outhands

Interview Richal Leitoe

 Als het tegenzit staat hij zeker 2 keer per week in de file om vanuit zijn woonplaats Vlaardingen naar Rijnsburg te komen. Maar de 26 jarige Richal Leitoe heeft dit er graag voor over om bij de top amateurclub Rijnsburgse Boys te spelen. Hij is onstuitbaar, scoort regelmatig, kan de bal goed aangeven en heeft gevoel voor humor. Bovendien is Leitoe een gevoelsmens. Een karakter eigenschap die vrouwen wel aanstaat….Echter als profvoetballer kan dit je nekken.
Carin van der Spijk in gesprek met een vrolijke Richal Leitoe.

 

Richal, vertel in het kort iets over jezelf.
Ik ben geboren in Willemstad op Curaçao. Op mijn 8ste besloot mijn moeder naar Nederland te verhuizen. We wonen met z’n vijven in Vlaardingen en op Curaçao heb ik nog twee broertjes. Sinds anderhalf jaar heb ik een vriendin Priscilla.
Ik heb het in Nederland erg naar m’n zin. Pas op mijn twaalfde ben ik gaan voetballen. Als eerste bij Fortuna Vlaardingen. Als B junior heb ik 1 jaar bij SVV-SMC gespeeld. Toen drie jaar bij Feyenoord. Vervolgens naar FC Utrecht. Op 2 november 2003 had ik in de wedstrijd tegen SC Heerenveen mijn debuut. Tot 2005 speelde ik bij deze club om vervolgens over te gaan naar FC Den Bosch. Hieraan beleef ik niet zulke leuke herinneringen en stapte in 2007 over naar de amateurclub FC Lisse en behaalde het kampioenschap. Nu speel ik alweer voor het tweede seizoen voor RBB en heb het hier prima naar mijn zin. 

Pas op je 12e voor het eerst gaan voetballen?
Ja, het is echt zo. Ik had het spelletje snel onder de knie. Al gauw bleek dat ik heel snel en wendbaar was, nog steeds een van mijn belangrijkste wapens. Ik kon niet echt goed voetballen, maar met mijn snelheid kon-kan ik dit corrigeren. Natuurlijk, mijn basistechniek is best aardig. Ik heb niet voor niets bij Feyenoord en Utrecht gespeeld.
Vanaf mijn 14de , 15de  jaar wilde ik het liefst profvoetballer worden. Een trainer bij SVV had alle vertrouwen in mij en vond dat ik naar Sparta moest gaan. Deze club wilde mij niet, en een dag voor de transfersluiting mocht ik bij Feyenoord een proefwedstrijd spelen. Ik scoorde toen drie keer en heb bij deze club nog een jaar in de B’s gespeeld. Dat seizoen scoorde ik zo’n 30 doelpunten.
Tussendoor heb ik toen ook nog mijn koksdiploma gehaald, maar ik geloof niet dat ik hier ooit iets mee ga doen.

Op 19 mei 2004 wordt je door Cor Pot geselecteerd voor Jong Oranje. Je speelt met jongens als Huntelaar, De Jong, Van Persie en nog veel meer. Jij bent de enige van de geselecteerden die niet meer actief is in het betaalde voetbal.  Hoe is dat gekomen?
Deze jongens hebben een groter talent dan ik. Als ik terug kijk en ik had in de Eerste Divisie meer geluk gehad, had het mij misschien wel gelukt. Maar ik ben realist. Een trainer moet het in je zien zitten. Je kan goed zijn,  maar het kan toch niet lukken.

Waar is het met jouw prof carrière misgegaan?
Met FC Utrecht heb ik wel de Amstel Cup gewonnen. Ik stond toen in de basis. Het was het jaar dat ik moest doorbreken. In de bekerfinale 2004 raakte ik geblesseerd. Toen ik het volgende seizoen naar FC Den Bosch ging kreeg ik in de eerste week van de voorbereiding een scheur in mijn bovenbeen en heb daardoor het eerste half jaar niet gevoetbald. Als je dan terugkomt, staat het elftal er al en wordt het heel moeilijk om een basisplaats te krijgen.  In die tijd overleed ook een goede vriend van me. David di Tommaso, een basisspeler bij FC Utrecht. Hij overleed in zijn slaap. Hij was een straatjongetje, net als ik. Dit abrupt einde heeft me toen enorm geraakt. In deze Den Bosch periode wilde ik stoppen met voetballen. Het had ook te maken met de mensen om me heen. Fred van der Hoorn, manager bij Den Bosch is een van de naarste mannen die ik heb meegemaakt in mijn leven. Opmerkingen van hem trok ik me aan, ik had het toen gewoon gehad. Ik raakte weer geblesseerd. Moest in het tweede elftal spelen en dan moet je je bewijzen. Ik heb hier een periode gehad dat ik alleen voetbalde om het geld vanwege het contract, maar dat werkt niet. Plezier in het spel is het belangrijkste. En dat heb ik toen een periode niet gehad. 

Richal, ik had begrepen dat het einde van je prof carrière met de Skihut had te maken?!
Die heb je van Joost…ha, ha, ja dat is een leuk verhaal. Met een groep gasten gingen we regelmatig naar de Skihut, een bekende uitgaansgelegenheid in Rotterdam. Op een keer is daar ook Nol de Ruiter van FC Utrecht en vraagt aan mij ‘Leitoe, kan je skiën. Ik kijk hem aan en zeg ‘nee’. Kan je echt niet skiën, vraagt hij nog een paar keer. Ook na een half uur dezelfde vraag ‘Leitoe, je kan toch skiën’. Opeens viel het kwartje: ‘ja…natuurlijk, ik kan wel een beetje skiën, dus mag ik ook après-skien’. 

Wat is het verschil tussen clubs in de Eredivisie/Jupiler League en een tophoofdklasse als RBB?
De ambiance is het verschil. Ik moet zeggen dat ik me niet meer zo snel bij een club uit de Jupiler League zou aansluiten. Topklasse met RBB daar kijk ik naar uit. Ook het contact met de supporters. Zij zijn erg belangrijk voor spelers. Ik ben een gevoelsmens. Ik vind het fijn dat je mensen kan vermaken door bijvoorbeeld de bal binnen te schieten. Die mensen doen veel voor de club. Dan moet je blij zijn dat je als voetballer wat kan terugdoen. Je maakt dan deel uit van de club en dat is belangrijk. Als je als voetballer niets doet, dan houdt het op……

Jij hebt trainer Niek Oosterlee ook bij FC Lisse meegemaakt. Is hij veranderd? Enne gaat Niek ook een kampioenschap met RBB halen?
Toen ik bij FC Lisse ging spelen, kwam ik als prof naar een amateur club. Voor mijzelf was dit ook wennen. Bij Lisse hadden we een goed team en hebben ook een kampioenschap meegemaakt. Niek is zeker niet veranderd. Hij weet de mannetjes op de goede plek te zetten. Bij Lisse heb ik een leuke tijd gehad, maar nu bij RBB maak ik ook een fantastische tijd door met de jongens. Het verschil tussen FC Lisse en RBB komt omdat de groep anders is, leuker. De mensen bij RBB  zijn opener, directer, kritischer ook. Maar als je het goed doet zeggen ze dat ook. Ik ben ook zo: recht voor z’n raap, niet achter iemand zijn rug om iets zeggen. Mensen komen in Rijnsburg hun afspraken na. Op een of andere manier is hier veel meer vertrouwen in de mensen. Een kampioenschap zit er zeker in.

Hoe komt het dat je nu al zo goed speelt, terwijl je altijd zegt dat na de winterstop, als het weer wat warmer wordt, iedereen de echte Leitoe te zien krijgt?
Leitoe kijkt verbaast en snapt niet waar deze vraag vandaan komt.
Het enige wat ik altijd zeg is dat we er na de winterstop er zeker moeten staan, want dan worden de punten verdeeld. Zelf wil ik altijd winnen. Als je na de winterstop een goede serie neer kan zetten, wordt je gewoon kampioen. Dat bleek vorig jaar ook zo te zijn. Toen wonnen we altijd, alleen bleef de nummer twee, Capelle, ook altijd winnen. Dit seizoen hebben we ten opzichte van vorig jaar een tragere start, in verband met een aantal geblesseerde spelers. Nu deze weer terug komen, zie je dat we sterker worden en meer winnen.
Als wij nu 6 of 4 punten achter staan  ben ik niet ontevreden na de winterstop. Dan heb je het goed gedaan. Na de winterstop is het anders voetballen, want iedereen weet hoe iedereen speelt. Het wordt moeilijker om dan wedstrijden te winnen. Vorig jaar gingen wij door en werden we kampioen. Dit moeten we nu ook weer gaan doen. Als het aan mij ligt doen we het dit jaar weer.

Hoe zit het met je inburgeringcursus?
Ja, dat gaat goed. Die krijg ik van André z’n moe
der, Coby van Egmond. Stampot eten en binnenkort snert. Ik hou wel van Hollands eten. In de feestweek ben ik met een groep het dorp in geweest. Natuurlijk in de feesttent en het Uitje. Maar ik heb nog even te gaan, want volgens de Van Egmonds ben je pas na een jaar of 5, 6 een echte ui! Dus ik ben nog een tijdje bezig. 

Waarom zit je altijd mis met de voorspellingen vooraf aan een wedstrijd?
Dat is iets tussen Jaco Heemskerk en mijn persoontje. Het is een soort van bijgeloof. Een half uur voor de wedstrijd loop ik naar hem toe en vraag: ‘Vriend, wat denk je vandaag?’ Ongelofelijk, maar die man voorspelt het  altijd goed. Pas tegen ASWH zei hij 3-2, en tegen DOTO 5-0.  Alleen tegen ARC meldde Jaco 5-1 winst, toen wonnen we met 7-1, zattie toch aardig in de richting…….

We kunnen ook tijdens dit gesprek niet om de trainingsweken heen.
Leitoe, waarom trainde je vorig jaar in Gran Canaria niet mee met de groep?
Met een big smile: Ik had last van m’n hamstring. Had ik al eerder opgelopen. De eerste paar dagen heb ik wel gespeeld, maar daarna kreeg ik weer last. Ik trainde wat minder mee. Maarre ik heb ook hele leuke gezellige avonden gehad. Rustig opbouwen…. Heel gezellig. Overigens  kwam ik wel bij het ontbijt. Dat kan niet iedereen zeggen….Alleen moest ik tijdens de training wel 3x naar de wc. Nee, ik ben geen mietje, maar moest echt. Ik hield het niet meer vol. Al die gasten lachen natuurlijk, want die wisten precies wat er aan de hand was. Maar na een middagdutje was ik er ‘s avonds weer bij.

Is het misschien een optie om de beruchte trainingsweek in Breda te houden?
Ja, heb ik ook leuke herinneringen aan. Alleen heb ik van Breda dat betreffende weekend niet veel gezien. Ik lag geloof ik al om half 12 ’s avonds in bed. Nou ja, op de grond van de badkamer. Dit keer had dit met de Amaretto te maken. Nee, dan toch maar naar Gran Canaria. Als je bij sommige omstandigheden niet meer kan rijden is het goed om lopend naar je hotelkamer te kunnen.

Richal, reageer eens op het volgende:

Feestweek
Heel gezellig.
Meer niet?
Erg gezellig.
Ben je niet iets kwijt geraakt?
Nee, ik weet niet.
Iets niet terug kunnen vinden?
O ja. (Er volgt een daverend lach salvo) Ik kon mijn auto niet meer terug vinden.
Dit had alles te maken met het bloemencorso waardoor ik niet bij het voetbalveld kon komen. Ik heb toen mijn auto ergens geparkeerd en ben vervolgens door iemand opgepikt. ’s Avonds ben ik bij André geweest waar het heel gezellig was. Alleen wist ik ’s nachts niet meer waar mijn auto stond. Na een aardig tijdje door de straten van Rijnsburg gestruind te hebben vond ik hem gelukkig.

Pokeren:
Dit doen we altijd op donderdagavond. Leggen allemaal een tientje in en dan maar hopen om wat te winnen. Ik verlies altijd. Ik weet niet waarom, maar iedereen is altijd tegen mij. Misschien omdat ik niet uit Rijnsburg kom???? Maar ik waarschuw ze alvast: na de inburgeringscursus komt daar verandering in.

Joystick:
Volgens Joost slaap ik daar mee.  Een paar weken geleden speelde ik het spel FIFA tegen Jaap-Jan Zandbergen. Ik verloor,maar dat vind ik niet zo erg, want hij is echt onwijs goed. Als ik tegen andere jongens speel, en ik  verlies, dan wil ik nog wel  eens fel reageren door met de joysticks te gaan gooien. Een duur grapje. Ik heb me voorgenomen om dit niet meer te doen.

Tot slot Richal, wat verwacht je van de toekomst?
Als het aan mij ligt blijf ik de komende jaren bij RBB voetballen. Ik heb het hier hartstikke naar m’n zin. De Topklasse zie ik als een uitdaging. Ik heb ooit eens gezegd, dat ik een keer voor Spakenburg zou willen spelen. Tegen deze club heb ik met FC Lisse een keer gespeeld. Ik woon in Vlaardingen en zal dan wel moeten verhuizen. Ik denk dat ik dat niet zo snel zal doen. Overigens zal ik nooit naar IJsselmeervogels gaan. Wel lijkt het me bijzonder om de derby Spakenburg-IJsselmeervogels te spelen.  Wie weet….

Is er een leven naast het voetballen?
Momenteel volg ik de studie Sociaal Cultureel Werker, SCW. Ik ga een dag per week naar school. Ik combineer dit met een baan als jongerenwerker in Hellevoetsluis. Ik vind het heel interessant om jongeren in een bepaalde richting te duwen. Het geeft me voldoening. Momenteel ben ik met een groep jongeren bezig die vinden dat er in Hellevoetsluis een plein moet worden opgeknapt. Ik bemiddel dan tussen de jongeren, gemeente en politie. Ze weten dat ik ook voetbal. Sommigen spelen bij Excelsior en willen graag bij RBB komen spelen.

Als ik zelf niet meer actief kan voetballen wil ik trainer worden. Ik ben prof geweest, dus ik kan de opleiding oefenmeester 2 of 3 gaan doen.

Ben ik nog iets vergeten. Wil je zelf nog iets kwijt?
RBB en Richal Leitoe spelen altijd voor het kampioenschap…..