek bij de eerste vijf in de sterkste hoofdklasse (A) dit seizoen”.
Waren er ook dieptepunten?
Ben:
“Absoluut.., kan nog steeds niet begrijpen dat we toen niet met de F1 kampioen werden. Met de winterstop 14 punten voor op Katwijk F1 en nog werd Katwijk kampioen. Angst om te voetballen, alles ging mis. Vandaar dat de ontlading het jaar daarop, toen we bij datzelfde Katwijk JO10-1 kampioen werden, extra groot was”.
Colin:
“weinig  Je kan altijd een keer slecht spelen, als je het maar op de goede manier verwerkt. En ik vind als trainer het gesprek met kinderen (of ouders) die uit de selectie naar een lager elftal gaan echt niet leuk. Het hoort er bij, maar dat is wel het moeilijkste aspect wat mij betreft”.
Waar ben je het meest trots op als je terugkijkt op deze periode?
Ben:
“Dat we echt met z’n allen een fantastische tijd hebben gehad. Qua voetbal, prestatie, samenwerken, maar vooral het plezier bij de jongens. Maar ook wij hebben dat absoluut gehad!!”
Colin:
“De samenwerking met Ben is eigenlijk vanaf dag één heel natuurlijk gegaan. We hebben in drie jaar tijd niet één keer woorden gehad. Ik denk dat we een mooi team vormden samen. Daarnaast ben ik echt heel trots op hoe de jongens (en meisje) zich persoonlijk hebben ontwikkeld in de jaren als trainer van deze groep”.

Selectie JO11-1


De tijd met deze groep zit er op, wat ga je nu doen en wat wil je verder bereiken in je carrière als trainer?
Ben:
“Volgend jaar ben ik de assistent van Resham Sardar bij het 2e, daar heb ik super veel zin in en hoop dat ik de kans en tijd krijg om me te ontwikkelen als trainer. Voetbal is en blijft het mooiste spelletje wat er is!”
Colin:
“Ik ga komend seizoen wederom de (nieuwe) JO-11 doen, alleen deze keer samen met Robin Frijns. Ik hoop ooit voor mijn trainersdiploma te kunnen gaan. Voorlopig heb ik het goed naar mijn zin bij de onderbouw, maar ik hoop ook in de bovenbouw wat te kunnen gaan doen en wellicht senioren”.