outhands

Interview met Raymond Kolder

 Op veler verzoek heb ik  Raymond Kolder aan de tand gevoeld.  Raymond zie ik altijd een beetje als de stille kracht van Rijnsburgse Boys. (Behalve tijdens het interview. Hij wilde graag het record van Gootjes verbeteren. Is helaas net niet gelukt!) Je hoort hem in het veld bijna niet, maar hij is altijd in beweging en doet onwijs veel belangrijk werk!

Wat Raymond niet wist, was dat ik via de mail van zijn moeder al het een en ander over hem te weten ben gekomen. Ook zijn teamgenoten en collega’s hebben hun aandeel bijgedragen door op de site wat bijzondere vragen achter te laten, waardoor ik alleen maar meer vragen heb gekregen. Zo schijnt hij hele goede smoezen te kunnen bedenken, dol te zijn op kippenpootjes en er schijnt iets te zijn met scoren??  Al met al, met jullie vragen er ook bij, voldoende ingrediënten voor een verrassend interview. Lees mee!!!

 

1. Stel jezelf eens voor
Ik ben Raymond Kolder, ben 29 jaar en woon in Velsen-Noord. Ik werk bij Corus, een grote staalfabriek. Ik ben nu bezig met mijn MBO en hoop daar straks een stapje hogerop te gaan en toezichthouder te worden.

stilte……
(Is er nog meer over jezelf te vertellen???? Vrouw ofzo??)

O ja, ik woon samen met Lisette…

(oeps, dat zijn geen bonuspunten Raymond! Bijna je vriendin vergeten!!!)

We wonen nu bijna 3 jaar samen. Meestal komt Lisette ook wel kijken, behalve als we echt ver weg moeten.

 2. Vertel eens over je voetbalverleden tot nu toe.
Ik ben begonnen bij Odin ’59. Daar heb ik gespeeld tot en met de D’s, daarna heb ik de rest van mijn jeugd bij FC Velsen-Noord gevoetbald. Op mijn 17e ben ik  in het eerste terecht gekomen en ben daar 3 ½ jaar gebleven. Op mijn 20e heb ik 1 jaar bij Stormvogels gespeeld, 3 jaar ADO’20, 1 jaar Huizen en nou voor het 4e jaar hier. Als je m’n jeugd niet meetelt, hou ik het hier het langst vol!

3. Op TV-west heb je gezegd dat je nooit meer weggaat bij RBB. Ga je je hieraan houden?*
Zolang ik in de selectie mag blijven spelen, ga ik hier niet meer weg. Ook niet als een andere club met een ongelooflijk bod zou komen. Ik heb het hier gewoon heel goed naar mijn zin, zeker met de groep zoals die nu is. Het is voor mij 35 minuutjes rijden, dus dat is ook heel goed te doen. Ik zit hier gewoon goed. De kans dat het betaald voetbal komt, is geweest. Ik ben bijna 30 nu. Ik had vroeger wat serieuzer moeten zijn….Ik heb iets te veel ‘lang leve de lol’ geleefd. Telstar heeft wel nog een keer contact met me gezocht, maar dat ging allemaal een beetje vaag. Daar ben ik toen niet serieus op in gegaan. Achteraf misschien niet slim geweest, maar ja. Dan had ik hier misschien wel nooit terecht gekomen.
( niet slim??? Juist wel slim!! Je voetbalt bij de mooiste club van de bollenstreek!!! Oké, klein detail is dat je nu nog gewoon een baan naast het voetbal moet hebben … )
Ted heeft mij en wat anderen uit ons team van toen bij Huizen benaderd en gevraagd of ik naar Rijnsburg wilde komen. Bij Huizen is er toen het een en ander gebeurd, waardoor het hele team opstapte. Ik zat toen trouwens al in het team met Brian, Tim v. B., Frank en Erwin. Ieder is toen zijn eigen weg gegaan, maar het is wel heel leuk dat we nu hier weer samen spelen. De groep met alle spelers is gewoon een hele hechte vriendengroep.

4. Je was 5 jaar, toen je bij Odin ging voetballen. Je eerste voetbalwedstrijd was voor jou wel een hele bijzondere ervaring. Vertel…..*
Volgens mij zit mijn moeder hier achter………
(beetje jammer dat hij het meteen doorheeft…. Kijken of hij hetzelfde zegt als zijn moeder. Het is zo’n schattig verhaal!!!)
 Dit moet mijn moeder je verteld hebben, want dit heb ik jarenlang te horen gekregen van haar!
We waren aan het voetballen en ik kreeg de bal. Ik ben toen met de bal heel hard terug gerend naar mijn eigen goal. Iedereen riep toen naar me: ‘Raymond, Raymond, je moet de andere kant op!!’ Toen riep ik terug: ‘Ja, dat weet ik, maar ze komen allemaal achter me aan!!!’

5. Wat is het geheim achter die enorme inworpen van je?*
Wat is het geheim? Tja, het is een beetje van nature zo gegaan. Ik maak waarschijnlijk net de goede beweging. Het is flink doorhalen, en misschien haal ik wel met mijn linkerhand net ietsje verder door dan met mijn rechter. Je kunt natuurlijk verder gooien met één hand dan met  twee handen. Je moet het alleen wel zo doen dat de scheidsrechter het niet ziet natuurlijk.
(trainers; jullie weten nu het geheim van de smid! Oefenen maar. Binnenkort verwachten we allemaal Kolder-inworpen terug te zien bij de wedstrijden!)

6. Wat zijn je verwachtingen voor het team van komend seizoen?
Ik verwacht sowieso kampioen te worden en ik hoop Nederlands kampioen te worden. Ik denk dat we nu zo’n goede selectie hebben, dat dat ook moet kunnen lukken. Iedereen is overtuigd van zijn persoonlijke kwaliteiten en van de kwaliteiten van ons als team. Peter Freke vind ik daar een mooi voorbeeld van. Twee jaar terug miste Peter nog een beetje zelfvertrouwen. Het was net wel, net niet… En nu staat hij er ècht! Hij maakt mooie acties, scoort af en toe wat goaltjes. Puur zelfvertrouwen denk ik. Dat hebben we allemaal. Als je er zelf in gelooft, heb je de eerste slag al gewonnen!

7. Wat verwacht je van de wedstrijd tegen FC Utrecht?*
Ik ben bang dat we het niet gaan redden. Maar misschien hebben we wel een onwijs goede dag die dag. Misschien dat we toch een goaltje kunnen maken. Maar in principe mag je er wel voor 90 % vanuit gaan, dat we eruit liggen na die wedstrijd.
Het is al mooi dat je zover mocht komen als we nu zijn. Het leuke voor de ploeg is ook dat het overal bekend is.

8. Voor het begin van een wedstrijd staan jullie altijd in een rondje. Wie zegt er dan iets, en wat?
We doen dat om de teamspirit te verhogen. Dennis is de aanvoerder, dus hij geeft ons dan een peptalk. Het maakt ons op het laatste moment nog even scherp voor de wedstrijd. Sinds we dat doen hebben we heel weinig wedstrijden verloren, dus het werkt wel!

9. Wat zijn jouw sterke punten als voetballer?
Het omschakelen van balbezit naar balverlies en andersom. Ik blijf lopen en blijf jagen. En natuurlijk mijn inworp.

 10. Wat zijn jouw minpunten/leerpunten?
Scoren! Dat is echt een dramatisch punt van me. Het lijkt soms wel alsof ik angst voor de bal heb, angst voor het idee dat ik op de goal moet gaan schieten.

11. Met welke speler van de eredivisie zou je jezelf willen vergelijken?
Zonder na te denken komt meteen het antwoord! Een goede voorbereiding is het halve werk! Goed gedaan, Raymond!
Dat moet dan een verdedigende middenvelder zijn. Ik dacht eerst aan Philip Cocu, maar ja, die zet ook nog wel de lijnen uit en hij scoort regelmatig. Die kon ik dus niet zeggen, want dan zou ik door de mand vallen. Een verdedigende middenvelder die eigenlijk nooit scoort, dat is moeilijk. Ik hou het dan toch maar op Timmy Simons van PSV, ook al ben ik geen fan van PSV.

12. Ik mag jou niet te hard aan de tand voelen….Waarom niet?*
Ik ga bij het begin beginnen. Ik heb toen ik een jaar of 13 was een ongelukje gehad t
oen ik achterop de fiets zat.
Was je soms onderweg naar het strand?
Juist ja, mijn moeder weer zeker?
Daarbij zijn mijn tanden beschadigd. Later is die wortel van binnenuit dood gegaan en heb ik tijdens een training kennis gemaakt met de elleboog van Marcel van Beelen. Die tand vond dat niet lekker en moest eruit. Inmiddels heb ik een implantaat, maar eerst heb ik nog een hele tijd met een plaatje rondgelopen. Dat was echt superirritant. Ik kon er ook echt niet mee voetballen. Je ziet het ook op de foto die bij de vragen was geplaatst, daar lach ik niet. Ik was man van de wedstrijd en de foto werd vlak na de wedstrijd gemaakt, maar ja… toen had ik mijn tand nog niet in! Ik heb dat plaatje met trainen wel eens ingehouden, en toen lag dat plaatje ineens in het zand….
Het heeft dik een jaar geduurd voor het implantaat erin zat. Je kunt me nu weer rustig aan de tand voelen!

13. Wat vind jij van Rijnsburgse Boys?
Ik vind het een geweldige club met een supergroep vrijwilligers! De supporters mogen van mij nog wel iets fanatieker zijn. Zoals bij de wedstrijd tegen Fortuna Sittard! Daar kreeg ik echt kippenvel van. Het is voor ons echt mooi om te merken dat jullie zo achter ons staan. De accommodatie is schitterend en de dames zijn af en toe ook wel gezellig. (Af en toe???)
In de kantine vind ik het ook altijd leuk om met Co en An bij te kletsen, vaak over niks, maar gewoon effe een dolletje. Met Jaco, met Kees, eigenlijk is alles super!
Ik vind Rijnsburgse Boys echt een hele mooie club. Een eer om hier te mogen spelen!

 14. We weten dat je goed kunt voetballen, maar heb je nog meer talenten?
Hardlopen! Mijn vriendin doet vijf keer in de week aan atletiek en tijdens de zomerstop vind ik het leuk om bij haar te gaan kijken en ook af en toe een kilometer of tien te lopen. Zaalvoetbal ben ik ook wel aardig in. Ik ben lid van Carillon Boys. Ik  ben ook ooit nog gevraagd voor het Nederlands zaalvoetbalteam, maar toen speelde ik al veldvoetbal op hoog niveau. Ik ben toen voor veldvoetbal gegaan en heb het zaalvoetbal een beetje laten schieten.

15. Hoe zit dat nou met jou en kippenpootjes?
Vorige maand hebben we op donderdagavond een keer kippenpootjes te eten gekregen. Toen heeft lieve kleine Co alle kippenbotjes bewaard voor iemand uit de selectie, ik heb wel een vermoeden wie….. Toen ik de dinsdag daarna mijn tas na de training open deed, kwam daar toch een stank uit!!! Je raadt het al: alle kippenpootjes zaten in mijn tas! Bij mijn handdoek en mijn onderbroek!! Mijn bijnaam is kippenbout, dus daar zal het wel iets mee te maken hebben gehad.
Waarom ze me zo noemen? Ehhm, om mijn enorm gespierde lichaam?

Ik weet niet wie Raymond verdenkt, maar ik heb zo zelf mijn bedenkingen! Ene Schnater heeft op de site een vraag over kippenpootjes geplaatst…..????

16. Wat is de slechtste smoes die je ooit hebt gebruikt?
Ik speelde in die periode nog bij ADO20 en ik speelde toen stiekem op vrijdagavond in de zaal. De trainer bij ADO20 vond dit natuurlijk niet goed, want ik moest mijn energie sparen voor zondag. Maar goed, tijdens een van die zaalvoetbalavonden verzwikte ik mijn enkel. Een enorm ei erop. Ik kon  die zondag echt niet spelen. Ik heb toen de smoes verzonnen dat ik op vrijdag was gaan stappen in de ‘Cooldown’ en daar het afstapje niet had gezien. De trainer wist alleen allang al dat ik op vrijdagavond in de zaal gevoetbald had. Als blikken hadden kunnen doden, had ik toen ter plekke neergevallen!

17. Wie is jouw grote voorbeeld?
Mijn ouders! Zij staan altijd voor me klaar. Ik reken mijn stiefvader ook bij mijn ouders trouwens. Hij heeft mijn eerste huisje echt helemaal opgeknapt! Dat heeft zeker een jaar geduurd. Ze hebben me ook altijd gevolgd met de voetbal. Ze zijn er gewoon altijd voor me. Wat dat betreft ben ik hen heel veel dank verschuldigd!

Raymond mocht nu zelf nog 2 vragen uitzoeken om te beantwoorden. Ik kan jullie verklappen…. Dat viel niet mee! De eerste kwam nog vrij vlot…

18. Ben je van plan om na je carrière jeugdtrainer te worden bij Rijnsburgse Boys?*
Ik ben wel van plan om een trainerscursus te gaan doen. Ik heb het er al over gehad met een paar vrienden van me die bij Velsen-Noord spelen om samen het jeugdplan daar aan te gaan pakken
(volgens mij heb je de vraag niet goed begrepen Raymond…..Bij Rijnsburgse Boys staat er! )
Ik heb sowieso met mijn vrienden bij Velsen-Noord afgesproken daar aan het einde van mijn voetbalcarrière nog een paar jaartjes te spelen als dat zou kunnen.
(Hé, dit hebben we niet afgesproken Raymond! En die belofte op tv-West dan?)
Ik heb het hier heel erg naar mijn zin, maar ik ga niet als ik niet meer in de selectie zit, steeds 35 minuten in de auto zitten om te kunnen voetballen…
(hhmmm, zit wat in…. Maar toch?)

Raymond nam uitgebreid de tijd om alle vragen rustig door te lezen. Het valt ook niet mee om je laatste vraag zelf te moeten kiezen. Toen hij eenmaal gekozen had, was hij zeer zeker van zijn zaak. Daar komt ie:

19. Wie is je favoriete chick van de dames?*
Dat is Jolanda natuurlijk! Zij is altijd gezellig, heel sympathiek en heeft een hele leuke uitstraling. Ik vind het alleen wel jammer dat ik haar nooit heb zien voetballen!!!

20. Afsluiter…. Welk team wil je dit seizoen een keer trainen geven?
Hier was ik al bang voor! …………………………………………….
Nadat Raymond in gedachten de hele lijst met gegadigden is langs gegaan komt hij met het antwoord….
Ik weet het al. Er is hier een jongetje die altijd even een praatje met me komt maken. Hij is altijd superenthousiast naar mij toe. Dat vind ik echt een superventje. Pieter heet hij geloof ik. Pieter Verbeek! Zijn team wil ik een keer trainen geven!

Op school ben ik even naar Pieter toegegaan om te vragen in welk team hij speelt (D5) en het eerste wat hij zei toen hij de woorden interview en Raymond Kolder hoorde, was…. Mag ik mee, want hij is mijn favoriet!!!
Ik weet zeker dat de D5, en Pieter in het bijzonder, heel erg zullen genieten van de training!

Raymond, onwijs bedankt voor dit openhartige interview. Ik heb veel gelachen van te voren en tijdens het interview! Ik hoop dat ik het je niet al te lastig heb gemaakt…..Ik had deze vragen lang niet allemaal kunnen stellen zonder een beetje hulp van buitenaf. Dus als je iemand de schuld wilt geven…. Ehhm…. Je moeder??? Geintje hoor! (Irma, hartstikke bedankt! )