outhands

Interview Ted Verdonkschot

Tijdens zijn laatste aanwezigheid in functie op Sportpark De Middelmors spreek ik voor de laatste maal met Ted Verdonkschot. De meest succesvolle trainer uit de geschiedenis van Rijnsburgse Boys!
 

 Goedenavond Ted! Al bijgekomen van de kater van afgelopen zaterdag?
Wat ging er mis?
Nee. Dat gaat nog wel even duren. We waren er eigenlijk al! Wat een heel jaar goed gaat lukt niet op het `moment suprême`. In deze fase van de wedstrijd moet een bal desnoods de sloot in worden geschoten of moet er een overtreding worden gemaakt, maar we waren niet meer geconcentreerd. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal in het voetbal. Al zal het je nooit meer gebeuren maar zal je het ook nooit meer vergeten!

De voorhoede was tijdens de afgelopen nacompetitie verzwakt. Heeft dat meegespeeld?
Nee ik vind niet dat je daarover kan spreken. De spelers die dit seizoen minder vaak hebben gespeeld, hebben het ontzettend goed hebben gedaan. Zo is Andre van Egmond op een aantal momenten erg beslissend geweest. Daarnaast hadden ook de tegenstanders last van blessures in de voorhoede.
 
Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen? Met name vanaf de tweede seizoenshelft.
Het is een fantastische afsluiting van een mooie periode hier. We hebben rond het paasweekend een wat mindere periode gekend, maar hebben veerkracht getoond. Ook toen we al kampioen waren zijn we goed blijven voetballen. Deze lijn hebben we goed doorgezet naar de zaterdagcompetitie.

Je hebt je gedurende het afgelopen seizoen niet uitgelaten over de titelkansen van Rijnsburg. Terugkijkend op het seizoen; wanneer kreeg je het gevoel `we kunnen wel eens kampioen gaan worden`?
Na de laatste wedstrijd thuis tegen Excelsior Maassluis. De groep was zo ontzettend gretig. De korte vakantie in de winterstop heeft de groep toen ook erg goed gedaan en er heerste een goed gevoel. Het scheelt natuurlijk ook dat er geen gekke dingen gebeurd zijn. We hebben het hele seizoen met een groep van slechts 15-16 voetballers gespeeld. Verder had je in andere afdelingen al eerder kampioen geweest als je daar de verschillen ziet. Capelle heeft ook een fantastisch seizoen gehad en is lang in het spoor gebleven. 

Hoe vind je dat het elftal zich heeft ontwikkeld?
Met de nieuwe jongens; Bennie, Joost, Richel en Rodney heeft de kwaliteit van de groep een grote stap voorwaarts gemaakt. En jongens als Bart Freke en Danny van der Vijver worden ouder en meer volwassen in hun spel. Met zo’n kwaliteitsverbetering gaan anderen ook weer beter voetballen. Zo speelde Raymond Kolder een veel beter seizoen dan daarvoor. Verder wist iedereen van elkaar wat er van ze werd verwacht.

 Als hoofdtrainer wordt jij verantwoordelijk geacht voor dit resultaat. Maar wat is de rol van jouw technische staf hierin?
Assistent trainer Dick Heemskerk is iemand die heel goed weet hoe het spelletje gespeeld wordt. Hij kan goed met de jongens overweg en steunt ze ook mentaal.
Keeperstrainer Hans Schot was er altijd 3 keer in de week en paste zijn training aan op de mijne, waardoor ze beter aan het spel kunnen meedoen. Je merkt echt dat hij keepers beter kan maken.
Arie de Haan was er altijd met zijn scherpe, goede en waardevolle analyses van de tegenstanders.
Henk-Jan den Haan en Henk Bakker als fysiotherapeuten zijn echte specialisten in hun vakgebied. Henk Bakker is eigenlijk altijd het lijdend voorwerp in de groep en  met Henk-Jan is er in de fysioruimte altijd een vrolijke noot.
Nico Paauw staat als begeleider altijd klaar voor iedereen en is altijd goed voor een praatje met de jongens.
Tenslotte Bart-Jan Onderwaater. Dit was een schot in de roos. Door het vertrek van Chris Hogewoning kwam er een plek vrij. Bart-Jan heeft zelf ook hoog gevoetbald en kent de cultuur van de club. Hij past prima binnen de groep en ondersteund de spelers mentaal bij teleurstellingen. Een meerwaarde voor de staf!
Mijn eigen rol was het organiseren van de trainingen, maken van de opstellingen, het tactische plaatje en het overkoepelende geheel aansturen.

De staf was net als de spelersgroep een hechte eenheid. Dit heeft zeker een heel goed en positief effect gehad op de resultaten. Ik zal ze gaan missen!

 Het is vaker naar voren gekomen dat de selectie een hechte groep is. toch was daar na de eerste wedstrijd in de zaterdagkampioenscompetitie plots het vertrek van Djuric Ascencion?
Ik had 2-3x tegen hem gezegd dat hij te weinig rendement behaalde uit zijn spel. Dat was de reden dat hij niet speelde tegen IJsselmeervogels. Ik vond dat ik het genoeg gezegd had, maar zag ook geen verbetering. Zaterdag na de wedstrijd kreeg ik een berichtje met de mededeling `dat het zijn eer te na was zo weinig te spelen en hij vond niet dat hij op deze manier de spelers en de club in de steek laat`. Mijn pogingen hem te bellen waren tevergeefs en ook enkele spelers kregen hem die dagen niet te pakken. Dan is het wat mij betreft einde oefening. Je laat op deze manier wel degelijk de groep en je spelers in de steek.

Het is nu echt de laatste keer dat je in functie op het sportpark bent. Hoe kijk je terug op je tijd bij Rijnsburgse Boys?
Al spijt?
Nee. Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging en die heb ik zoals je weet bij Young Boys gevonden.

Hoe verloopt de overdracht  naar de nieuwe trainer Niek Oosterlee?
Gebeurt niet. We hebben allebei onze eigen voorbereiding op het nieuwe seizoen. Er vind dan ook geen overdracht of iets dergelijks plaats. Ik denk dat Niek Oosterlee daar ook geen behoefte aan heeft. Hij heeft zijn eigen werkwijze en heeft in het verleden zich daarmee wel bewezen bij FC Lisse.

Hoe heb je Rijnsburgse Boys als vereniging zien ontwikkelen en hoe verwacht je dat die ontwikkeling zich zal voortzetten?
De club is de afgelopen jaren uitgegroeid van middenmoter tot een topamateurvereniging die een sterk en goed beleid voeren en niet over een nacht ijs gaan. Ze horen straks zeker thuis in de Topklasse en hebben de potentie om misschien wel verder door te groeien.

Wat verwacht je van Rijnsburgse Boys volgend seizoen?
Het moet voor Rijnsburg absoluut mogelijk zijn bij de eerste vier te eindigen en zo de Topklasse te halen. Bovendien is er nog een prijs te winnen!

Wat zijn je persoonlijke ambities wat betreft je verdere trainersloopbaan? Hoe zie je jou eigen toekomst?
Wil nog eenmaal proberen toegelaten te worden tot de opleiding `trainer betaald voetbal`. Momenteel is het hoogste wat ik kan bereiken assistent trainer bij een BVO. Mocht ik niet toegelaten worden is er geen man overboord. Met de Topklasse voor de deur en met Young Boys volgend seizoen beschik nog over voldoende uitdagingen.

Wil je verder nog iets kwijt?
Ik wil iedereen persoonlijk via deze weg bedanken voor de mooie cadeaus die ik bij mijn afscheid hebt mogen ontvangen en ook het bestuur wil ik bedanken voor de bloemen die ik heb gekregen na 6 jaar bewezen diensten.
Tevens wens ik de club en vooral de fantastische spelersgroep nog mooie jaren toe!