outhands

Interview met Roda JC-trainer Huub Stevens

Woensdag 21 september 2005 treffen Roda JC en Rijnsburgse Boys elkaar in Kerkrade voor de tweede ronde van de landelijke KNVB-beker (inmiddels omgedoopt tot Gatorade-Cup). Met het oog op deze wedstrijd wilde de redactie van www.rijnsburgseboys.nl graag een interview met Roda JC-trainer Huub Stevens. Dankzij de behulpzame medewerking van Ruud Hesp (ex-doelman van Fortuna Sittard, Roda JC en Barcelona) is het mogelijk om op vrijdag 16 september Huub Stevens telefonisch te spreken.

Huub, hoe bevalt je terugkeer bij Roda JC?
‘Mijn terugkeer bij Roda JC bevalt goed (in de periode 1992-1996 was Stevens eerder trainer van Roda JC, red.). Er wordt in Nederland weer heel anders gevoetbald dan in Duitsland. Ook de trainingsvormen zijn anders, maar het belangrijkste is om met plezier met de spelersgroep te werken.

De resultaten vallen tot heden tegen (op het moment van het interview staat Roda JC op een 15de plaats in de eredivisie, red.) de spelers willen graag, alleen kunnen ze nog niet altijd brengen wat wij willen. We zitten echter in een opbouwfase. In mijn vorige periode bij Roda JC speelde de ploeg nog degradatievoetbal en hebben we de ploeg van onderaf opgebouwd. De situatie is enigszins vergelijkbaar, maar ook niet meer dan dat’.

Waar ligt momenteel de zwakte van Roda JC?
‘We krijgen momenteel teveel doelpunten tegen, maar daarmee wil ik niet zeggen dat de zwakte in de verdediging ligt. Verdedigen is iets wat de gehele ploeg aangaat, net zoals dat geldt voor aanvallen.
We zijn nog op zoek naar de juiste balans. Daarnaast hebben we met het vertrek van Arouna Koné (Koné vertrok kortgeleden naar PSV, red.) in de voorhoede aan kwaliteit verloren. Met het aantrekken van de Estlandse aanvaller Andres Oper hopen we die kwaliteit weer te herwinnen’.

Volgende week treft Roda JC zaterdaghoofdklasser Rijnsburgse Boys voor de tweede ronde van de landelijke KNVB-beker. Zijn de sterke en zwakke punten van Rijnsburgse Boys je bekend?
‘Hoewel we Rijnsburgse Boys nog gaan bekijken heb ik al de nodige informatie over de ploeg. Rijnsburgse Boys is een gedegen ploeg en zit niet voor niets in de beker. Het is een goede ploeg, met een snelle jongen aan de rechterkant (waarschijnlijk doelt Stevens op Frank Zinhagel, red.) en een balvaste spits (Joost Kuhlmann, red.) Daarnaast hebben ze met Arjan van Heusden een ervaren keeper. We zullen echter uitgaan van onze eigen kwaliteiten en geconcentreerd gaan voetballen.
De beker is belangrijk voor ons, aangezien het de kortste weg is naar Europees voetbal. We zullen Rijnsburgse Boys dus niet onderschatten’.

Is het je bekend dat beide ploegen op 12 november 1983 al eens eerder tegenover elkaar hebben gestaan in het kader van de landelijke KNVB-beker? Roda JC won toen met veel moeite met 1-0 in Kerkrade van Rijnsburgse Boys.
‘Dat wist ik niet’.

Zegt Rijnsburgse Boys je persoonlijk iets? Je hebt namelijk op 11 december 1984 in Eindhoven met PSV tegen Rijnsburgse Boys gespeeld. Dat was ook in het kader van de landelijke KNVB-beker. Rijnsburgse Boys kreeg toen de grootste nederlaag te verwerken in een officiële wedstrijd (11-0).
‘Ik kan me die wedstrijd nog wel herinneren. We waren erg gemotiveerd, aangezien we een aantal dagen later een belangrijke uitwedstrijd tegen Ajax moesten spelen’.
(PSV won op 16 december 1984 met 1-4 bij Ajax, red.).

Huub, namens het webteam van www.rijnsburgseboys.nl hartelijk bedankt voor dit interview.
‘Graag gedaan’.

 

Huub Stevens (persoonlijk)
Hubertus Jozef Margaretha Stevens is geboren op 29 november 1953 te Sittard. Na vijf jaar Fortuna Sittard stapt de verdediger in 1975 naar PSV. Stevens beschikt over een uitstekende mentaliteit. Hij voetbalt elf seizoenen bij de Eindhovense topclub en speelt daarnaast 18 interlands voor Oranje (1 doelpunt). In 1986 wordt Stevens trainer van PSV-jeugd, totdat hij in 1992 hoofdtrainer wordt van Roda JC. In Kerkrade is hij zeer succesvol. In het seizoen 1994-1995 wordt Roda JC onder zijn bewind tweede in de eredivisie met slechts twee nederlagen. Alleen Ajax, dat op dat moment in Nederland en in Europa op topniveau speelt, presteert nog beter en wordt kampioen.

Na Roda JC vertrekt Stevens naar Duitsland waar hij opnieuw succesvol is bij FC Schalke ’04. In zijn eerste seizoen wint hij de UEFA-Cup en in het seizoen 2000-2001 wordt ook de Duitse beker gewonnen. De landstitel wordt op de laatste speeldag net niet bereikt. Bayern München weet tegen HSV Hamburg in blessuretijd een nederlaag af te wenden en zorgt voor een kater voor de ploeg uit Gelsenkirchen. In het seizoen 2001-2002 wint Stevens opnieuw met FC Schalke ’04 de Duitse beker (DFB-bokal). Na FC Schalke ’04 wordt Stevens trainer van Hertha BSC uit Berlijn. Met deze ploeg is hij minder succesvol, al wordt in het seizoen 2002-2003 wel de Duitse Supercup gewonnen. Na het seizoen 2003-2004 vertrekt Stevens naar 1. FC Köln dat in de tweede Bundesliga speelt. Opnieuw is de man uit Sittard succesvol. In 2004-2005 wordt de ploeg uit Keulen kampioen en keert daardoor terug op het hoogste niveau. Inmiddels is Huub Stevens voor de tweede keer trainer van Roda JC.