outhands

Interview met Ted Verdonkschot

Tussentijdse terugblik door Rijnsburgse Boys-trainer Ted Verdonkschot

Het gaat goed met Rijnsburgse Boys 1. Na 9 wedstrijden – op een derde van de competitie – staan de geelzwarten aan kop van de Hoofdklasse A. In de onlangs op de website gehouden poll denkt 43% van de stemmers dat Rijnsburgse Boys dit seizoen kampioen wordt. Tijdens een eerdere poll aan het begin van de competitie bedroeg dit aantal nog 25%.
Er is duidelijk sprake van een optimistische stemming onder de stemmers. Het zegt echter nog niet zo veel, want er zijn nog 17 competitiewedstrijden te spelen. Dat weet Rijnsburgse Boys-trainer Ted Verdonkschot maar al te goed.

 Ted, wat vind jij van de uitslag van de poll op de website?
‘De spelersgroep, begeleiding en trainersstaf staan gewoon met beide benen op de grond. We moeten niet te euforisch worden met de koppositie op dit moment. De komende periode wordt heel belangrijk met wedstrijden tegen Ter Leede, Ajax, Quick Boys en FC Lisse. Na deze vier wedstrijden weten we waar we staan’.

Hoe kijk je terug op de eerste 9 wedstrijden?
‘Ik was niet tevreden over onze voorbereiding, we speelden te veel in een wisselende samenstelling. We waren nog zoekende naar de juiste balans. Daarbij kwam ook nog dat onze eerste wedstrijd tegen Kloetinge door droevige omstandigheden moest worden uitgesteld. Tegen Capelle begonnen we goed en pakte we de winst, maar de tweede wedstrijd bij DOTO werd verloren.
Een aantal spelers waren toen niet scherp. Achteraf was het misschien wel goed dat we die wedstrijd verloren want iedereen was gelijk doordrongen dat we als team voor een goed resultaat moeten knokken. Na DOTO hebben we daar als groep uitgebreid over gesproken’.

Was de wedstrijd tegen DOTO een keerpunt?
‘Op mentaal vlak zeker. Na de zware doordeweekse bekerwedstrijd in Kerkrade tegen Roda JC stond de zaterdag daarop ARC op het programma. Door als team goed te spelen behaalden we drie punten.
In de wedstrijd tegen Noordwijk moesten we in de tweede helft noodgedwongen een aantal omzettingen doen. We wisten een 2-0 achterstand weg te werken en vanaf dat moment is het beter gaan draaien met onze ploeg. We konden steeds in dezelfde samenstelling spelen en scoorden op de juiste momenten. Tegen Katwijk werd het nog gelijk, maar daarna volgde vier overwinningen op rij (Kloetinge, Hoek, Excelsior Maassluis en Scheveningen, red.)’.

Mentaal is de ploeg sterker geworden zei je, behoort een terugval zoals voorgaande jaren tot het verleden?
‘Dat geloof ik zeker. Tegen Noordwijk werken we een 2-0 achterstand weg en wordt het gelijk en tegen Excelsior Maassluis wordt een 1-0 achterstand omgebogen in een 1-2 overwinning.
We spelen misschien minder spectaculair dan voorgaande seizoenen, maar krijgen ook minder goals tegen (Rijnsburgse Boys heeft de minst gepasseerde verdediging in de Hoofdklasse A, red.).
Ik ben van mening dat de groep mentaal sterker is dan voorgaande jaren en dat we een eventuele tegenslag beter op kunnen vangen’.

 Het scoren gaat nog wel eens moeizaam, met name bij Joost Kuhlmann. Hoe komt dat?
‘Het scoren kan beter, maar we creëren genoeg kansen. En met dat laatste ben ik tevreden.
Wat Joost betreft, hij is pas begin twintig en moet nog veel leren. Hij is belangrijk voor de ploeg als aanspeelpunt en hij werkt keihard. Hij speelt al veel slimmer dan voorheen, maar zijn doeltreffendheid moet nog wel beter worden’.

Ben je tevreden over de nieuwelingen?
‘Ja! We hebben twee fantastische nieuwe keepers. Na de blessure van Arjan van Heusden heeft Tim Orlowski het uitstekend gedaan. Erwin van der Lugt is een belangrijk rustpunt achterin en ook over Bart Freke ben ik tevreden. Djuric Ascension heeft veel kwaliteiten en heeft de harten van de Rijnsburgse supporters al gestolen. Hij heeft belangrijke doelpunten gemaakt, maar kan nog veel beter. Joes Blakborn is onverzettelijk, maar moet bij balbezit nog beter worden. Daar werken we aan. Ook Martijn Gootjes kan nog beter, maar is nu helaas geblesseerd’.

Wat kunnen we dit seizoen nog verwachten van Rijnsburgse Boys?
‘Ik kan kort zijn. We willen zo lang mogelijk meedoen om het kampioenschap. Daar gaan we voor’.

Wat zijn je eigen ambities?
‘Ik heb een contract tot het einde van dit seizoen bij Rijnsburgse Boys. In de winterstop wordt bekend of ik langer blijf bij de club. Ik hoop zelf volgend jaar de opleiding Coach Betaald Voetbal te volgen.
Maar niets is zo onzeker als de voetballerij’.

Ted, veel succes met het vervolg van de competitie en bedankt voor het interview.
‘Bedankt en graag gedaan’.