outhands

Interview Peter Freke

 Zijn laatste interview dateerde alweer uit 2005. Hoog tijd dus voor een nieuw interview met de huidige topscorer van Rijnsburgse Boys: Peter Freke!

Ondanks dat je een echte Rijnsburger bent wil je jezelf toch even kort voorstellen?
Ik ben Peter Freke, 27 jaar geleden geboren in Leiden. Ik woon samen met Jannet in Rijnsburg (Waar ik ook altijd gewoond heb) en werk bij Quality Colors als verkoper. Mijn vader werkt al jaren in de bloemen en is een echte Katwijker en heeft altijd voor Quick Boys gevoetbald. Dus heb toch wel Katwijks (Quick Boys) bloed in me. Mijn moeder komt uit Rijnsburg en werkt in de plaatselijke parfumerie.  Ook heb ik nog één broertje en dat is natuurlijk Bartje!!

Vertel eens iets over je voetbalverleden?
Ik ben op mijn vijfde begonnen met voetballen bij Rijnsburgse Boys. Alle selectie-elftallen doorlopen tot en met  eerste jaar A1 met Rob de Ruijter als trainer. De twee jaren daaropvolgende  heb ik in de A1 van ADO Den Haag gevoetbald (ik was van een lichting die 3 jaar in de A`s konden voetballen). Respectievelijk 2de en 1ste divisie landelijk gevoetbald en alles gewonnen wat er daar te winnen viel: kampioen van de tweede divisie landelijk, supercup, LD cup, de beker en gepromoveerd naar de Shell Jeugd Competitie (zoals die toen nog heette).

Na de A1 ben ik weggegaan bij ADO. Ik kon enkel een amateurcontract krijgen en werkte toen al parttime bij Star en van der Gugten waar ik toen fulltime kon gaan werken. ik heb voor dat laatste gekozen en ben weer bij Rijnsburgse Boys gaan voetballen waar de toenmalige hoofdtrainer Henk Wisman me graag wilde hebben. het eerste half jaar heb ik in het tweede gevoetbald en sindsdien bij het eerste elftal.

  

Wat voor soort voetballer ben je? 
Ik ben een harde werker, gretig, moet het van mijn inzet hebben, denk dat ik ook wel een goed inzicht heb in het spelletje en heb een goede, zuivere trap. Ben niet echt kopsterk en mijn linkerbeen zou ik wel willen verbeteren. Ik speel rechtshalf, waar ik ook het beste tot mijn recht kom. Ik moet het spel voor mij hebben. bij een aanval trekt een buitenspeler nog wel eens naar binnen ik kan er dan overheen om zijn positie over te nemen of ik sluit aan bij de aanval ter hoogte van de `16` voor een schot. Ook zou ik op de nummer 10 achter de spits kunnen voetballen.

 De afgelopen seizoenen en ook dit seizoen weer onderscheid je jezelf als penaltyspecialist. Wat is je geheim?
Ik nam de penalty’s altijd al , alleen toen mijn broer kwam mocht hij ze ook gaan nemen en toen die miste, thuis tegen IJsselmeervogels voor het zaterdagkampioenschap, was ik weer nummer 1 op het lijstje!! 

Er is weinig bijzonders aan mijn strafschoppen. Ik schiet ze altijd in dezelfde hoek. De kracht zit hem in het feit dat ik ze scherp neem en ze een flinke vaart hebben waardoor de bal eigenlijk onthoudbaar is voor de keeper. In al mijn jaren bij het eerste kan ik me herinneren dat ik eenmaal een penalty heb gemist in competitieverband. Dat was tegen Delta Sport in mijn eerste seizoen. Tegen DOTO was wel even spannend. Ik miste door een schorsing een beetje het ritme maar na de eerste genomen en gescoorde penalty was dat wel weg.

Van de huidige spelers zit je het langst bij de selectie. Neem je daarmee nog een bijzondere rol in binnen de selectie? Wat vind je van de huidige groep?
Nee hoor. Dennis is de aanvoerder en de rest volgt. In het veld neemt iedereen zijn verantwoordelijkheid en corrigeren we elkaar ook. Het is te omschrijven als een vriendenteam op hoog niveau! We hebben echt wat  opgebouwd met elkaar. iedereen wil er voor elkaar voor gaan, wil beter worden en er is de waardering voor elkaar. het is jammer dat Ted ons verlaat, hij is een goede trainer. Gelukkig komt er goede trainer voor hem terug. Iedereen heeft het gewoon naar zijn zin. Het is gewoon een topseizoen tot nu toe!

Je lijkt een standaard wissel halverwege de tweede helft. Wat is dat toch?
Ik kan wel 90 minuten voetballen maar wordt inderdaad nog wel eens na 60-70 minuten gewisseld Tuurlijk speel ik het liefst alles. Maar ik pak af en toe nog wel eens een kaart, soms ook onnodig. Dit seizoen zijn me al drie kaarten aangenaaid. Dus sta snel op scherp voor een schorsing. En soms zit ik er ook doorheen. Een trainer wil toch het liefst drie keer wisselen en vaak komt Dick voor mij in de plaats als stormram. En dat doet die onwijs goed. Ik kan je vertellen dat een directe tegenstander geen leuke wedstrijd heeft als die na 60-70 minuten tegen mij Dick tegenover zich krijgt.

Hoe kijk je terug op de eerste helft van het seizoen? En wat verwacht je van het resterende verloop van het seizoen?
Voor de Super-Cup tegen FC Lisse was nog niet super. De wedstrijd kwam te vroeg. We hebben het daarna goed opgepakt. Dat liet de wedstrijd tegen RBC wel zien. Een collectieve prestatie, echt top! Tegen NEC was jammer natuurlijk. En net zo het gelijkspel tegen FC Lisse. Verder een top eerste seizoenshelft. Zeker geslaagd!
 Ik denk dat we komende seizoenshelft niet meer verliezen. De enige tegenstander waar je van kunnen verliezen zijn we zelf. Het belangrijkste is natuurlijk het afdelingskampioenschap. Maar we hopen natuurlijk nu wel het zaterdagkampioen te worden en daarna landskampioen. In de zaterdagkampioenscompetitie komen we waarschijnlijk IJselmeervogels tegen, drie keer scheepsrecht

Wat zou je als voetballer graag nog eens willen bereiken of meemaken?
Zaterdag en algeheel kampioen worden en de supercup winnen. Ook wil ik graag nog zoveel mogelijk wedstrijden voor Rijnsburgse Boys spelen en daarmee in de Topklasse uitkomen. Tenslotte lijkt het me als echte Rijnsburger mooi ooit aanvoerder te worden.

Je hebt nog niet bijgetekend is dat een kwestie van tijd?
We waren er nog niet uit, maar afgelopen dinsdagavond heb ik met Cees Driebergen en Chris de Dook gesproken over volgend seizoen en we zijn het eens geworden. Dus ik blijf nog een jaar voor RBB 1 spelen!

Tenslotte, deze vraag kon niet uitblijven. Wie is er de betere voetballer jij of je broer Bart?
Het komt natuurlijk niet vaak voor dat er twee broers in één elftal spelen maar Bart is denk ik de betere voetballer met de betere trap en meer inzicht in het spelletje dan ik dat heb. Probeert veelal alles voetballend op te lossen en speelt daarna veelal voor de verdediging waardoor hij vanuit zijn passing kan spelen. Zowel zijn linkerbeen als het koppende gedeelte is bij hem wat meer ontwikkeld dan bij mij. Hij is wat completer.

Ik ben degene die het van zijn mentale kant moet hebben en van zijn gedrevenheid en fanatisme. Ik kan wat meer opvliegerig zijn dan Bart, die is veel rustiger. Ik speel daarnaast natuurlijk ook op een andere positie waarbij je toch meer loopvermogen moet hebben dan op de positie waar Bart speelt. Je bent zowel bij de verdediging als bij de aanval betrokken. Samen spelen gaat ons erg goed af. Op het middenveld veroveren we de bal en daarna mag Bart het voetballende werk gaan doen.