outhands

Interview Niek Oosterlee

Hierbij het eerste interview dat ik  had met Niek Oosterlee  voor de website. De poulefase van de districtsbeker en de eerste 2 ronden van de KNVB beker liggen inmiddels achter ons en de competitie is in volle gang. Hoog tijd om op de start van het seizoen terug te kijken en te vragen naar de verwachtingen voor komend seizoen!

  

Maar voor dit alles. Stel je zelf nog eens kort voor?
Ik ben getrouwd met een Rijnsburgse en heb twee kinderen, een dochter van 19 en een zoon van 14. In het dagelijks leven ben ik leerkracht op een basisschool.
Gevoetbald heb ik bij de voetbalverenigingen; UVS, ARC, RCL en Rijnsburgse Boys. Op mijn 37ste ben ik gestopt met voetballen en ben mijn trainerspapieren gaan halen. Ik ben trainer geweest van Alphense Boys, DHC, FC Lisse en nu Rijnsburgse Boys.

 Hoe heb je jouw eerste maanden bij Rijnsburg ervaren?
Als heel positief! Ik heb kennis gemaakt met een mooie, warme club. Dat beeld had ik al maar de eerste maanden hebben dat bevestigd. De vele mensen die begaan zijn met de club, de fantastische accommodatie, de goed ingevulde randvoorwaarden zoals velden en kleding, en de mooie spelersgroep en staf waarmee ik mag werken.

Je komt als trainer bij een groep die voor een groot deel al jaren bij elkaar is. Hoe is dat gegaan en hoe heb je dat ervaren?
Plezierig. De groep is erg taakgericht en alles zit erin; jong, oud, humor, winnaars, slimme spelers. Al met al een goede mix. Verder erg volwassen, je kan merken dat ze successen met elkaar hebben meegemaakt, ze vormen een mooie groep met elkaar. Ik ben goed in de groep opgenomen, kan mijn rol als trainer goed invullen! Wat me opvalt is dat ze ondanks de vele successen die ze hebben gehad, nog steeds erg gretig zijn. Dat merk je bijvoorbeeld aan hoe ze de  trainingsvormen uitoefenen en hoe ze de wedstrijden benaderen. Dat is altijd voor de volle 100%. De ene keer is de uitvoering dan wat beter dan een andere keer, maar de intentie is altijd aanwezig om alles te geven.

 We hebben er nu inclusief de voorbereiding 15 wedstrijden op zitten. Hoe kijk je terug op de voorbereiding en de start van het seizoen?
In de voorbereiding hebben we veel jongens laten voetballen. Sommigen wellicht iets teveel, maar dat kwam door de vele pijntjes die we hadden. Doel was om er tegen Argon te staan en dat is aardig gelukt! We speelden een sterke, gedisciplineerde partij. De districtsbeker zijn we doorgekomen en staan in de volgende ronde.
De start van de competitie is met 14 punten uit 7 wedstrijden aardig. Niet zo goed als vorig jaar, maar dat was natuurlijk iets unieks. We hebben Capelle en Lisse nu gehad. Traditioneel toch lastige tegenstanders voor Rijnsburg. Tegen Go Ahead Eagles speelden we een goede, volwassen wedstrijd en zaten we dichtbij een stunt! Helaas werden we door de scheidsrechter gepiepeld.
Mensen zullen tijdens dit seizoen gauw de vergelijking gaan maken met vorig seizoen maar dat was natuurlijk met 65 punten een topjaar wat niet gauw meer te evenaren is. Dat maak je als vereniging, spelersgroep en trainers, misschien maar één keer mee. Iets unieks in mijn ogen.

Wat valt je het meest op?
Wat me enorm opvalt is de volwassenheid van de groep, ze trainen hard en zijn goed coachbaar. Verder het gebeuren om de selectie heen. Met de staf is het prettig werken, iedereen weet wat er van hem verwacht wordt en doet zijn ding goed. Dat geeft rust rond de selectie.

 Hoe wil je met Rijnsburgse Boys voetballen?
Ik ben een liefhebber en hou daarom van aanvallend en attractief voetbal. Daarnaast hou ik van buitenspelers dus dan kom je snel bij een 1-4-3-3 veldbezetting uit. Spelen met veel druk naar voren en proberen op de helft van de tegenstander te voetballen. Met wat risico durven voetballen, want je speelt immers met een hoop ruimte in je rug. Altijd proberen één doelpunt meer  te maken dan je tegenstander. Daarnaast proberen iedere keer dat weer met goed voetbal te doen, dat past bij Rijnsburg. Het hoort ook bij de Rijnsburgse mentaliteit om hard te werken en onverzettelijkheid uit te stralen. Niet opgeven, maar doorgaan! Gaan voor kwaliteit.

Pijnpunt lijkt te liggen op het scoringsvermogen. Vind je dat ook?
De meeste pijn ligt op dit moment inderdaad voorin. Dat heeft ook te maken met de vele blessures die we in die linie hebben gehad. Dave Rijkaard die in de wedstrijd tegen Lisse zijn pols breekt, Martijn Gootjes is aan het terugkomen en heeft gelukkig weer even mee kunnen doen tegen Noordwijk. Richal Leitoe valt een paar weken weg door die botsing met Kromhout tegen Scheveningen. Andre van Egmond die niet fit aan het seizoen begon en datzelfde gold eigenlijk ook voor Resham Sadar die in het begin niet veel speelde en aan de ramadan meedeed. Joost Kuhlmann die ook met veel pijntjes heeft gespeeld en eigenlijk nog geen wedstrijd pijnvrij heeft gespeeld, dat puur iedere keer op karakter doet. Dat opgesomd hebbende vind ik het nog knap wat de jongens gepresteerd hebben! We hebben voorin gewoon het meeste moeten switchen.

Waar liggen binnen dit Rijnsburgse Boys nog verbeteringen?
Frisser in de kop worden, de mentale frisheid weer krijgen om lekker te gaan voetballen. Deze zomer is weer erg kort geweest voor iedereen en dat natuurlijk al voor het 4de jaar achter elkaar. Mede door de blessures lijkt nog  niet bij iedereen het ritme terug. Er zit nog veel potentie in. Laat ik het zo zeggen we zitten nog niet op 100%!

Het is en wordt een raar seizoen. Over het kampioenschap wordt niet gesproken allleen de eerste 4. Wat vind je daarvan en wat zijn jou ambitie met Rijnsburgse Boys dit seizoen?
De eerste doelstelling is zo snel mogelijk plaatsing voor de topklasse veiligstellen. En dat het liefst met een kampioenschap. Het zal dit jaar dichtbij elkaar eindigen. Ik verwacht geen kampioen met 65 punten.
Iedereen wil toch meedoen voor de topklasse. De wedstrijden zullen naarmate het seizoen vordert spannender en scherper worden door de grote belangen die er spelen.

Wie is volgens jou de titelkandidaat en wie de grootste kanshebbers voor plaatsing van de Topklasse?
Capelle steekt er tot nu toe boven uit. Al hebben ze nog niet veel tegen Rotterdamse ploegen gespeeld. Verder vind ik ASWH en Barendrecht goede ploegen. Outsider is wat mij betreft Quick Boys al is ARC ook erg goed gestart.

Waar verwacht je in de winterstop te staan?
Bij de eerste 3!

Wat vind je van de nog van de nog open eindjes binnen de te vormen topklasse zoals het transfersysteem? Bijvoorbeeld bvo`s de spelers bij de amateurs halen in de winterstop.
Dat is zeker een bedreiging. De sluitingsdatum voor amateurs en dus ook voor de topklasse blijft voorlopig 31 mei. Verder willen ze waarschijnlijk topklasse verenigingen vergoedingskosten laten betalen aan amateurclubs waar ze spelers vandaan halen. Het houdt me nog niet zo bezig maar spannend wordt het zeker.