outhands

Interview Ted Verdonkschot

Het is 7 oktober, een gure dinsdagavond. Precies twee weken na de fantastische overwinning op RBC Roosendaal. Het interview in het kader van de voorbereiding en de start van het seizoen was bewust gepland na de wedstrijd voor de tweede ronde van de KNVB-beker.

  

Goedenavond Ted! Wat een heerlijke start moet dat zijn: plaatsing voor de tweede ronde in de districtsbeker, de derde ronde bereiken van de KNVB-beker en in de competitie 15 punten uit 5 wedstrijden. Dat lijkt me een droomstart voor een trainer?
Ja dat klopt! Altijd lekker om zo te beginnen. Het zag er niet makkelijk uit met: ASWH, Noordwijk, Katwijk , DOTO en ARC. De doelstelling was dan ook 10 punten te halen. Een resultaat vervolgens van 15 punten stemt me dan ook meer dan tevreden. Zeker de manier waarop! We hebben de voorbereiding moeiteloos doorgetrokken. Maar we kunnen nog wel beter en we zijn er nog lang niet.

De KNVB-beker was goed voor de club en de publiciteit. We zijn op de goede weg! Ook het doorgaan in de Districtsbeker is mooi. Het zijn leuke wedstrijden. Maar de prioriteit ligt wel bij de competitie.

Een aantal (belangrijke) spelers heeft Rijnsburgse Boys afgelopen seizoen verlaten. Toch ben je er weer in geslaagd sterke vervangers aan te trekken. Hoe vind dat proces plaats?
We wisten al vroeg in het seizoen wie de club gingen verlaten zodat we gericht op zoek konden gaan. De spelers die dit seizoen zijn gekomen komen allemaal via connecties en spelers die we al kenden vanuit de scouting. Ik ben hier samen met Ed Bos verantwoordelijk voor. Al komen de meeste spelers bij mij vandaan.

 We hoorden dat Richel Leitoe het niet meer naar zijn zin had bij FC Lisse na contact met zijn zaakwaarnemer waren we er snel uit. Hij is een meerwaarde voor Rijnsburgse Boys en gehaald als vervanger voor de naar VVSB vertrokken Frank Zinhagel. Rodney Cairo komt voor Brayton Biekman. Rodney moest weg bij FC Haarlem en wilde graag nog hoofdklasse voetballen. De terugkeer van Joost Kuhlmann was mogelijk door het verdwijnen van Jermaine Levante. Ik vind het belangrijk minimaal 5 gelijkwaardige aanvallers te hebben als je aan de top van het amateurvoetbal wil meedraaien. Tenslotte is er de op meerdere plaatsen inzetbare Bennie van Noort . Ik werd getipt  door Marcel Bout (trainer jong AZ) dat Benny bij Cambuur Leeuwarden geen contract meer kreeg. Ondanks dat hij graag prof wilde blijven, maar er geen club contact opnam is hij naar Rijnsburg gekomen. het was nog even spannend of er in augustus nog een profclub voor hem zou komen.

Zijn er meer criteria waar op gelet wordt naast de gezochte voetbalkwaliteiten?
In een persoonlijk gesprek polsen Ed en ik of de speler graag bij ons wil voetballen, hoe staat hij in het leven en hoe gedreven is hij om te presteren? Verder kijken we ook goed naar de persoonlijkheid van de speler. Hij moet in de groep passen.

De uitkomsten van het gesprek checken we bij onze connecties en laten  beide partijen het gesprek even bezinken waarna een beslissing wordt gemaakt. We beslissen dit samen.  Ed verteld over de cultuur van de club, en zorgt vervolgens voor de financiële afhandeling. Ikzelf zal de voetbaltechnische bedoeling met de speler bespreken.

Waar andere clubs elk seizoen grote aantallen spelersmutaties melden is daar bij Rijnsburgse Boys geen sprake van. Hoe komt dat?
Het is een sterke eenheid, een echte groep. Er is een kern van spelers die al jaren bij Rijnsburgse Boys voetbalt, een nieuweling wordt snel opgenomen in de groep. Mocht dit niet het geval zijn ligt dit vaak aan het gedrag van de speler zelf.

Verder is het erg prettig dat we intern vanuit de doorstroming eigen jeugd ook posities kunnen invullen. Toch hebben we jaarlijks hebben we 4/5 nieuwe spelers nodig. Deze verfrissing is goed voor de selectie en houdt de concurrentie scherp. Ook proberen we huidige spelers die we graag willen behouden, vroegtijdig vast te leggen en voor langere tijd te contracteren.

Wat me al een paar seizoenen opvalt is dat jouw spelers altijd een echte eenheid vormen. Dit kwam ook erg sterk naar voren in de wedstrijd tegen RBC Roosendaal. Je weet er in een vroeg stadium van het seizoen al een hechte groep van te maken. Wat is jouw geheim?
We praten veel met de groep. Vooral over het hoe en waarom we mee bezig zijn. Kampioen worden! dit proberen we ook doordeweeks op de trainingen duidelijk te maken door continue te trainen met spelvormen en vervolgens winnaars te belonen en verliezers ludiek te straffen. Ook hebben we een persoonlijk puntensysteem dat aan het einde van het seizoen een winnaar oplevert. Er zijn enkele absolute winnaars in de selectie. De rest zal daarin mee moeten gaan. We hebben een brede, goede groep en hebben elkaar nodig iets te bereiken. Daar is een goede mentaliteit voor nodig! Mijn kracht ligt op het menselijk vlak, en mijn kijk op het spel. Ik kan met meerdere soorten mensen omgaan. Toch is dit niet altijd even makkelijk.
Rijnsburg is onder mijn leiding uitgegroeid van een amateurclub tot een topamateurclub. Dit schept weer extra verwachtingen. Er komen is niet het grootste probleem, er blijven wel.

 Je leek van plan een ander systeem te gaan voetballen. Daar lijk je van te zijn teruggekomen. kan je daar meer over vertellen?
Klopt! We hebben 6 fantastische aanvallers en dat geeft veel mogelijkheden. We zijn de voorbereiding gestart met een 4-2-3-1 systeem. Maar hierin bleken we zeker in wedstrijden met behoorlijke tegenstanders als VVSB en FC Lisse vooral in de omschakeling te kwetsbaar. Na overleg met Dick Heemskerk hebben we besloten terug te gaan naar het systeem waar we eerder grote successen mee hebben gehaald. Ook omdat de spelers zich hier het meest prettig bij voelde.

Even terug naar de voorbereiding met daarbij de districtsbeker en de supercupfinale. Hoe kijk je daar op terug?
De supercup tegen FC Lisse was een teleurstelling, je krijgt tenslotte niet ieder jaar de kans deze prijs te winnen. Het was een bevestiging dat het met het nieuwe systeem niet goed zat.

Verder is het prettig door te gaan in de districtsbeker ondanks de zware poule. Wel had ik gehoopt op wat meer tegenstand in de voorbereiding. Dan bedoel ik met name de wedstrijden tegen Argon en Hollandia. Het was belangrijk de groep te laten beseffen dat zo`n voorbereiding nietszeggend is. Wel was gelijk duidelijk dat het goed zat met de mentale weerbaarheid van de groep. Dat bleek wel uit de wedstrijd tegen VVSB.

De verloren supercupfinale tegen FC Lisse moet als een domper zijn ervaren. Wat ging er mis?
Wat ik in de vorige vraag al zei. Het systeem bleek te kwetsbaar. Verder creëerden we te weinig kansen. Dit kwam ook mede door het goed georganiseerde spel van FC Lisse.

De kop is er af in de competitie. Rijnsburgse Boys doet het erg goed en staat fier, alleen bovenaan met 15 punten uit 5 wedstrijden, 14 doelpunten voor en slechts 4 tegen. Zijn er in jouw ogen nog zaken die beter moeten?
Ja. Het positiespel en de balsnelheid kunnen nog beter. Hier wordt in trainingen ook specifiek op getraind. Maar ook het zoeken naar de derde man. Erg belangrijk met tegenstanders die voor de goal gaan liggen.

Ik ben wel heel tevreden over de teamspirit. De taken in het veld zijn duidelijk. De organisatie staat goed! Reden hiervoor is de jongere spelers zijn beter geworden en weten beter wat van hen gevraagd wordt. De voorhoede heeft met Joost Kuhlmann veel kracht en door Cairo en Leitoe veel snelheid erbij gekregen. De groep is stabiel en in balans.

Dat stand op de ranglijst maakt Rijnsburgse
Boys gelijk titelkandidaat. Wie zijn volgens jouw de grootste concurrenten in de strijd om de titel?
 
Quick Boys, ASWH en FC Lisse. Capelle is een outsider die het tot nu erg goed doet. Toch moet zoiets over een seizoen worden bekeken. Blessures en schorsingen hebben hier ook invloed op. Het is nog een lang seizoen maar we zijn als ploeg moeilijk te verslaan.

 Zoals je eerder in een interview al aangaf is Rijnsburgse Boys nu al de te kloppen ploeg in de hoofdklasse A. neemt dat nog een extra druk met zich mee?
De jongens en ik beseffen ons dat erg goed. Iedereen wil graag winnen van Rijnsburgse Boys. Maar we staan als groep sterk in de schoenen. We moeten rustig blijven en de rust bewaren. Wekelijks bespreken de voorgaande en komende wedstrijd. Ook de jongens zelf komen hierbij aan het woord.

De overwinning op RBC Roosendaal was een prachtige prestatie. Allereerst door het fantastische spel van de spelers natuurlijk. Maar ook de supporters stonden als 1 man achter de ploeg. Er heerste een unieke sfeer. Hoe kijk je er zelf op terug?
Het was fantastisch zowel voor de ploeg als de club. De jongens verdienen de steun van de supporters ook in andere wedstrijden. Hier hebben we het al vaker over gehad, maar dat zit niet echt in de Rijnsburger, geloof ik. Het was een mooi resultaat! Al heeft de competitie wel de hoogste prioriteit.

Zijn een gedreven Rijnsburgse Boys in vorm en een vol uitvak ingrediënten voor opnieuw een stunt in de KNVB-beker? Of is dat te opportunistisch?  
NEC doet het erg goed in de competitie en spelen Europees voetbal. En de beloftes van NEC staan bovenaan in hun competitie. Ze hebben een erg sterke selectie.
We zullen daar onze huid zo duur mogelijk verkopen.

Ted, Bedankt voor je tijd! En graag tot het volgende interview in de winterstop.