outhands

Interview met Ted Verdonkschot

Het is momenteel rustig op de voetbalvelden. De eerste seizoenshelft zit erop, de winterstop is ingegaan, de Kerstdagen zijn in aantocht en het einde van het jaar 2006 nadert snel. Ook voor Rijnsburgse Boys-trainer Ted Verdonkschot is er momenteel een andere tijdsindeling dan normaal. De trainer is inmiddels bezig aan zijn vierde seizoen bij de geelzwarten. Na twee maal een vierde plaats werd vorig jaar na 16 jaar weer de kampioensvlag gehesen in Rijnsburg en ook nog eens de dubbel gepakt. Sportief gezien heeft Rijnsburgse Boys de wind mee onder het bewind van Ted Verdonkschot.

Zowel club als trainer zijn tevreden met elkaar en zo kreeg het webteam tijdens het interview met Ted Verdonkschot een primeur te horen. Vorige week zijn bestuur en Verdonkschot overeengekomen het contract voor onbepaalde tijd voor volgend seizoen een vervolg te geven. Ook in het seizoen 2007-2008 heeft  Verdonkschot de leiding over het vlaggenschip van Rijnsburgse Boys. Er heerst duidelijk rust en stabiliteit rond de A-selectie en dat komt de prestaties toch ten goede. Daar kan een bizar verlies tegen SHO (5-4) in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop niets aan veranderen.

 Ted, er rust de laatste jaren geen zegen op de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop (zowel in 2003, 2004, 2005 en 2006 werd de laatste wedstrijd voor de winterstop verloren). Voor de vierde maal op rij vervelende Kerstdagen?
‘Nee hoor, dat niet. Je hoopt natuurlijk altijd dat je  het jaar goed kan afsluiten, maar het is meer toeval dat we opnieuw de laatste wedstrijd voor de winterstop hebben verloren. We wilden tegen SHO het jaar zo goed mogelijk afsluiten, maar dat is helaas niet gelukt. In heel 2006 kregen we in geen één competitiewedstrijd meer dan twee tegendoelpunten te verwerken. De laatste keer dat dat gebeurde was toevallig vorig jaar in de laatste wedstrijd voor de winterstop. Toen verloren we met 3-2 bij Capelle en nu krijgen we in één wedstrijd liefst 5 tegendoelpunten om de oren. Tegen SHO had de complete verdediging een totale offday. Dat mag niet gebeuren, maar het gebeurt wel. Ik beschouw het als een incident en maak me er geen zorgen over’.

Hoe kijk je terug op de eerste seizoenshelft?
‘Ik kijk met een positief gevoel terug op de eerste seizoenshelft. Zeker in de beginfase hebben we heel goed gevoetbald. Met goed voetbal, goed positiespel, weinig tegendoelpunten hebben we onze tegenstanders onder druk gezet. Met name tegen Kozakken Boys en Ter Leede hebben we als ploeg heel goed voetbal laten zien’.

De selectie is vrijwel in tact gebleven. Vind je dat de ploeg ten opzichte van het succesvolle seizoen 2005-2006 een groei heeft doorgemaakt?
‘Ja, dat vind ik wel. We spelen nog meer attractief voetbal en ik vind dat we volwassener zijn geworden, met uitzondering dan van de laatste wedstrijd tegen SHO. We hebben meer punten dan vorig jaar rond deze tijd en we  hebben meer doelpunten gemaakt. Dat zijn positieve ontwikkelingen.
Wel vind ik dat we nog teveel punten laten liggen tegen lagere ploegen. Een voorbeeld hiervan was Excelsior Maassluis uit. We hebben nu ook verloren van SHO, maar gelukkig slagen we er tegen TOGR in om in de slotfase 2 punten extra te pakken’.

Ben je tevreden over de nieuwelingen Brayton Biekman, Nick Schnater (eerder spelend bij Rijnsburgse Boys van 2002-2005), Tim van Breukelen en Jordi Snijders?
‘Ik ben nog niet geheel tevreden over ze en dat weten ze zelf ook. Brayton heeft het redelijk tot goed gedaan. Brayton komt uit het betaalde voetbal en moest weer wennen aan de overgang naar de amateurs. Hij had wat last van kleine blessures. Nick heeft na zijn periode bij Spakenburg moeite om terug te komen op zijn eigen niveau. Tim heeft de pech dat Bart Freke het goed doet en Jordi is nog niet op hetzelfde niveau als dat van Tim Orlowski’.

Martijn Gootjes heeft dankzij zijn doelpunten van de laatste weken een basisplaats afgedwongen. Wat vind je van de combinatie Kuhlmann-Gootjes?
‘Martijn doet het goed en heeft sinds de bekerwedstrijd tegen SC Voorne een basisplaats. Hij heeft scorend vermogen en de combinatie Kuhlmann-Gootjes bevalt me tot nu toe goed’.

Welke ploeg heeft je het meest verrast tot nu toe?
‘FC Lisse!. Ik had niet verwacht dat deze ploeg weer zo goed zou meedraaien nadat het veel scorend vermogen was kwijtgeraakt. De verdediging en het middenveld van FC Lisse zijn vrijwel intact gebleven en ze geven bovendien weinig weg. Ik vind het een knappe prestatie wat deze ploeg presteert en in het onderlinge duel hebben we ook verdiend van hen verloren. Sowieso vind ik het heel leuk dat 4 Bollenstreekclubs zo goed meedraaien in de competitie. Dat is knap omdat het met name lastig voetballen is tegen de ‘Rotterdamse clubs’.

Hoe kijk je terug op de wedstrijden in de KNVB-beker en met name de uitwedstrijd tegen FC Utrecht?
‘We begonnen met de moeizame overwinning tegen Babberich. Daarna speelde we op het veld van Noordwijk de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Er heerste een goede sfeer rond het veld en we wonnen verdiend met 1-0 van Fortuna. We gaven vrijwel niets weg en je kon zien dat onze ploeg goed kan meekomen met een ploeg uit de onderste regionen van de eerste divisie. Tegen FC Utrecht hebben we 70 minuten goed weerstand kunnen bieden al waren we wel de onderliggende partij. Deze zware wedstrijden hebben toch wel een beetje hun uitwerking gehad in de competitie, maar het was vooral een hele leuke belevenis voor de jongens.

 De wedstrijd tegen FC Utrecht heeft heel wat teweeg gebracht in Rijnsburg. Liefst 19 bussen met supporters mee naar Utrecht waar het gehele uitvak vol zat met Rijnsburgers. Dat heeft de jongens heel erg goed gedaan. Ook voor de vereniging trouwens want zoiets is zeldzaam. Ik mis de steun van de supporters op sommige momenten wel eens in de competitie en zou graag willen dat ze ons nog meer aanmoedigen. Dat verdiend deze ploeg want ze doen er alles aan om zo goed mogelijk te presteren’.

Op 6 januari vertrekken jullie voor een trainingskamp naar Portugal. Wat is je doelstelling tijdens dit trainingskamp?
‘De doelstelling is om ons gedegen voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. We willen de puntjes op de i zetten. We zullen er alles aan doen om na de winterstop mee te draaien om het kampioenschap’.

Wordt er naast de trainingen nog een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld in Portugal?
‘We spelen daar tegen WKE uit Emmen. WKE is koploper in de zondaghoofdklasse C. Na het trainingskamp willen we klaar zijn voor de eerstvolgende wedstrijd tegen Noordwijk voor de beker (13 januari 2007)

Welke prioriteit geef je aan de beker? Geeft het niet een te zware belasting indien je meestrijdt om het kampioenschap?
‘We zijn de bekerhouder en hoe verder je komt hoe leuker het wordt. We hebben een gelijkwaardige groep van 22 man en vorig jaar konden we het ook prima opvangen, al kwam de strijd om de landelijke amateurbeker wat in het nauw door de strijd om het zaterdagkampioenschap. In de kwartfinale tegen EVV stond er toen een wat andere ploeg in het veld’.

Ted, mochten jullie kampioen worden dit seizoen, dan ben je de meest succesvolle trainer in de geschiedenis van Rijnsburgse Boys (zowel Arie Lagendijk, Arie Kurver – inclusief zaterdagtitel – en Ted Verdonkschot werden één maal kampioen op het hoogste niveau). Houd je je daarmee nog bezig?
‘Ik hou me daar niet mee bezig. Er kan zoveel gebeuren. Het gaat om het belang van de club en daarom willen wij het zo goed
mogelijk doen’.

Ted, tenslotte veel succes gewenst in de tweede seizoenshelft.
‘Dank je wel en ik wens iedereen binnen de vereniging een gezond en sportief 2007 toe’.